Ana Sayfa Ekonomi, Gündem, Son Dakika, Tarsus, Yaşam 6 Ocak 2024 55 Görüntüleme

TÜM EMEKLİLERİN SENDİKASI TARSUS ŞUBESİ : “İNSAN ONURUNA YAKIŞIR BİR ÜCRET İÇİN ALANLARDAYIZ !!! “

Tüm Emeklilerin Sendikası Tarsus Şubesi, 6 Ocak 2024 Cumartesi günü, Yarenlik alanında düzenlediği basın açıklamasında, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) enflasyon verilerini reddederek ekonomik taleplerini dile getirdi.
Tarsus Şube Başkanı Hüseyin Pala: “TÜİK Güvenilir Değil, Gerçek Enflasyonu Yansıtmıyor”
Başkan Pala; “Emekliler, en az %96’lık artış ve 2024’ün ilk 6 ayındaki enflasyonu talep ediyor. Sendika, mevcut maaş sistemini eleştirip yeni bir taban maaşı düzenlemesi istiyor. Ayrıca, bayram ikramiyelerinin asgari ücret düzeyine çıkarılmasını vurguluyor.” dedi. Emekliler, talepleri karşılanana kadar mücadeleyi sürdüreceklerini ifade etti.
Açıklamada, TÜİK’in Aralık ayı enflasyonunu ve 2023 yılı için açıkladığı yıllık enflasyonu yetersiz bulduklarını belirten Pala, bağımsız kuruluşların verilerine atıfta bulunarak, enflasyonun yüzde 64,77 olduğunu ifade etti.
Taleplerinin, 2023 için en az %96’lık artış ve 2024’ün ilk 6 ayındaki enflasyonun eklenmesi olduğunu belirten Pala, “Gerçek enflasyon, emeklinin, çalışanın, asgari ücretlinin, gençlerin, kadınların ve tüm halkın yaşadığı hayat pahalılığıdır. Maaş artışları bu kritere göre yapılmalı” dedi.
Sendika, mevcut sosyal güvenlik reformunu eleştirerek iflas ettiğini savundu ve yeni bir yöntem önerdi. Bu kapsamda, emeklilere maaş bağlama oranının, dul ve yetimleri de içerecek şekilde değiştirilmesi ve taban maaş uygulamasının güncellenmesi talep edildi.
Başkan Pala, “Emeklilerin ekonomik sorunlarının çözümü, en düşük emekli maaşının en düşük memur maaşına eşitlenmesidir. Bu şekilde emekli maaşları yeniden yapılandırılmalıdır” diyerek, prim gün sayısı, miktarı, eğitim ve ek ödemeler gibi kriterler gözetilerek kademe kademe artışlar yapılmasını istedi.
Bayram ikramiyelerine de değinen sendika, bu ödemelerin asgari ücret düzeyine çıkarılması gerektiğini savundu. Pala, “Bize ‘para yok’ demesinler, sorun adil bölüşüm ve tercih meselesidir” dedi.
Son olarak, 10 Aralık’ta Ankara’da düzenlenen mitingde iktidarın taleplerine dair herhangi bir açıklama yapmamasına dikkat çeken Pala, “En düşük emekli maaşı belirlenene kadar mücadelemizi sürdüreceğiz” diyerek, örgütlü mücadelelerini vurguladı.
* Basın açıklamasının tamamı aşağıdadır :
“BASINA VE KAMUOYUNAYine TÜİK şaşırtmadı. Açıkladığı Aralık ayı enflasyonu ve  2023 yılı için açıkladığı  yıllık enflasyon  gerçeği yansıtmıyor. Daha doğrusu yaşamımızda karşılığı yoktur. Artık TÜİK’İN bizim nezdimizde güvenirliği yoktur. TÜİK’İN , merkez bankası başkanlığının aylar önce açıkladığı enflasyon oranının bir tık altıda enflasyon açıklayacağını açıklamıştık. Hiç yanılmadık. TÜİK enflasyonu yüzde 64,77 olarak açıkladı. Bağımsız ve bilim insanlarından oluşan ENAG ise enflasyonu yüzde 127,21 olarak açıkladı. Bağımsız kuruluş olan ENAG ve DİSK-AR’IN verileri bizim çalışmalarımızı  doğruluyor. Bize göre de emekli maaşlarına 2023 yılı için en az yüzde 96’lık artışa ilave olarak  2024 yılı ilk 6 ayı için öngörülen enflasyon eklenmelidir. Onun için biz TÜİK verilerini hiç dikkate almadan  direk olarak iktidara seslenmek istiyoruz. Gerçek enflasyon  emeklinin yaşadığı, çalışanlarımızın yaşadığı, asgari ücretlilerin yaşadığı, gençlerimizin yaşadığı, kadınlarımızın yaşadığı, bil cümle halkın yaşadığı hayat pahalılığıdır. Yapacağınız maaş artışını bu kritere göre yapmalısınız.

