Ana Sayfa Gündem, Kültür, Tarsus, Yaşam 7 Ağustos 2024 57 Görüntüleme

TADEKA “Tarsusi Yöresel Yemek Hikayeleri” Projesine Devam Ediyor

TADEKA TARSUS’UN YÖRESEL YEMEKLERİNİN GELECEĞE TAŞINMASI İÇİN ÇALIŞMARINA DEVAM EDİYOR. ÇAMALAN’DA YÖREYE HAS “KEŞKEK, İÇLİ BÖREK VE YAĞLI BÖREK” PİŞİRİLDİ

Mersin Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı bünyesindeki Tarsus’a Değerler Katanlar Kurulu, kültürel zenginliklerin ve yöresel lezzetlerin geleceğe taşınması adına çalışmalarına devam ediyor.

TADEKA Turizm ve Gastronomi Kurulu, zengin ve köklü tarihe sahip olan Tarsus’a özgü yemeklerin belli tarif içerisinde yapılması için başlattığı “Tarsusi Yöresel Yemek Hikayeleri” projesine devam ediyor.

Tarsus’a bağlı Çamalan Mahallesi’nde Cemevinde yöre kadınları tarafından “keşkek (keşkah), içli börek ve yağlı börek” yemekleri pişirildi. Usta aşçılar Emine Çatal ve Fatma Çatal tarafından pişirilen leziz yemeklerin yapımında, diğer kadınlarda yardım etti.

TADEKA Turizm ve Gastronomi Kurulu üyelerinin yanı sıra Tarsus Yöresel Yemek Kültürünü Araştırma ve Geliştirme Derneği üyelerinin de katılım gösterdiği gastronomi turunda, Çamalanlı kadınlar genellikle özel günlerde hazırlanan yemeklerin nasıl yapıldığını ve pişirildiğini uygulamalı olarak gösterdiler.

Çamalan Cemevi Başkanı Refik Deviren, TADEKA üyelerini ağırlamaktan dolayı çok mutlu olduklarını söyleyerek, “Bu proje ile köyümüzü ve yemeklerimizi tanıtma fırsatı buluyoruz. Bundan dolayı teşekkürlerimizi iletiyorum” dedi.

TADEKA Turizm ve Gastronomi Kurulu üyesi Murat Çeliker’de, yöresel yemeklerin tanıtımının yapılması ve gelecek nesillere aktarılması noktasında projenin büyük önem arz ettiğini kaydederek, “Mersin Büyükşehir Belediye Başkanımız sayın Vahap Seçer’e TADEKA’nın kurulması ve böylesi kültürel projelere imza atmasından dolayı teşekkürlerimi iletiyorum” ifadelerini kullandı.

Tarsus Yöresel Yemek Kültürünü Araştırma ve Geliştirme Derneği’nden Nurten Ertekin’de geçtiğimiz günlerde Tarsus’a özgü analı-kızlı yemeğinin yapıldığını hatırlatarak, “Bu ikinci çalışmamız. Amacımız kültürümüzün bir parçası olan bu yemeklerin kaybolmasını engellemek ve belli tarifler üzerinden gelecek nesillere aktarılmasını sağlamaktır. Tek amacımız bu yemeklerimiz unutulmasın” dedi.

Cemevi Dedesi’nin duasının ardından pişirilen yemekler tüm katılımcılar tarafından afiyetle yenildi. Ozan Mustafa Talipoğlu’nun sazıyla deyişleri seslendirdiği etkinlikte Çamalan yöresine has giysileri giyen kadın büyük ilgi gördü.

 

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Hazır Site by Uzman Tescil webmaster