Ana Sayfa Eğitim, Ekonomi, Gündem, Sağlık, Son Dakika, Teknoloji, Yaşam 18 Ağustos 2023 168 Görüntüleme

E-TİCARETTE ENGEL YOK PROJESİNİN AÇILIŞ TÖRENİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Mersin Üniversitesi ve Umut Girişimciler Üretim Pazarlama Kooperatifi iş birliğinde hazırlanan ve İŞKUR’un desteği ile hayata geçirilen “E-Ticarette Engel Yok” projesinin açılış töreni Mersin Üniversitesi Engelsiz Yaşam Birimi’nde gerçekleştirildi

16 Ağustos Çarşamba günü düzenlenen törene, Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erol Yaşar, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Çağrı Çetin, Akdeniz Belediyesi Başkan Vekili Yusuf Duman, MÜKAM Müdürü Prof. Dr. Belgin Gözmen Sözmen, İŞKUR Müdürü Ercan Gön, Gençlik ve Spor İl Müdürü Ökkeş Demir, Ticaret İl Müdürü Hüseyin Çelik ile Trendyol Akdeniz Bölge Müdürü, Akdeniz Belediyesi Kent Konseyi Başkanı, Kızılay Mersin Şube Başkanı, Yenişehir İlçe Milli Eğitim Müdürü, Yenişehir İlçe Halk Eğitim Müdürü, Dernekler Sivil Toplum ve İlişkiler İl Müdürü ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Törende konuşan Rektör Prof. Dr. Erol Yaşar “Bugün burada toplanmamıza vesile olan engelli vatandaşlarımızın hayatlarını iyileştirme yönündeki projelerin hepimiz için özel bir anlam taşıdığına inanıyorum. Engelli doğmak ya da engelli olmak bireylerin kendi seçimi değildir. Bizlere düşen herkesin aslında birer engelli adayı olduğunu göz önünde bulundurarak, kendimizi onların yerine koyarak ve sorunlara da bu hassasiyetle yaklaşmaktır. Bizler de bu düşüncelerle hayata geçirdiğimiz proje kapsamında, projede yer alacak engelli vatandaşlarımıza danışmanlık görevini sağlamak amacıyla akademisyenlerimizi görevlendireceğiz. Engelsiz Yaşam Birimi Koordinatörlüğümüz de projenin her safhasında etkin bir rol alacak. Böylelikle engelli vatandaşlarımızın hayatlarını daha refah içinde geçirmelerine katkı sağlamış olacağız. Proje sonunda da e-ticaret dünyasında artık daha fazla engelli bireyler göreceğimizi düşünüyoruz. Mersin Üniversitesi olarak bu anlamlı projenin paydaşı olmaktan dolayı büyük bir mutluluk duyduğumuzu ifade ediyor bundan sonra da engelli vatandaşlarımız için her türlü desteği vereceğimizin altını önemle çizmek istiyorum.” dedi.

İŞKUR Müdürü Ercan Gön, “Projenin finansör kurumuyuz. Projenin devamında istihdam çıktısının da olması için özel çaba sarf edeceğimizi burada ifade ediyorum. Başta Trendyol yöneticimiz olmak üzere tüm işadamlarımızla, kurumumuzla da irtibata geçerek istihdam noktasında destek vermelerini bekliyorum. Mersin Üniversitesi’nin de bu projeye ev sahipliği yapması çok değerli, çok anlamlı. Mersin Üniversitesi’nin diğer üniversitelerden farklı bir üniversite olduğunu da sayın Rektörümüz bu şekilde göstermiş oldu.” ifadelerini kullandı.

Umut Girişimciler Üretim Pazarlama Kooperatifi Başkanı Soner Demir ise “Kooperatifimiz, engelli arkadaşlardan oluşturulan bir kooperatif. Hedefimiz, engellilerin üretime, istihdama ve topluma kazandırılmasını sağlamak. Pandemi döneminde kurulduğumuz için ilk faaliyetimiz Mersin Üniversitesi bünyesinde kurulan MÜKAM tesislerinde kolonya, dezenfektan ve hijyen malzemeleri üretimine başlayarak, kooperatifimizin marka tescillerini alıp, satışına pazarlamasına girmek. Arkasından da engelsiz üretim tekstil atölyemizi kurarak hem dezavantajlı kadınlarımız hem de engellilerimize iş imkanı sağlayarak yine e-ticaret üzerinden satışını ve pazarlamasını yapmayı planlıyoruz. Türkiye’nin en büyük engelsiz tarım bahçesi, lavanta bahçesini oluşturarak ilk hasadını bu dönem aldığımız lavantalarımızı yetiştirdik. Elde ettiğimiz lavantalarımızın yağları çıkarılarak MÜKAM tesisleriyle iş birliği içinde kozmetik ve kimya alanında kullanılmak üzere ürünler planlandı. Hemen arkasından da bir şey üretmekten daha çok pazarlamayı nasıl yapabiliriz düşüncesi oluşurken engelsiz e-ticaret projesini ortaya koyduk. Bu proje ile engelli arkadaşlarımız üretim ve istihdama kazandırılacaklar. Doğudan batıya, 7’den 70’e her tarafta artık engellilerimiz yardıma muhtaç değil yardım da edebilir sloganıyla üretecek, istihdam edecek ve toplumla bütünleşecek.” şeklinde konuştu.

