Ana Sayfa Gündem, Kültür, Tarsus, Yazarlar 9.11.2023 104 Görüntüleme

GAZETECİ UĞUR PİŞMANLIK’IN “ANTİK ÇAĞ’DA KİLİKYALI FİLOZOFLAR” KİTABI YAYINLANDI

Tarsuslu gazeteci-yazar Uğur Pişmanlık’ın “Antik Çağ’da Kilikyalı Filozoflar” adlı kitabı yayınlandı. Aratos dergisi ayrı basım kitabı olarak Aratos Yayınları’ndan çıkan “Antik Çağ’da Kilikyalı Filozoflar” kitabı Antakya’dan Alanya’ya kadar Antik dönem Kilikya bölgesinde yaşamış filozofların yaşam öyküsü ve felsefi düşüncesini kapsıyor.

 Edinilen bilgiye göre Uğur Pişmanlık, geçtiğimiz ay Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi’nde yapılan bir felsefe konferansında “Antik Çağ’da Kilikyalı Filozoflar” başlıklı bir konuşma yapmıştı.

Aratos Felsefe Dergisi Yayın Yönetmeni Uğur Pişmanlık, Antik Çağ’da Kilikya bölgesinde saptaya bildiği kadarıyla 57 filozof olduğu ve bunların 45’inin Tarsuslu filozof olduğunu dile getiriyor.

Uğur Pişmanlık, kitabına yazdığı Kilikya’nın düşünce ikliminde filizlenen felsefe…” başlıklı sunusunda şunları dile getiriyor, “Öncelikle şunları belirtmeliyim: Bu kitap daha önce 2002’de ve 2009’da ise Arkeoloji ve Sanat Yayınları’ndan çıkmış olan ‘Antik Çağ’da Tarsuslu Filozoflar’ kitabının, geliştirilerek güncellenmiş ve “Antik Çağ’da Kilikyalı Filozoflar”a dönüştürülmüş halidir.

Böylece kitap sadece Tarsus’la sınırlı kalmamış ve geniş bir coğrafya olan antik Kilikya kentlerinden yaşayan filozofları da kapsamıştır.

Bu çalışmanın yer aldığı ‘Antik Çağ’da Tarsuslu Filozoflar’ kitabının hem oluşum sürecinin öyküsünün de bilinmesi açısından ilk baskıya değerli dostum arkeolog Hüseyin Adıbelli’nin yazdığı, oldukça anlamlı bulduğum önsözü ve benim de hem ilk hem de ikinci baskının sunuşuna burada birleşik olarak yer verilmiştir.

Yine aynı şekilde,  ‘Antik Çağ’da Tarsuslu Filozoflar’ kitabının baskısının yapıldığı tarihlerde Sivas’ta Cumhuriyet Üniversitesi Felsefe Bölümü Kurucusu ve Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uluğ Nutku hocamızın yazdığı önsözü de okura sunuyoruz.

Kitapta da görüleceği gibi özellikle çok sayıdaki felsefe okulu ve yetiştirdiği filozoflarla haklı bir üne sahip olan ve aynı zamanda antik çağda stoa felsefesinin merkezlerinden biri olarak anılan Tarsus olmak üzere, Kilikya bölgesinden pek çok düşünür çıkmıştır.

Bölgenin jeopolitik öneminden kaynaklı, bu coğrafyanın kentlerinin özellikle sahip olduğu limanlardan dolayı deniz yolu ve kervan yolları ve kervan yolları açısından ekonomik, sosyal ve kültürel gelişmeyi sağlamış ve felsefi düşüncenin besleneceği iklim oluşmuştur.

Bir baştan diğer başa Kilikyalı filozofların yaşamı ve düşüncelerine yapılacak bu okuma yolculuğu sanırım yaşadığımız coğrafyanın felsefi zenginliği hakkında fikir verecektir.”

Gazeteci-yazar Uğur Pişmanlık’ın yayınlanmış çok sayıda kitabı ile senaryosunu yazıp yönetmenliğini yaptığı belgesel filmleri de bulunuyor.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Hazır Site by Uzman Tescil webmaster