İçel
Ana Sayfa Gündem, Kültür, Magazin, Son Dakika, Tarsus, Yaşam 6 Mart 2023 166 Görüntüleme

TARDOBDER DEPREMZEDE VATANDAŞLAR İLE KAYNAŞMA ETKİNLİĞİ DÜZENLEDİ

Kısa Adı TARDOBDER olan Tarsus’ta doğup büyüyenler derneği 5 Mart 2023 Pazar günü kentimize gelen depremzede vatandaşlar ile kaynaşma etkinliği düzenledi.


Dernek Başkanı Ümran Yıldırım yaptığı konuşmada şunları aktardı:
Tarih 6 Şubat 2023 saat 04.17

7,7’lik deprem sonrası saniyeler içinde binlerce can enkaz altında kaldı. Onlarla birlikte kurulan hayaller, binbir özenle kurulan yuvalar yerlebir oldu…
13,5 milyonu uykusundan uyandırdı. 85 milyon insan asrın felaketinin acısını yüreğinde hissetti. O sabah Türkiye’nin uyandığı en acı günlerden biri oldu. Artık hiçbir şey eskisi gibi değildi… Felaketin boyutu da ilerleyen saatlerde daha da netleşti. Aynı gün saat 13.24’te Kahramanmaraş merkezli 7,6 büyüklüğündeki ikinci deprem 11 ilimizi yeniden salladı. Acılarımızı, kayıplarımızı kat kat arttırdı.


Sonrasında 85 milyon insan ‘Tek Yürek’ oldu. Yurt içinden ve yurt dışından ekipler arama kurtarma çalışmalarına başladı, tüm Türkiye enkazdan bir can daha çıkarılmasını bekledi. Kimi ekran başındaydı kimi radyodan takip etti kimi sosyal medyada yardım çağrısı yaptı.
Yıkıntıların arasından kurtarılan her bir can yeni bir umut oldu. Ekipler enkazdan bir kişiye daha sağ ulaşmak için umutla, canla başla çalıştı.
İlk günden itibaren her gün yeni canlar enkazdan çıkarıldı. Mucizeler üst üste geldi. Birkaç günlük bebekler de günlerce dayandı, 70’ini geçenler de… Yıkım öyle büyüktü ki günler sonra enkazdan çıkarılan yaşlı kadın ekiplere şu soruyu sordu: Dünya var mıymış?

Ülkemizin 11 ili ve bu illerde yaşayan insanlarımız, yani siz değerli misafirlerimiz yaşanabilecek en büyük şok, en büyük korku ile uykudan uyanıyor ve can ve mal kayıplarınız ile en büyük acıyı yaşıyorsunuz.
Vicdan sahibi her birey gibi Tarsus’ta yaşayanlarda sizinle o acıyı yaşadı, elinden gelen desteği, yardımı yapmaya yönelik çaba harcadı, acınızı paylaştı ve paylaşmaya da devam etti, etmeye de devam edecektir.


TARDOBDER Yönetim Kurulu olarak; depremin gerçekleştiği gün akşamında toplandık, neler yapabileceğimizi tartıştık ve aldığımız kararlar doğrultusunda kendi üyelerimiz arasında yardım toplama çağrısı yaptık. Duyarlı üyelerimizin hayırsever tutumları, paylaşımcı yaklaşımları ile birkaç gün içerisinde bir tır dolusu malzeme temin ettik. Ekmeğinden, suyuna, kuru gıdasına, sütüne, battaniye, kıyafet, ayakkabı, elektrikli ısıtıcı, bebek kıyafeti ve maması, çocuk bezi, hijyenik malzemeler gibi her türlü afet malzemelerini temin ederek ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmak üzere Antakya AFAD Koordinasyon Merkezine teslimatını yaptık. Bununla da kalmayarak ilçemizde Kaymakamlığımızın öncülüğünde yürütülen çalışmalara katılarak yaralarınıza, acınıza derman olmaya çalıştık. Siz değerli misafirlerimizin ihtiyaç duyacağı her türlü malzemeleri yine üyelerimizin desteği ve yardımseverliği ile temin ederek Kaymakamlığımıza teslim ettik, sizlere ulaştırılmasını sağladık. Derneğimizin giysi odasında toplananları da derneğimizden yardım talep edenlere sunduk ve halen sunmaya da devam ettik. Ev arayanlara, kalacak yer arayanlara da yine üyelerimiz desteği ve yardımı ile çare bulmaya çalıştık.
İlk günden bu yana “Acınız acımızdır” dedik ve gücümüz, imkanlarımız ölçüsünde bir şeyler yapmaya çalıştık, halen yapıyor ve yapmaya da devam edeceğiz…


