İçel
Ana Sayfa Gündem, Kültür 30 Aralık 2023 57 Görüntüleme

VALİ HAMZA PEHLİVAN, “YÜREĞİMDESİN FİLİSTİN” KONULU LİSELERARASI DÜZENLENEN RESİM VE ŞİİR YARIŞMASI ÖDÜL TÖRENİNE KATILDI

Valimiz Ali Hamza Pehlivan; Akdeniz Belediyesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Akdeniz Kent Konseyi ve Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Mersin Şube Başkanlığı iş birliği ve koordinasyonunda düzenlenen “Yüreğimdesin Filistin” konulu liselerarası düzenlenen resim ve şiir yarışmasının ödül törenine katıldı.
Suphi Öner Öğretmenevi’nde saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından okunan Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan programda bir konuşma yapan Vali Pehlivan; “Sözlerimin başında Pençe-Kilit operasyon bölgesinde şehit olan kahraman Askerlerimizi, Mehmetçiğimizi rahmetle yâd ediyorum. Gazze’de şehit olan kardeşlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Bu sabah Sakarya’da elim bir trafik kazası neticesinde kaybetmiş olduğumuz vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet yakınlarına sabırlar, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum.
Filistin konusu, Filistin’de yaşananlar gerçekten hepimizin içini acıtan, yaralayan, dehşete düşüren bir konudur. Filistin ile ülke olarak, devlet olarak yüzyıllara dayalı ortak bir tarihimiz, kültürel ve sosyal ilişkilerimiz, bağlarımız var. Kudüs, 1516 yılında Mercidabık Savaşı ile Yavuz Sultan Selim tarafından fethedilmiştir. Yüzyıllar boyunca Filistin, Kudüs’ü de içine alan o coğrafya ile birlikte Osmanlı İmparatorluğu’nun yönetimi altında kalmıştır.
Müslümanlar için Mekke’deki Kâbe, Medine’deki Mescid-i Nebevi gibi, Kudüs’teki Mescid-i Aksa da o derece önlemlidir, kıymetlidir. Kudüs, Hazreti Davut Peygamberin fethettiği Hazreti Süleyman Peygamberin şekillendirdiği, Hz. İsa’nın göğe, Peygamberimiz Hazreti Muhammed’in miraca yükseldiği yerdir. Bu yönüyle de bütün semavi dinlerin önemli saydığı, kutsal saygıyı değer atfettiği bir yerdir. Bu kadar değerli bir yere insanoğlunun gözü gibi bakması, gönülden bakması gerekir.
İşte bizim ecdadımız bu topraklara, bu kutsal emanetlere gönülden bakmış, gözünden sakınmış ve oralara namert elini dokundurtmamıştır.
Ancak 1917 yılından itibaren İngilizlerin yönetimine geçmesi ile bu durum değişmiştir. 1967 yılında İsrail’in eline geçmesiyle o günden bugüne yaşanan problemler giderek artmıştır. Oysa bizim devletimizin kontrolü altında sadece Müslümanlar değil bütün diğer inançlara mensup insanlar bu topraklarda huzur ve barış içerisinde yaşamışlardır.
Türkiye Cumhuriyeti Devleti kurulduktan sonra da ve orada 1967 yılında İsrail Devleti kurulduktan sonra da ülke olarak Filistin ile bağımızı koparmadık.
15 Kasım 1988 tarihinde Filistin Devleti kurulduğunda aynı gün tanıyan Türkiye Cumhuriyeti Devleti oldu ve daima coğrafi sınırları belli olan, bağımsız ve egemen Filistin Devleti tezini savundu.
Bugün Sayın Cumhurbaşkanımız özellikle yaşanan bu son gelişmelerden sonra daha da yüksek sesle ve öncesinde de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu kürsülerinden Devletimiz ve Milletimiz adına ‘Dünya Beşten Büyüktür!’ vurgusu yaparak, dünyanın değişik coğrafyalarındaki adaletsizliklerin ve güçlünün maalesef haklı sayılmaya çalışıldığı ve bunun ülkeler üzerinde, mazlumlar üzerinde onların mutsuzluklarına yol açacak adımların atıldığı bir ortamda tarihten aldığımız o gücü, o tarihi misyonu dünyanın değişik platformlarında dile getirmiş ve kararlılıkla dile getirmeye devam etmektedir.
