Ana Sayfa Eğitim, Ekonomi, Gündem, Kültür 28 Ekim 2023 80 Görüntüleme

“GELENEKSELDEN DİJİTAL EKONOMİYE CUMHURİYETİN 100. YILINDA TÜRKİYE” KONULU MERSİN EKONOMİ ZİRVESİ PROGRAMI DÜZENLENDİ

Valimiz Ali Hamza Pehlivan, “Gelenekselden Dijital Ekonomiye: Cumhuriyetin 100.Yılında Türkiye” temasıyla bu yıl ilki düzenlenen Mersin Ekonomi Zirvesine katıldı
“Gelenekselden Dijital Ekonomiye: Cumhuriyetin 100. Yılında Türkiye” ana temasıyla bu yıl ilki düzenlenen Zirvede “Küresel Ekonomide Güncel Yaklaşımlar”, “Enerjide Yeni Dengeler”, “Tarımda Yeni Vizyon” ve “Geleceği Dönüştüren Teknolojiler” gibi günümüz iş dünyasının ajandasında öne çıkan konular ele alındı. Piyasa profesyonellerinin, finans medyasının ve alan akademisyenlerinin Mersin İş Dünyası ile bir araya geldiği bu etkinliğin her yıl düzenli olarak yapılması planlanıyor.
Mersin Valiliği ve Nişantaşı Eğitim Vakfı işbirliğiyle, Gazeteci, Televizyon Programcısı ve Yazar Aslı Şafak’ın moderatörlüğünde açık oturum formatında düzenlenen programda bir konuşma yapan Vali Pehlivan;
“Cumhuriyetimiz’in 100. yılındayız, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı haftasındayız. Bu etkinliğimizin bu hafta içerisinde olması ayrı bir önem arz ediyor.
Bugün akademisyenlerimizi, hocalarımızı hep birlikte dinleyeceğiz. Aslında ekonomi, iktisat hayatımızın her aşamasında, her alanında var olan ve insanlık tarihi kadar da geçmişe uzanan bir bilim dalıdır.
İnsanın var olduğu her yerde iktisat/ekonomi de hep var olmuştur. Tarihsel süreç içerisinde tanımı, kapsamı belli ölçüde değişmiştir, dönüşmüştür, uyarlanmıştır. Özellikle Sanayi Devrimiyle birlikte kömürün, su buharının makineleşmede kullanılması, atölyelerden fabrikalaşmaya geçilmesi, iktisat bilimini, tezlerini de adeta yeniden şekillendirmiştir. 20. yüzyılın sonu, 21. yüzyılın başında sanayi devrimi sürecinde suyun, buharın gücünden sonrasında elektrikten vesaire bahsederken bir anda artık kavramlar dönüşmeye başlamıştır.
Artık dijitalleşmelerden, yeşil dönüşümden, bilişimden bahsediyoruz. Uzay bilimlerinden, uzay teknolojisinden bahsediyoruz. Bütün bunlar iktisadın ilgi alanına giriyor. Dünyadaki ülkeler arasındaki gelişmeler, en son yaşadığımız pandemi krizi, tedarik zincirindeki kırılmalar, planlı ekonomiden serbest ekonomiye doğru geçerken tekrar korumacı planlamacı bir ekonominin gerekliliği yönündeki yaklaşımlar bütün bunlar hayatın gidişatını etkilediği gibi İktisat dalını da etkilemiş olsa da iktisadın 4 temel sorusu geçerliliğini hala korumaktadır.
Bu temel sorular şöyledir:
Ne üreteceğiz? Ne kadar üreteceğiz? Nasıl üreteceğiz? Ve kim üretecek?
