İçel
Ana Sayfa Gündem, Kültür, Yaşam 21 Ekim 2023 88 Görüntüleme

VALİ ALİ HAMZA PEHLİVAN, 19 EKİM MUHTARLAR GÜNÜ VESİLESİYLE MAHALLE MUHTARLARIYLA BİR ARAYA GELDİ

Valimiz Ali Hamza Pehlivan, ‘19 Ekim Muhtarlar Günü’ vesilesiyle ev sahipliği yaptığı kahvaltı programında Mahalle Muhtarlarıyla bir araya geldi
Programda, Muhtarların milletimiz ile devletimiz arasında iletişim köprüsü kurarak, devletin köy ve mahallelerdeki eli, kolu, gözü, kulağı; milletimizin de kamu kurumları nezdinde temsilcisi olduğunu, bu bağlamda çok önemli hizmetler yaptığını belirten ve 19 Ekim Muhtarlar Günü’nü kutlayan Vali Pehlivan, programda yaptığı konuşmasında; “Bugün 19 Ekim Muhtarlar Günü.
2015 yılında Sayın Cumhurbaşkanımızın tensipleriyle ilan edilen Muhtarlar Günü, o günden bugüne yurdumuzun her İli ve İlçesinde olduğu gibi Mersin İlimizde ve İlçelerimizde de muhtarlarımızla birlikte icra ediliyor. Öncelikle gününüzü kutluyor, hayırlara, iyiliklere, başarılı çalışmalara vesile olmasını temenni ediyorum.
Muhtarlık müessesesi; devletimizin en köklü müesseselerinden birisidir. Osmanlı döneminde, 1829 yılında ilk defa böyle bir müessese teşekkül ettiriliyor. Burada amaç; yerleşim birimlerinde, başta güvenlik ve asayiş olmak üzere kamu hizmetlerinin etkin takibini gerçekleştirmek ve bunu yaparken de orada yaşayan, yerleşim yerini bilen, tanıyan, oradaki insanlarla iç içe olan, vatandaşın tercihi ve teveccühüyle seçilen muhtarlar vasıtasıyla bu görevlerin yürütülmesini sağlamaktır. 1864 yılında Vilayet Nizamnamesiyle, muhtarlarımızın yasal olarak statüsü daha da belirgin hale geliyor. Cumhuriyetle birlikte Köy Kanunu, devamında 1940’lı yıllarda da mahalle muhtarlıklarının teşekkülüyle ilgili düzenlemeler ile bugünlere doğru geliyoruz.
Son yıllarda Sayın Cumhurbaşkanımızın tensipleri ile Muhtarlarımızın hem sosyal haklarıyla ilgili hem de özlük haklarıyla ilgili düzenlemeler yapıldı, çok önemli mesafeler alındı ve çok iyi noktalara geldi. İçişleri Bakanlığımızın Muhtarlarımız ile ilgili çalışmalarının her geçen kapsamı genişledi, etkinleşti.
Mersin İlimizde; Anamur İlçemizde 56, Akdeniz İlçemizde 65, Aydıncık İlçemizde 15, Bozyazı İlçemizde 26, Çamlıyayla İlçemizde 14, Erdemli İlçemizde 71, Gülnar İlçemizde 50, Mezitli İlçemizde 40, Mut İlçemizde 102, Silifke İlçemizde 88, Tarsus İlçemizde 180, Toroslar İlçemizde 67, Yenişehir İlçemizde 32 olmak üzere toplam 13 İlçemizde 806 mahalle ve dolayısıyla da 806 Muhtarımız bulunmaktadır.
806 Muhtarımızın 22’si de kadın muhtarlarımızdan oluşuyor. Bunu her defasında ifade etmekten de ayrıca memnuniyet ve mutluluk duyuyoruz. Kadın Muhtarlarımızın, Muhtarlar Gününü de ayrıca tebrik ediyorum. Kadınlarımızın bu görevlere talip olması, diğer bütün Muhtarlarımızla birlikte vatandaşlarımıza, kamu kurumlarına ve hizmetlere olumlu yansımaları olmaktadır.
Değişik başlıklardaki kamu yatırımlarının etkin şekilde hayata geçmesi, mahallelerimizde oluşan yeni ihtiyaç ve taleplerin dile getirilmesi, bunun takip edilmesi, ilgili birimlere iletilmesi, proje gerektiriyorsa, projelerinin hazırlanması ve bu projelerin yatırıma dönüştürülmesi konusunda ilgili kamu birimleriyle yakın iş birliği içerisindesiniz. Sizlerin tavrı, davranışı, yaklaşımı devletimiz adına vatandaşlarımıza verilen o değerin ve önemin ifadesi oluyor. Bu görevleri özveriyle ve fedakarlıkla yapıyorsunuz. Hepinize müteşekkiriz.
Bu yıl Cumhuriyetimizin 100. yılındayız. Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılında, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere kurtuluş mücadelesindeki milli kahramanlarımızı, tarih boyunca memleketimizin birliği, dirliği ve bütünlüğü için mücadele eden ve kanını canını veren aziz Şehitlerimizi, Gazilerimizi, şanlı ecdadımızı rahmetle, minnetle yad ediyorum.
19 Ekim Muhtarlar Gününüzü içten en iyi dileklerimle kutluyor, sağlık ve esenlikler, hayırlı, başarılı vazifeler diliyorum.” ifadelerini kullandı.
Programda, Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Ali Gülgen ve Mezitli İlçesi Fatih Mahallesi Muhtarı Leyla Üstündağ da birer konuşma gerçekleştirdiler.
Programa; Vali Yardımcısı Kadir Okatan, Yenişehir Kaymakamı Nevzat Şengök, Mezitli Kaymakamı Alp Eren Yılmaz, Akdeniz Kaymakamı Zeyit Şener, İl Emniyet Müdürü Mehmet Aslan, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Ercan Atasoy, Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanı Tuğamiral Oğuz Bavbek, İl İdare ve Denetim Müdürü Mehmet Akdoğan ve Mahalle Muhtarları katıldı.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Hazır Site by Uzman Tescil webmaster