Şu anda Filistin’de, Gazze’deki kardeşlerimiz maalesef katliamla karşı karşıya kalmışlardır. Bizim gibi orada tarihi geçmişi olan bir millet, bir devlet olarak başta Sayın Cumhurbaşkanımız ve diğer bütün ilgili kurum, kuruluşlarıyla birlikte bu dehşet tablosunun karşısında sağlam,kararlı bir duruş sergilenmektedir.
Bu bağlamda Mersin olarak, sivil toplum teşkilatlarımızla birlikte bu haykırışa, bu karşı duruşa ortak olmaya çalışıyoruz. Bizim ülke olarak duruşumuz, bizim safımız, insanın fıtratına uygun bir yaşamın hakim olması,İsrail’in yaptığı katliamların son bulması ve vicdanlarda mahkum edilen,lanetlenen faillerin adalet önünde de yargılanması, hesap vermesidir.
Diplomatik arenada yapılan mücadelelere güç katmak adına önce birbirimize kenetleneceğiz. Birbirimizden güç alacağız. Birbirimize destek ve güç vereceğiz. Bu sayede bizim desteğimize ihtiyaç duyan, mazlum toplumlara da destek olma gayreti içerisinde olacağız. Bugün gençlerimiz duygularını şiirlere ve tablolara, resimlere yansıttılar. Ben aynı duyguyu paylaşan, aynı düşünceyi paylaşan ve bunu yazdıklarına, yaptıklarına yansıtan bütün öğrencilerimizi yürekten tebrik ediyorum. Öncülerimize rehberlik eden kıymetli öğretmenlerimizi tebrik ediyorum. Organizasyonda emeği geçen Akdeniz Belediyesine, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne, Akdeniz Kent Konseyi’ne, Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği’ne teşekkür ediyorum.
Bu arada ben de Gazze’den gelen o katliam görüntülerini ilk izlediğimde yazdığın birkaç dizeyi sizlerle paylaşmak isterim.
“Bu ne vahşet ya Rabbim!
Anlatmaya yetmiyor en ağır kelimeler,
İnsanlıktan nasibini almamış bu zalimler!
Gözyaşları kanına karışan çocukların,
Ahı, sonu olacak alçak yaratıkların!”
Bazı şeyler vardır ya kelimelerin bile ifade etmekte kifayetsiz kaldığı. 20 binin üzerinde can kaybı ne demek? İnsan olanın kanını donduran bir tablo var karşımızda.
Bir gün inşallah dünyada gerçek manada iyilikten , güzellikten yana olan öldürmekten değil, yaşatmaktan yana olanlar kazanacak diyor, hepinizi sevgiyle, saygıyla selamlıyorum.” İfadelerini kullandı.
Programda; Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Muhammet Gültak, Akdeniz Kent Konseyi Başkanı Dr. Mustafa Erim ve Türk Dil ve Edebiyat Derneği Mersin Şube Başkanı Muharrem Köse birer konuşma gerçekleştirdiler.
Vali Ali Hamza Pehlivan ve protokol üyeleri “Yüreğimdesin Filistin” konulu liselerarası resim ve şiir yarışmasının dereceye giren öğrencilere ödüllerini takdim etti, başarılarının devamını diledi.
Programa Vali Ali Hamza Pehlivan, Babası Muhittin Pehlivan, Yenişehir Kaymakamı Nevzat Şengök, Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Muhammet Gültak, İl Milli Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş, Akdeniz Kent Konseyi Başkanı Dr. Mustafa Erim, Türk Dil ve Edebiyat Derneği Mersin Şube Başkanı Muharrem Köse, Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri, öğretmenler, öğrenciler ve veliler katılım sağladı.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Hazır Site by Uzman Tescil webmaster