Geldiğimiz noktada bugün gelenekselden dijitalleşmeye bu 4 temel sorunun cevaplarını nasıl yanıtlayacağız? Nasıl yanıtlamamız gerekir? Bu soruların cevapları içsel ve dışsal parametrelere, ekonomik süreçlere, varsayımlara, ülkelerin, devletlerin politikalarına göre değişkenlik arz etmektedir. İnanıyorum bugün burada bulunan konuşmacılar, akademisyenler, güzel sunumlar gerçekleştirecektir. Ulusal ve Uluslararası bir perspektiften Mersin özeline kadar güzel değerlendirmelerini paylaşacaklar.
Bu zirveyi İlimizde yapıyor olmaktan dolayı ayrıca memnuniyet duyuyoruz.
Gerçekten potansiyeli çok yüksek bir ile sahibiz. Hem nüfusu itibariyle hem yüzölçümü itibariyle, hem de gayri safi milli hasıladaki payı itibariyle ülke sıralamasında ilk 10 içerisindeyiz. Vergi gelirleri açısından ise ilk 6 il içerisindeyiz. Gümrük kapılarımızdan yapılan ihracat-ithalat rakamları itibariyle 35 milyar dolar rakamını yakalamış bir İliz. Tarımda yine milli hasılaya 25 milyar civarında katkı yapan bir İliz, tarımın yanında sanayisiyle yüzlerce firmasıyla hem iç piyasaya hem dış piyasaya ürünler üreten tarımda 8 üründe Türkiye sıralamasında 1. , 29 üründe de ilk 3’te yer alan bir İliz. OSB sayısında giderek artan bir iliz, şu anda en eski OSB’miz olan Mersin Tarsus OSB 4. etabını açarken diğer ilçelerimizle beraber toplam 7 OSB’miz oldu. Etaplarıyla beraber 10 OSB’ye ulaşıp istihdamlarda 25 bin rakamına ulaştık, hedef ise OSB’lerde 50 bin istihdama ulaşmak. Bir yandan da uluslararası limanımızdan dünyanın her tarafına seferler yapılıyor. İlimizin ekonomisini diğer sahalarda da olumlu yansıyacak şekilde şehrimizin bütün dinamikleriyle, bütün sektör paydaşlarıyla daha ileri noktalara getirme mücadelesi içerisindeyiz.
Bunu yaparken de başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere bütün Bakanlıklarımızın da ilimizde çok büyük desteklerini alıyoruz.
Bu gün itibariyle Mersin İlimiz genelinde devam eden kamu yatırımı sayısı 639’ dur. Bunların parasal değeri de 98 milyar TL civarındadır. Altyapıdan, üstyapıya, eğitimden, sağlığa, gençlik spor hizmetlerine kadar bütün bu yatırımların etkin bir şekilde takipçisiyiz.
Bu zirvenin hayırlara, iyiliklere, faydalı sonuçlara vesile olmasını diliyorum. Yeni çalışmalara, yeni somut adımlara vesile olmasını diliyorum ve bu zirve fikrini bizlerle paylaşan, destek sağlayan Nişantaşı Üniversitesinin Mütevelli Heyet Başkanı Sayın Levent Uysal Vekilimize, Nişantaşı Eğitim Vakfına, kıymetli akademisyenlerimize ,konuşmacılara, siz kıymetli katılımcılara teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.
Programda, Mersin Milletvekili / Nişantaşı Eğitim Vakfı ve Nişantaşı Üniversitesi Kurucusu Dr. Levent Uysal da bir konuşma gerçekleştirdi, duygu ve düşüncelerini ifade etti.
Protokol konuşmalarının ardından Gazeteci, Televizyon Programcısı ve Yazar Aslı Şafak’ın moderatörlüğünde Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burak Arzova, Piri Reis Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu, İnfo Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Mert Yılmaz ve Business Technology Solution Genel Müdürü Nadi Tanca’nın katıldığı açık oturum gerçekleştirildi.
Programa; İl protokolü, oda, meslek kuruluşu, STK temsilcileri, akademisyenler, iş insanları, basın mensupları ve diğer davetliler katıldı.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Hazır Site by Uzman Tescil webmaster