Yaşanan  hayat pahalılığının giderilmesi, emeklilerin bir nebze de olsa insanca yaşaması için artık yüzdelik zamların bir anlamı kalmamıştır. Yeni bir anlayışın, yeni bir uygulamanın devreye sokulması gerekir. Çünkü bu kadar düşük  maaşların sebebi AKP iktidarının  2008’de kanunlaştırdığı  sözde “Sosyal Güvenlik Reformudur”. Bugün bu uygulama iflas etmiştir.

İflas etmiş bu uygulamaya derhal son verilmelidir. Yeni bir yöntem bulunmak zorunludur. Yeni yöntemi biz söyleyelim. Emeklilere maaş bağlama oranı dul ve yetimleri de kapsayacak biçimde değiştirimeli ve taban maaş uygulaması güncellenmelidir.

Buna göre yıllarını çalışma hayatına vermiş, değer üretmiş, emekli hakkını almış ve emekli olmuş her bireyin taban maaşı, işe yeni başlamış en düşük memur maaşına eşitlenmelidir. Yani 30-40 yıl çalışmış, değer üretmiş ve primlerini peşin ödemiş, türlü zorluklara göğüs germiş bir emeklinin alacağı maaş, henüz işe yeni başlamış en düşük memur maaşına eşitlenmelidir. Bugün için bu miktar 32 bin lira civarındadır. Prim gün sayısı,  prim miktarı, eğitim, ek ödeme vb. kriterler de göz önüne alınarak emekli maaşlarına hak edişler kademe kademe  eklenmelidir. Memurlara verilen 8077 lira yeni artışıyla  birlikte bütün emeklilere de verilmelidir.

Emeklilerin ekonomik sorunlarının çözüm yolu budur. Bunun dışında yüzdelik artışlar çözüm değildir. Bugün yapılan artış 3 ay sonra anlamsızlaşıyor. Zira iktidar ne bürokratlarının, ne de iktidar erkinin  öngördüğü enflasyon oranları hiç bir zaman tutmadığı gibi yine  tutmayacaktır. “Görünen TÜİK kılavuz istemez”.

İktidarı bir noktada daha uyarmak istiyoruz. 7500 lira maaş alan emekli arkadaşlarımızın hemen hemen tamamının kök maaşı çok daha düşüktür. Sakın ola ki kök maaş üzerinden maaş artışlarını düşünmeyin. O durumda yeni bir 2023 Temmuz sendromu yaşanır. Yani 6 milyon emekli  yine sıfır zam ile karşılaşır ki; bu tam da emeklileri diri diri mezara gömmek olur.

Emeklilere bayram ikramiyesi diye verilen 2000 liranın güncel karşılığı kalmamıştır. Satın alma gücü yok denecek kadar azdır. Bunun yerine bayram ikramiyeleri asgari ücret düzeyine çıkarılmalıdır. Bize bütçemiz kısıtlı, para yok hikayeleri anlatılmasın. Para yok diye bir taraftan öte arttırılırken, mtv  ikiye katlandı. Ama şans oyunlarında vergiler yüzde 50, yani yarı yarıya düşürüldü. Demek sorun para sorunu değildir. Sorun adil bölüşümdür, sorun tercih sorunudur.

İlerlemiş yaşlarına  rağmen binlerce emekli Ankara’ya akın ederek 10 Aralık’ta Ankara’da görkemli miting ile talebelerini  kamuoyu ile paylaşmıştı. İktidarın bizi takip ettiğini biliyoruz. Fakat işlerine gelmediği anlaşılıyor. Zira taleplerimize dair henüz bir açıklama duymadık. Sahici bir çözüm yerine emeklileri oyalamayı, süreci seçimlere endekslemeyi tercih ediyorlar.

Tekrar uyarıyoruz: En düşük emekli maaşı, en düşük memur maaşına eşitlenerek emekli taban maaşı belirlenmelidir. Emekli maaşları bu kriter üzerinden yeniden yapılandırılmalıdır.

Tüm Emeklilerin Sendikası olarak taleplerimiz gerçekleşene kadar mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz.

Yaşasın örgütlü mücadelemiz.”

 

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Hazır Site by Uzman Tescil webmaster