İçel
Ana Sayfa Eğitim, Gündem, Kültür, Teknoloji, Yaşam 12 Haziran 2023 120 Görüntüleme

VALİ ALİ HAMZA PEHLİVAN, “FİKİR OTOBÜSÜ LİSELER ARASI GİRİŞİMCİLİK VE YENİLİKÇİ PROJELER YARIŞMASI” FİNAL PROGRAMINA KATILD

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, TOBB Mersin Genç Girişimciler Kurulu, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ana iş birliği çerçevesinde, Mersin Üniversitesi ve MTSO desteğiyle gerçekleştirilen “Fikir Otobüsü Liseler Arası Girişimcilik ve Yenilikçi Projeler Yarışması Finali” kapsamında düzenlenen programa katıldı.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlayan program, fikir Otobüsü atölyelerin tanıtım videosu ile devam etti.Vali Pehlivan programda gerçekleştirdiği konuşmasında, “Geçtiğimiz yıl bu tarihlerde gene birlikteydik. Mersin’de göreve başlayışımın da üçüncü haftasıydı. Bu yıl da yine beraberiz. Katılım yüksek, 600’ün üstünde proje başvurusu olmuş. Bu başlı başına gerçekten sevindirici bir durum. Bu projelerin 300’ü ilk elemede seçilmiş, 80’i de yarı finale kalmış. Bugün de 6 projenin hep birlikte sunumlarını izleyeceğiz ve ilk üçü belirleyeceğiz.
Her şeyden önce katılım gösteren,proje üreten bütün öğrencilerimizi ve onlara rehberlik eden öğretmenlerimizi tebrik ediyorum.
Bu proje kapsamında bir araya gelmiş, fikir üretmiş geliştirmiş kardeşlerimiz, öğrencilerimiz var. Güzel bir başlangıç, devamını da hep birlikte getireceksinizdir diye inanıyorum. Siz aslında geleceğe yönelik hem öngörü hem beklenti hem de umutlara ışık tutuyorsunuz. Bu fikirlerinizi somutlaştırarak projelere dönüştürerek hem bugünümüzün dünyasına hem de geleceğin dünyasına katkı sağlıyorsunuz.
Mersin İlimiz de bu bağlamda önemli bir potansiyele sahip. İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz bünyesinde AR-GE birimimiz özgün çalışmalar ortaya koyuyor. Öğretmenlerimiz ve öğrencilerimiz geçtiğimiz 1 buçuk 2 yıl içerisinde 60 binin üzerinde proje geliştirip Teknofest’e gönderdi ve bunların önemli bir kısmı finale kaldı.
Geçtiğimiz haftalarda Hazine ve Maliye Bakanlığı Bilgi Teknolojileri Genel Müdürlüğü destekleriyle ‘Bilişim Kenti Mersin’ projesinin startını verdik.
Bundan sonraki süreçte inşallah Bakanlığımızın ve Milli Eğitim Müdürlüğü, Üniversitemiz, ilgili kurum ve kuruluşların destekleriyle ve Teknoparkımızı da Agroparkımızı da teknolojik çalışmalar yapan firmaları da paydaş yapmak suretiyle bu konuda da adımlarımızı atmayı, güzel çalışmalar ve etkinlikler yapmayı da planlıyoruz. Bu kapsamda bilişim köyleri kurma gibi fikirler var.
Bütün bunlar çağı yakalamak, bu çağın gereklerine göre hareket etmek anlamına geliyor. Bilgi çağındayız. Bilişim çağındayız. Bu çağa uygun düşünmek, bu çağa uygun fikirler geliştirmek ve fikirleri de sadece zihinlerde bırakmayıp bunu hayata geçirmek çok önemli.
Bu projenin diğer takdire değer bir boyutu da bu sene uluslararası bir nitelik kazandırması. UNICEF’in, HABİTAT Derneği’nin iş birliği yapması ve özellikle de yarı finale kalan grupların, projelerin 80 projenin 40’arlı gruplar halinde ayrıca eğitimlere tabi tutulması ve bu kapsamda girişimcilik eğitimi, yakın kanvas eğitimi, teorik ve uygulamalı tasarım odaklı düşünme eğitimi verilmiş ki bunların hepsi çok önemli başlıklar. Çocuklarımıza, gençlerimize ivme katacak yeni fikirler ortaya koymalarına vesile olacak eğitimler.
Ben öncelikle fikir otobüsü fikrini ortaya atan TOBB Mersin Genç Girişimciler Kuruluna, Milli Eğitim Müdürlüğümüz’e, Mersin Üniversitemiz’e, Ticaret ve Sanayi Odamız’a katkı ve emeği olan herkese teşekkür ediyorum ve tabii ki öğrencilerimize, öğretmenlerimize, mentorluk, rehberlik yapan hocalarımıza çok teşekkür ediyorum. Bugün ayrıca anlamlı bir gün. 2017 yılında Aybüke öğretmenimizin bölücü terör örgütü PKK tarafından şehit edilişinin yıl dönümü. O da idealist bir öğretmendi. Batman’da görev yapıyordu. İdealleri yolunda ilerlerken maalesef hayatına kıyıldı, şehit oldu. Aybüke öğretmenimizi rahmetle yad ediyorum ve onun manevi şahsında bütün Şehitlerimizi rahmetle, şükranla, saygıyla yad ediyorum. Gazilerimize şükranlarımı sunuyorum. ” ifadelerini kullandı.
Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erol Yaşar, İl Milli Eğitim Müdürü Adem Koca, MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, TOBB Genç Girişimciler Kurul Başkanı Osman Kiper de duygu ve düşüncelerini dile getirdiği birer selamlama konuşmadı gerçekleştirdi.
TOBB Mersin Genç Girişimciler Kurulu, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ana iş birliği çerçevesinde, Mersin Üniversitesi ve MTSO desteğiyle gerçekleştirilen Fikir Otobüsü Liseler Arası Girişimcilik ve Yenilikçi Projeler Yarışması; gençlere girişimcilik bilincini erken yaşlarda kazandırmayı ve lise seviyesindeki öğrencilerin yenilikçi iş fikirleri üretebilme becerilerini geliştirmeyi amaçlamaktadır.
2015 yılında üniversite öğrencilerine yönelik olarak başlayan ve 2018 yılında lise öğrencilerine yönelik hale dönüştürülen yarışma kapsamında bu yıl ilk etapta 600’den fazla proje başvurusu alınmış, ön elemede bu sayı 300’e indirilmiş sonrasında yarı finale 80 proje kalmış ve bunlardan 6 tanesi finalde yarışmaya hak kazanmıştır.
Finale kalan 6 takımın proje sunumlarını gerçekleştirmelerinin ardından, Valimiz Ali Hamza Pehlivan, Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erol Yaşar, İl Milli Eğitim Müdürü Adem Koca, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ayhan Kızıltan, Mersin Üniversitesi Gençlik Akademisi Müdürü Gülsüm Gök’ten oluşan büyük jüri tarafından oylama yapıldı, oylamaların sonuçları belirlenirken “fikir otobüsü öğrenci görüşleri” videosu izletildi.
Oylama sonucunda 1’inci olan Tarsus Amerikan Koleji “CHARIFY” takımının her bir üyesine dizüstü bilgisayar ödüllerini temsilen hediye çekleri, Valimiz Ali Hamza Pehlivan ve Tarsus İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Metin tarafından; 2’inci olan Eyüp Aygar Fen Lisesi “GALANTHUS” takımının her bir üyesine akıllı tablet ödüllerini temsilen hediye çekleri, Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erol Yaşar, İl Milli Eğitim Müdürü Adem Koca ve Toroslar İlçe Milli Eğitim Müdürü Oğuzhan Tülücü tarafından; 3’üncü olan 75.Yıl Fen Lisesi “AYEP” takımının her bir üyesine akıllı saat ödüllerini temsilen hediye çekleri, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ayhan Kızıltan, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Hamit İzol ve Yenişehir İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Necmeddin Dinç tarafından verildi.

Vali Pehlivan, dereceye giren öğrencileri, rehber öğretmenlerini ve ailelerini tebrik etti, öğrencilere başarılı çalışmalarının artarak devam etmesi temennisinde bulundu, dereceye giren takımlarla birlikte toplu fotoğraf çektirdi.
Mersin Üniversitesi Gençlik Akademisi’nde düzenlenen programa; Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erol Yaşar, Yenişehir Kaymakamı Nevzat Şengök, İl Milli Eğitim Müdürü Adem Koca, Tarsus İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Metin, Toroslar İlçe Milli Eğitim Müdürü Oğuzhan Tülücü, Yenişehir İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Necmeddin Dinç, Akdeniz İlçe Milli Eğitim Müdürü Adem Şimşek, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ayhan Kızıltan, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Hamit İzol, TOBB Genç Girişimciler Kurul Başkanı Osman Kiper, Mersin Üniversitesi Gençlik Akademisi Müdürü Gülsüm Gök, öğretmenler, finale kalan öğrencilerimizin aileleri ve okul arkadaşları katıldı.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Hazır Site by Uzman Tescil webmaster