Valimizin, Kaymakamımızın çağrısı doğrultusunda Dernek Yönetim Kurulu olarak son toplantımızda başka neler yapmalıyız sorusunu tartışarak bugün ki etkinliğimizi planlamaya karar verdik. Amacımız, sizleri misafir edilen ortamlarınızdan bir hafta sonu uzaklaştırmak, Tarsus’umuzun lezzetlerini tattırmak, bir nebze de olsa moral vermek, onbin yıllık geçmişe sahip Tarsus’umuzu tanıtmak ve sizlere yardım seferberliği yapan üyelerimiz ile buluşturmaktı.
Umarız gün sonunda amacımıza ulaşmış bir şekilde sizleri derneğimizden mutlulukla uğurlarız.

Tarsus, on bin yıllık geçmişe sahip, Müslümanlar için çok önemli bir değer olan Eshab-ı Kehf mağarasına, Hristiyanlar için hac merkezi ilan edilen Saint Paul Kuyusu ve kilisesine ve Türkiye’nin tek peygamber kabri ile Hz Danyal Peygamberin kabrine sahip medeniyetlerin başkenti konumunda olan, tarihi İpek Yolunun içinden geçtiği bir kenttir. Mersin ve Adana’lılar bize kızmasınlar ama Tarsus, Adana ve Mersin’den daha eski bir geçmişe sahiptir.

Türkiye’nin ilk ticaret odası Tarsus’ta kurulmuştur. Türkiye’de ilk elektrik enerjisi Tarsus’ta üretilmiştir. Türkiye’de ilk iplik fabrikası yine Tarsus’ta kurulmuştur. Tarsus Beyazı adı verilen üzüm, dünyanın en kaliteli sofralık üzümü olup, sadece Tarsus’ta yetişmektedir. Özel Sektör tarafından ilk beyaz çimento fabrikası Tarsus’ta kurulmuştur. Tarsus, daha nice özelliklere sahip kadim bir kenttir.


Biraz da derneğimizden söz etmek istiyorum; Tarsus’ta Doğup Büyüyenler Derneği, kurucu üyelerin 2021 yılında bir sosyal medya arkadaşlığından yola çıkarak dernek yapısına dönüştürülmüş bir sivil toplum kuruluşudur. Derneğimizin kurulma amacı Tarsus’un tanıtımı çerçevesinde Tarsus’ta doğan yada yaşayan hemşehrilerimizin birlik, beraberlik ve dayanışma içerisinde hemşehri ilişkilerinin geliştirilmesine, toplumsal olaylara gerekli desteğin verilmesine, çevre, ekonomi, sosyal ve kültürel alanlarda kent genelinde projeler üretilmesini hedeflemektedir. Mevcut Yönetim Kurulumuz 3 Ekim 2022 tarihinde göreve gelerek derneğin amacına yönelik faaliyet ve projeler üretmeye gayret göstermektedir.

Konuşmamın sonuna yaklaşırken TARDOBDER Yönetimi ve ailesi olarak sizlere şu çağrıyı da yapmak istiyoruz. Yardım ve desteğe ihtiyaç duyduğunuzda adresimiz belli, kapımız sizlere daima açık ve hepinize bir telefon kadar yakınız. Derneğimize başvurmanız halinde sorunlarınızın çözümü için kendi imkanlarımızı seferber edecek, Valiliğimiz, Kaymakamlığımız, Belediyelerimiz ile sizler arasında köprü vazifesi görecek ve mülki amirlerimiz ile bürokratlarımızın desteği ile elimizden geleni yapacağız. Derneğimiz hafta içi hergün saat 10.00 ile 17.00 arasında açıktır. Mutlaka en az bir Yönetim Kurulu üyemiz dernektedir. Çayımız, kahvemiz sizler için hep olacaktır.

TARDOBDER ailesi olarak davetimize icabet ettiğiniz için bizleri onurlandırdığınız için protokolümüze ve sizlere teşekkür ediyoruz. Yaşadığımız acıların tekrarlanmaması için ülkemizin her bir bireyinin üzerine düşeni layıkı ile yapmasını diliyor, Allah’tan hepinizin ve hepimizin yar ve yardımcısı olmasını diliyorum dedi.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Hazır Site by Uzman Tescil webmaster