İçel
Ana Sayfa Eğitim, Gündem, Kültür, Son Dakika, Yaşam 25 Eylül 2023 70 Görüntüleme

Büyükşehir Sayesinde Tiyatro Seyretmeyen Çocuk Kalmıyor

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Cumhuriyeti emanet ettiği çocukların daha kültürlü ve bilinçli yetişmesi için birbirinden önemli çalışmalara imza atan Mersin Büyükşehir Belediyesi, şimdi de Mersin’de yaşayan her çocuğun tiyatro ile tanışmasını sağlamak için yeni bir projeye imza attı.

Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı’na bağlı Şehir Tiyatrosu tarafından başlatılan ‘Tiyatro İzlemeyen Çocuk Kalmasın’ projesi ile Mersin’deki bütün çocuklar tiyatro ile buluşuyor. Özellikle merkez ilçeler dışında kalan bölgeleri ve dezavantajlı grupları tiyatro ile buluşturmayı hedefleyen Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu, repertuarında bulunan çocuk oyunlarını sahneleyerek, çocuk izleyicilerin beğenisine sunuyor. Ayrıca, tiyatroyu izlemek isteyen çocuklar, Büyükşehir’in servisleriyle okullarından alınarak oyuna getiriliyor ve oyun sonunda güvenli bir şekilde okullarına ulaştırılıyor.

Seçer: “Şehir Tiyatromuz tüm ilçelerde gösteriler sahneliyor”

‘Tiyatro İzlemeyen Çocuk Kalmasın’ projesinin kültür-sanatla iç içe bir nesil yetiştirmek için son derece önemli olduğuna dikkat çeken Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, “Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı’na bağlı Şehir Tiyatromuz bütün ilçelerde mevcut repertuarlarındaki çocuk oyunlarını gösterime sundular. İlk ve orta dereceli okullarda okuyan çocuklarımız için Anamur’dan Mut’a, Çamlıyayla’dan Tarsus’a kadar tüm ilçelerde bu gösterileri sahneliyorlar” dedi.

“Çocuklarımıza iyi seyirler”

Kültür ve sanatın bir toplumun olmazsa olmaz yapı taşlarından biri olduğuna vurgu yapan Başkan Seçer, “Tiyatro çok önemli bir sanat dalı, yaşamın ta kendisi. Orada sergilenen oyunlar gerçek yaşamın içinden kesitler. Proje, oyunları izleyen çocuklarımıza hem sanatsal olarak bir farkındalık yaratmak, onlara bir görgü katmak, sanatı sevdirmek hem de hayata ve geleceğe dair mesajlar aktarmak açısından güzel bir çalışma. Bu çalışmada emeği geçen arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Çocuklarımıza da iyi seyirler diliyorum” ifadelerini kullandı.

İlkokul ve ortaokul düzeyindeki yüz binlerce çocuğu tiyatro salonlarına davet eden Şehir Tiyatrosu, tiyatro izleme alışkanlıklarını, tiyatronun ve sanatın geleneklerini çocuklara aşılayarak, daha bilinçli ve kent kültürü ile yoğrulmuş nesiller yetişmesini amaçlıyor. Repertuarında bulunan Kırmızı Başlıklı Kız, Gökkuşağının Altında, Dünyanın Eski Zamanlarında ve Küçük Kara Balık oyunlarını çocuklarla buluşturacak olan Şehir Tiyatrosu, ‘Tiyatro İzlemeyen Çocuk Kalmasın’ projesine Silifke ilçesinde başladı. Silifke Doğan Cüceloğlu Kültür Merkezi’nde çocukların en sevdiği masallardan biri olan ‘Kırmızı Başlıklı Kız’ oyununu sahneleyen Şehir Tiyatrosu oyuncuları, çocuklara keyifli anlar yaşattı.

Şehir Tiyatrosu yıl boyunca çocuklarla buluşacak

Mersin Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu oyuncusu ve ‘Kırmızı Başlıklı Kız’ oyununun yönetmeni Pelin Sarıkaya, proje ile Mersin’de yaşayan bütün çocukları tiyatroyla buluşturmayı hedeflediklerini belirterek, “Şu anda repertuvarımızda 4 oyunumuz var; Kırmızı Başlıklı Kız, Dünyanın Eski Zamanlarında, Gökkuşağının Altında ve Küçük Kara Balık. Bu 4 oyunumuzla gerek merkezdeki 4 ilçede, gerekse de merkeze uzak 9 ilçede, ilkokul ve ortaokul düzeyindeki çocuklarla çeşitli sahnelerde buluşmayı ve bütün çocuklarla tiyatronun keyfine varmayı hedefliyoruz. Bu proje bizi çok gururlandırıyor. Çünkü proje sayesinde kimi çocuk tiyatro ile tanışacak, kimi kültürünü anlayacak, kimi geleneğine şahit olacak ve kültür-sanatla iç içe bir nesil yetişecek” dedi. Sarıkaya, bir yıl boyunca oyunları çeşitli noktalarda sahneleyeceklerini de belirterek, tüm çocukları davet etti.

Çocuklardan oyuna tam not

Oyunu izleyen çocuklardan Ubeydullah Metin, “Çok güzel bir oyundu. Oyun arkadaşlığını, doğa sevgisini, hayvan sevgisini anlatıyor. Bence çok iyi bir şey” diyerek, bu tür etkinliklere daha sık gelmek istediğini kaydetti. Rüya Aslanbaş ise oyunu çok beğendiğini belirterek, “Çok güzeldi. Oyun, annemizin babamızın sözünden çıkmamamızı anlatıyordu. Arkadaşlarımla da çok iyi vakit geçirdim” dedi. Adile Uysal ise, “Oyun, ailelerimizin sözünde durmamız gerektiğini, hayvan ve orman sevgisini anlatıyordu. Bu tür tiyatrolar hep olsun isterim” ifadelerine yer verdi.

Yıl boyunca devam edecek proje kapsamında, ilk 4 günde 10 okuldan 3 bin 300 çocuk oyunları izledi.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Hazır Site by Uzman Tescil webmaster