”Bu Proje, Engelli Vatandaşlarımızın Ailelerinin De Kaygılarını Ortadan Kaldırmak İçin Çok Önemli.”

Törende konuşan Mersin Üniversitesi Engelsiz Yaşam Birimi Koordinatörü Dr. Öğretim Üyesi Ahmet Serhat Uçar, “Engelli çocuğu olan ailelerin sorunu, ben bu çocuğu bir işe yerleştiremezsem veya ben vefat ettikten sonra benim çocuğuma bakabilecek kimsenin olmaması gibi sorunlardır. Bu gibi projelerin de bu ailelerin gelecek kaygılarını ortadan kaldırmak için çok önemli olduğunu düşünüyorum. Hazır ticaretle ilgili kurumlarımız da buradayken, kendilerinden özellikle  projemizin sonunda eğitim verdiğimiz kursiyerlerimiz için istihdam noktasında destek rica edeceğiz. Bu eğitim aşamasının nihai amacı buydu bizim için. Bizler, bu çocuklara hem eğitim verelim hem de işe yerleştirip yaşamlarını bağımsız sürdürelim istiyoruz.” dedi.

Mersin Ticaret İl Müdürü Hüseyin Çelik, “Bugün burada müdürlüğümüz bünyesinde olan bir kooperatifimizin projesinin ilk adımlarına şahitlik ediyoruz. Umut Kooperatifimiz Türkiye’de toplamda 14 tane bulunan Mersin’de ilk ve tek olan engelli kooperatifimiz. Türü bakımından değil ama içerisinde çok fazla engelli bulunan kooperatifimiz, bu bakımdan çok önemsiyoruz. Aslında engelli değil engelsiz kooperatifimiz demek istiyoruz. Umut Kooperatifinin başlatmış olduğu bu proje; eğitim açısından, sosyo-ekonomik açıdan toplumun dezavantajlı ancak gerekli imkanlar sağlandığında her türlü engeli aşma gücüne sahip görme engelli kardeşlerimizin yaşam standartlarını yükseltmesi bakımından örnek bir proje ve alanında ilimizdeki ilk projedir.” dedi.

Akdeniz Belediyesi Kent Konseyi Başkanı Mustafa Erim ise: ” Şehirde herkesi mutlu eden bir birliktelik olduğunu, kamu kurumları, Mersin Üniversitesi ve sivil toplum kuruluşlarının bir araya geldiğinde en zor işleri başarabileceğinin güzel bir örneğinin burada sergilendiğini dile getirdi. Trendyol Akdeniz Bölge Müdürü Olcay Akgün ise e- ticaretin aslında fırsat eşitliğini sağladığını, şirket olarak amaçlarının satışlarını dört büyük şehir dışına çıkarıp Anadolu’ya yaymak olduğunu ve bu yüzden bundan sonra Mersin’de kamu kurumları ve STK’lar ile iletişimi kuvvetlendirip, kendilerinin yanlarında olmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından, katılımcılar tarafından kurdele kesilerek öğrencilerin eğitim aldığı birim gezildi. Bura da öğrencilerin e-ticaret yoluyla satışını gerçekleştireceği ürünler görüldü. Ayrıca katılımcılar gözlerini bantlayarak görme engelli öğrencilerle birlikte empati yaptılar.

**** “Engelliler yardıma muhtaç değil, yardım da edebilir” sloganı ile yola çıkan proje, iki etapta devam edecek. Toplamda on görme engelli öğrencinin yer aldığı projenin ilk etabında beş öğrenci altı ay boyunca, ikinci etabında ise diğer görme engelli beş öğrenci altı ay boyunca eğitim alacak. Üniversitemiz Engelsiz Yaşam Birimi’nde devam edecek olan eğitimde başarılı olan görme engelli öğrenciler istihdam edilecek, üretecek ve ülke ekonomisine katkı sağlayacaklar. Ayrıca Mersin Üniversitesi MÜKAM (Mersin Üniversitesi Kimyevi Ürünler Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi) tesislerinde üretilen hijyen ürünleri bu proje kapsamında görme engelli öğrenciler tarafından fırsat sitelerinde e-ticaret pazarı oluşturularak satışı yapılacak.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Hazır Site by Uzman Tescil webmaster