Ana Sayfa Ekonomi, Gündem, Son Dakika, Yaşam 8 Mayıs 2023 145 Görüntüleme

Ekonomiden Sorumlu Eski Devlet Bakanı Kemal Derviş Hayatını Kaybetti

Ekonomiden Sorumlu Eski Devlet Bakanı Kemal Derviş 74 yaşında hayatını kaybetti.

Kemal Derviş ABD‘de Parkinson tedavisi görüyordu. Son 3 aydır yoğunlaşmış bir hastalık ve tedavi süreci devam ediyordu.1949 İstanbul doğumlu Derviş, 74 yaşında yaşamını yitirdi.

Kemal Derviş kimdir?

Eski Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı, Dünya Bankası Birinci Başkan Yardımcılığı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Başkanlığı görevlerinde bulunan Türk siyasetçi ve ekonomist…

Kemal Derviş, 10 Ocak 1949’da İstanbul’da dünyaya geldi.

Derviş’in çocukluk yılları Büyükada’da geçti. Büyükada İlkokulu’nu bitirdikten sonra orta öğrenimini Paris ve Cenevre’de tamamladı. Lisans ve lisansüstü eğitimini 1969’da London of School Economics and Political Science’da bitiren Derviş, ardından ABD’de Princeton Üniversitesi’nde doktoraya başladı.

Doktorasını 1973 ’te tamamlayan Kemal Derviş, Türkiye’ye dönerek önce Hacettepe’ de, sonra ODTÜ’nün İktisat Bölümü’ nde hocalık yaptı. 1973-1976 yılları arasında Başbakan Bülent Ecevit’ in hem ekonomi hem de uluslararası ilişkiler danışmanı olarak görev yaptı.

O yıllarda şiddet olaylarının artması üzerine Türkiye’yi terk ederek yurt dışına yerleşen Derviş, 1978 yılında Dünya Bankası’nın araştırma bölümünde çalışmaya başladı.

1982 yılında Global Endüstri Bölümü Stratejileri ve Politikası Dairesi Başkanlığı’na atanan Derviş, 1986 yılına kadar bu görevde kaldı. Daha sonra Avrupa, Ortadoğu ve Kuzey Afrika Ekonomi Uzmanları Başkanlığı’nı yürüttü.

Mesleki kariyerinde ve Dünya Bankası bünyesinde hızla yükselen Derviş, Doğu Bloku’nun yıkılmasından sonra Orta ve Doğu Avrupa masalarının başkanlığına getirildi. Bu ülkelerin, pazar ekonomisine geçmesine büyük katkı sağlayan Derviş, aynı zamanda Dünya Bankası ve Avrupa Birliği’nin “Bosna Hersek’in yeniden imarı” programlarını da yönetti.

1996 yılında Orta Avrupa ve Kuzey Afrika’dan Sorumlu Dünya Bankası Başkan Yardımcılığı görevine getirildi. Dünya Bankası’nın Akdeniz ve Kuzey Afrika ülkelerinden sorumlu başkan yardımcılığı yaptı ve Atilla Karaosmanoğlu’ndan sonra bu görevi üstlenen ikinci Türk oldu.

Derviş, Dünya Bankası Orta Avrupa Dairesi Başkanlığı’nı yürütürken, Başkan James Wolfensohn’un yardımcılığına getirildi.

Dönemin Başbakanı Bülent Ecevit tarafından Türkiye’ye davet edilen Derviş, 3 Mart 2001’de Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanlığı’na getirildi. Derviş, seçim kararının alınmasından sonra 2002 yılının Ağustos ayında istifa etti. DSP’den ayrılan, aralarında İsmail Cem ve Hüsamettin Özkan’ın da bulunduğu bir grup milletvekili tarafından kurulan YTP ile CHP arasında solda birlik çalışmaları yürüttü. Ancak başarılı olamayınca CHP’ye katılma kararı aldı. Derviş, 23 Ağustos 2002 günü düzenlenen törenle CHP rozeti taktı ve 3 Kasım 2002’de yapılan seçimlerde CHP’den İstanbul 1. bölge milletvekili seçildi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan’ın önerisiyle Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Başkanlığı’na seçilmesiyle Türkiye’den yine ayrılma kararı aldı. 9 Mayıs 2005 yılında milletvekilliğinden istifa etti, 15 Ağustos 2005’te dört yıl sürecek görevine başladı. 2009 yılında bu görevi Yeni Zelenda’nın eski Başbakanı Helen Clark’a devretti.

İlk evliliğini Neslihan Boralı ile Amerika’da yapan Derviş’in bu evliliğinden 2 çocuğu var. İkinci evliliğini ise Catherine Stachniak ile 1997 yılında yine ABD’de yaptı.

Hayatının büyük bir bölümünü ABD’de geçiren Kemal Derviş 8 Mayıs 2023 yılında ABD’de 74 yaşında vefat etti. 

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

İlginizi çekebilir

Basın Açıklaması

Basın Açıklaması

Hazır Site by Uzman Tescil webmaster