İçel
Ana Sayfa Ekonomi, Gündem, Son Dakika, Tarsus, Yaşam 17 Şubat 2023 110 Görüntüleme

TARSUS BELEDİYESİ TARAFINDAN DEPREM PLANLAMA TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

10 ilde meydana gelen ve Tarsus’ta da ciddi şekilde hissedilen afet sonrası, Tarsus Belediyesi tarafından binaların durum tespiti ve alana yönelik önerileri içeren toplantı gerçekleştirildi.

Toplantıya kentte bu alanda görev yapan meslek odaları, mühendisler, müteahhitler, mimarlar, İmar ve Şehircilik Müdürlüğü ve yapı denetim ekipleri katılım sağladı. Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan konunun önemine değinerek, “Tarsus Belediyesi olarak yarınlar için ne yapabiliriz, ben bunun savaşını veriyorum. Sürekli kentimizde afet konusu için toplantılar yapıyor, ne yapılmalı diye tüm çözüm önerilerini dinlemek istiyorum.” dedi.

 6 Şubat’ta merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi olan 7.7 büyüklüğünde meydana gelen deprem sonrası Tarsus Belediyesi tarafından binaların durum tespiti ve alana yönelik önerileri içeren toplantı yapıldı. Tarsus’ta da ciddi bir şekilde hissedilen depremde, ileriye yönelik önlem alınması konusunda konuşmalar yapıldı.

 Tarsus Belediyesi Meclis Salonu’nda yapılan toplantıya Mimarlar Odası, İnşaat Mühendisleri Odası, Makina Mühendisleri Odası, Elektrik Mühendisleri Odası, Harita Mühendisleri Odası, Şehir ve Bölge Planlama, Jeoloji Mühendisleri Odası, Yapı Denetim ekipleri, müteahhitler, İmar ve Şehircilik Müdürlüğü Mühendisleri katıldı. Karşılıklı öneri ve cevaplarla gerçekleşen toplantıda, deprem gerçeğine karşı önlemin ne şekilde alınması gerektiği konusuna değinildi.

“BU ALANA HÂKİM HERKES İLE BİRLİKTE BİR ÇALIŞMA YAPILMASI GEREKİYOR”

Ülkede yaşanan deprem olayları sonrası genel değerlendirmelerde bulunan Başkan Bozdoğan, “Ülkemizde ciddi bir deprem yaşandı ve 10 ilimiz büyük dereceler ile etkilendi. Aynı acıyı yaşayan insanlar birbirlerine daha çok saygı duymaya başlıyorlar ve daha çok sevgi gösterebiliyorlar. 2019 yılı Ekim ayında mecliste bu kürsüde haykırdım. “Deprem öldürmez, bina da öldürmez ama cehalet öldürür” dedim. Ben o mecliste Türkiye’de olması gereken ama olmayan afet bakanlığından bahsetmiştim, her yerel yönetimin afet birimleri olması gerektiğini söylemiştim. Şu an yer bilimcinin, jeoloji mühendisinin, inşaat mühendisinin, mimarın, şehir plancısının birlikte olduğu ciddi bir çalışmanın ortaya konulması gerekiyor. Tarsus’un bir master planı yok ve buna kimse kafa yormamış. 2019 yılında bahsettiğim ve üstünde durulması gereken deprem olayları kaile alınmamıştı, yalnızca gülümseme ile karşılanmıştı. Bu konunun üstünde durulmalı.” şeklinde ifade etti.

“KENTİMİZ İÇİN PLANLAMALAR YAPIYORUZ”

Önlemler almak adına el ele vererek konuların altının çizilmesi gerektiğini ifade eden Başkan Bozdoğan, “Bizim belediyemiz bünyesinde 4 jeoloji mühendisimiz var, ben göreve geldiğimde hiç yoktu. Eğer siz sağlıklı bir şekilde bir yapıyı bir binayı oluşturamazsanız, bir planlamayı, bir stratejiyi ve bunun devamında da bir üretim alanını oluşturamazsanız sadece geçmişle ilgili eleştiriler yaparsınız. Bu çok ciddi bir konu. Benim tek amacım birlikte ortak çalışmayı bir an önce yapmak ve kenti insanlarımızı kurtarmak. Biz bunun için çabalıyoruz.” dedi.

“AFET BİRİMLERİ HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR”

Çok geç olmadan deprem öncesi tüm önlemlerin alınmasının önemine değinen Başkan Bozdoğan, “1935 yılında Gazi Mustafa Kemal Atatürk buraya bir mimar göndermiş. Gelen mimar bir şehir planı oluşturmuş ve bu mimarımızın çizdiği haritası bizim elimizde. Benim tek bir isteğim var, üstüne basa basa söylüyorum,  Afet birimi oluşturulur, komisyonlar kurulur, STK ve halkımız ile çalışmalar yapılır, planlama ve strateji yapılır ardından ortaya bir şeyler konur ve kent kurtulur. Bizim tek derdimiz bu. Hepimizin mutlaka suçu var demeliyiz, yapılanlar değil yapılamayanlar için suçumuz var bunu unutmamak gerekir.” dedi.

“DEPREM ÇALIŞTAYI YAPACAĞIZ”

Türkiye’de afet birimi olan sayılı belediye içinde olduklarını ifade eden Başkan Bozdoğan, “Türkiye’de afet birimi olan sayılı belediyelerdeniz. Sadece deprem olarak düşünmeyin diğer tüm afetler için de konuşuyoruz. Hatta sadece müteahhit, mimar ya da mühendis de değildir, yerel yönetim de çok önemlidir. Tarsus ile ilgili 3-5 yıllık planlama yapılmalı. 2019 da şu kürsüden konuştuğumda insanlar üzerine eğilseydi bugün bu deprem gerçeğini ilk çözen kent Tarsus olurdu. Bir kentte deprem ile ilgili alınacak en büyük önlem kentsel dönüşüm. Ve bu konuda herkesin kamuoyu oluşturmasını, ortak akılla hareket etmesini istiyorum. Tarsus Belediyesi olarak yarınlar için ne yapabiliriz, ben bunun savaşını veriyorum. Sürekli kentimizde afet konusu için toplantılar yapıyor, ne yapılmalı diye tüm çözüm önerilerini dinlemek istiyorum. Bu konu çok önemli. Belediye olarak deprem çalıştayı yapacak ve bu konuda bizlerin bilinçlenmesi için çabalayacağız.” ifadelerini kullandı.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Hazır Site by Uzman Tescil webmaster