Ana Sayfa Gündem, Kültür, Son Dakika, Tarsus, Yaşam, Yazarlar 6.11.2023 200 Görüntüleme

ARATOS FELSEFE DERGİSİNİN 119. SAYISI YAYINLANDI

Tarsus’ta yayınlanan Aratos felsefe, kültür ve sanat dergisinin 119. sayısı çıktı.

Gazeteci Uğur Pişmanlık’ın yayınladığı ve adını Antik Çağ’da yaşamış Tarsuslu filozoftan Aratos alan derginin, 119. sayısının konu ve yazarları şöyle: Dergi, gazete ve kitap yayıncılığında işler zorlaşıyor/Sunu (Uğur Pişmanlık), Çizgiyle “Evrende Herkes Bir Başkasının Parçasıdır” (Ali Özenç Çağlar), Ev Hali… (Berdan Günışığı), Üç Haber (Nazmi Bayrı), Topraklarla Derdi Olan Bir Yazar Ali Özenç Çağlar ve “Siyanürlü Topraklar” Romanı (Havva Ağral), Halikarnas Balıkçısı ve Anadolu Uygarlıkları (Uğur Pişmanlık), Türkülerde Gönül (Dr. Halil Atılgan), Olen’in Hymleri, Delphi, Illuyanka ve Luviler Özet (Sefa Taşkın), Daha Kurulmadan Yıkılmış Modern Harabelerin Altında İnleyen, Unutulmuş Eşsiz Bir Kent Tyana-Kemerhisar-5 (Ahmet Ünal).

Aratos Felsefe dergisi Yayın Yönetmeni ve gazeteci-yazar Uğur Pişmanlık, derginin 119. sayısına yazdığı önsözde, gazete ve dergi yayıncılığının giderek zorlaştığını ifa de ederek, görüşünü şu şekilde dile getiriyor, “Başlıktan da anlaşıldığı üzere yaşamın bütün alanlarında gibi genel olarak yayıncılık olarak tarif edebileceğimiz, özelde ise dergicilikte işler giderek zorlaşıyor.

Covit 19 pandemi döneminden başlayarak, 6 Şubat depremi ve 14 Mayıs seçiminin yarattığı siyasi depremde ise dövizde Dolar ve Euro TL karşısında sürekli arttı. Emperyalizme bağlı bir ülke olarak, Neo liberal politikaları uygulayan gerici iktidar, kâğıt fabrikalarını özelleştirme yoluyla sattı ya da kapattı. Bugün gelinen noktada artan kâğıt fiyatlarıyla gazete çıkarmak, dergi yayınlamak ve kitap basarak yayıncılık yapmak neredeyse imkânsız hale geldi.

Son 20 yıldır ülkemizde bırakın yerel dergileri, ulusal düzeyde yayınlanan dergilerin çoğu kapandı. Türkiye’de yayıncılık zor günlerden geçiyor. Bütün bunlara PTT’nin basılı (matbu) evrak olarak tarifelendirdiği gazete, dergi ve kitap yollama ücretlerine % 100 değil, tam % 400’ün üzerinde zam yaptı. Şubat depremi öncesinde 5-6 TL’ye gönderdiğimiz 1 dergi için 22-25 TL arasında ödeme yapmak gerekiyor.

PTT ücretini okura yüklediğimizde bir de dergi için katkı payı (abonelik) öderse çok pahalıya gelecek. Dergi yayıncısı olarak biz ödemeye kalksak buna gücümüz yetmeyecek.

Aratos dergisi olarak bu koşullarda derginin yayınını durdurmak gibi bir yol izlemek gündemimiz de olmamakla birlikte bir çözüm arayışı içindeyiz.

Artık şimdilerde pek çok dergici, basılı dergi yayınlamak yerine internet dergiciliğine yöneliyor. Aratos dergisi olarak şimdilik böyle bir yol da izlemeyeceğiz. Ancak, dergimizin web sayfasını güncellediğimizde bütün sayıları pdf olarak okurlara ve araştırmacılara açacağız.

20 yıllık bir yayın olarak Aratos dergisinde ilk kez ciddi anlamda zorlaşan yayın şartlarından ve çözüm arayışından söz ediyoruz.

Yerel yönetimlerin bazen desteği olsa da süreklilik sağlanmazsa bu yeterli olmuyor.

Kâğıt fiyatları ile PTT posta ücretlerinin böyle yükseldiği bir zamanda kaynak bulduğumuz zamanlarda matbu baskılı, olanakların sınırlı olduğu koşullarda ise az sayıda dijital baskılı yayınlayarak sürdüreceğiz.

Tüm okurlarımıza ve destek veren dostlara ve kuruluşlara katkıları için teşekkür ederiz.

Aratos dergisi, yoluna devam ediyor ve edecek.

Bu topraklarda aydınlanma mücadelesinin bir ayağını da dergi yayıncılığı oluşturuyor. Aydınlatmayı sürdüreceğiz.

Uğur Pişmanlık

Aratos Felsefe Dergisi Yayın Yönetmeni

İletişim: 0533 723 47 489

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Hazır Site by Uzman Tescil webmaster