Ana Sayfa Gündem 9 Ağustos 2024 38 Görüntüleme

VALİ ALİ HAMZA PEHLİVAN, İLİMİZDE YÜRÜTÜLMEKTE OLAN GÜVENLİK VE ASAYİŞ HİZMETLERİNE İLİŞKİN AÇIKLAMALARDA BULUNDU

Valimiz Ali Hamza Pehlivan, İlimizde yürütülmekte olan güvenlik ve asayiş hizmetlerine ilişkin açıklamalarda bulundu.
Vali Pehlivan; Vali Yardımcısı Ahmet Çırakoğlu, İl Emniyet Müdürü Kamil Karabörk, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Ercan Atasoy ve Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanı Tuğamiral Oğuz Bavbek ile basın mensuplarına yapmış olduğu açıklamalarda; “Değerli basın mensupları öncelikle toplantımıza iştiraklerinizden dolayı teşekkür ediyorum. Bugün İlimizde asayiş ve güvenlikle ilgili bilgileri her ay yaptığımız gibi sizlerle paylaşmak, sizler vasıtasıyla da Mersin kamuoyuyla, Mersinli saygıdeğer hemşerilerimizle paylaşmak üzere bir araya geldik.
Süreç içerisinde asayiş ve güvenlikle ilgili gelişmeleri ve bilgileri günlük, haftalık bültenler halinde sizlerle paylaşıyoruz. Bazen olay bazlı bilgi paylaşımlarımız oluyor. Bunu zaman zaman Valiliğimiz aracılığıyla zaman zaman İl Emniyetimiz, İl Jandarma Komutanlığımız aracılığıyla yapıyoruz. Bugün de İl Emniyet Müdürlüğümüz, İl Jandarma Komutanlığımız ve Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanlığımızın 2024 yılının ilk 7 ayında yapmış olduğu çalışmalar, gerçekleştirmiş olduğu operasyonlar ve verilen mücadelelerle ilgili bilgileri sizlerle kısaca paylaşacağım.
2024 yılının ilk 7 ayında toplam 53.567 asayiş olayı meydana gelmiştir. Bir önceki yılın aynı dönemiyle kıyasladığımızda asayiş olaylarında %5 nispetinde bir azalış olduğunu görmekteyiz. İlk 7 ay içerisinde meydana gelen olayların aydınlatma oranı %94’tür.
Bu 7 aylık dönem içerisinde asayiş olaylarında 1.768 silah ele geçirilmiştir. Yasal işlemler neticesinde yapılan operasyonlar sonucunda hem şüpheli şahıslar yakalanırken bununla birlikte de silah ve benzeri suç unsurlarına da el konulmakta ve bunlarla ilgili de gerekli yasal işlemler yapılmaktadır.
2024 yılının 7 aylık süresi içerisinde asayiş olayları neticesinde toplamda 38.243 şahıs yakalanmıştır. Bu şahısların 2.792’si tutuklanmış olup tutuklama oranında bir önceki yılın aynı dönemiyle kıyasladığımızda % 30 nispetinde artış yaşanmıştır.
Faili meçhul olarak kayıtlara geçen asayiş olaylarına baktığımızda, ilk 7 aylık dönemde 3.854 faili meçhul olay gerçekleşmiştir. Bir önceki yıla göre % 45 nispetinde azalış yaşanmıştır. 2024 yılının ilk 7 aylık döneminde faili meçhul olarak kayıtlara geçen olayların aydınlatma oranı % 94’tür.
Kişilere karşı işlenen suçlarla ilgili kayıtlara bakacak olursak aynı dönemde 18.031 olay gerçekleşmiş, bir önceki yıla göre % 14 nispetinde azalış yaşanmıştır. Meydana gelen olayların aydınlatma oranı % 97’dir. % 100’e yakın bir aydınlatma oranı gerçekleşmiştir.
Mal varlığına karşı işlenen suçlarla ilgili kayıtlara geçen asayiş olaylarında; 2024 yılının ilk 7 ayında 9.036 olay gerçekleşmiş ve bir önceki yılla kıyasladığımızda % 30 nispetinde azalış meydana gelmiştir. Meydana gelen olayların bu başlık altındaki aydınlatma oranı % 81’dir.
Hırsızlık ile ilgili asayiş olaylarına bakacak olursak; ilk 7 aylık dönemde 3.054 olay gerçekleşmiştir. Bir önceki yıla göre %51 nispetinde azalış yaşanmıştır. Meydana gelen olayların aydınlatma oranı % 72 olarak gerçekleşmiştir.
ÇEŞİTLİ SUÇLARDAN HAKLARINDA KESİNLEŞMİŞ HAPİS CEZASI OLAN ŞAHISLARIN YAKALANMASINA YÖNELİK YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR NETİCESİNDE;
Bu konu ile ilgili de İlimiz genelinde yoğun çalışmalar yapıldı ve yapılmaya da devam ediliyor. 2024 yılının ilk 7 ayında toplam 14.875 şahıs yakalanmıştır. Bir önceki yılın aynı dönemiyle kıyasladığımızda yakalanan şahıs sayısında % 70 nispetinde artış sağlanmıştır. Haklarında kesinleşmiş hapis cezası olanların ceza sürelerinde 0-5 yıl, 5-10 yıl, 10-20 yıl ve 20 yıl ve üzeri olmak üzere değişkenlik bulunmaktadır. Bu suç gruplarında oranlar nispi olarak değişmekle birlikte toplamda geçtiğimiz yıl aynı dönemde 8.772 şahıs yakalanmışken bu yıl 14.875 şahıs yakalanarak adli mercilere, cezaevlerine teslim edilmiş ve bu alanda %70 nispetinde bir artış yaşanmıştır.
KAÇAKÇILIK VE ORGANİZE SUÇLAR İLE MÜCADELE KAPSAMINDA;
Kaçakçılık ve organize suçlarla mücadele kapsamında emniyet ve jandarma birimlerimiz yoğun bir faaliyet, çalışma ve operasyon yürütmüştür. 7 aylık süre içerisinde 730 çalışma yapılmış, 1.142 şahıs yakalanmış ve bu şahısların 190’ı tutuklanmıştır. Çalışma sayılarında % 15 artış, yakalanan şahıslarda % 15 artış, tutuklama oranında ise % 49 artış yaşanmıştır. Olayların % 100’ü aydınlatılmıştır.
UYUŞTURUCU İLE MÜCADELE KAPSAMINDA;
Uyuşturucuyla mücadele muhakkak ki en önemli faaliyet, çalışma ve operasyon alanlarından birisidir. Bu konuda da 2024 yılının ilk 7 ayında 3.954 çalışma yapılmış, bu çalışmalar ve operasyonlar kapsamında 4.562 şahıs yakalanmış ve yakalanan bu şahısların 462’si tutuklanmıştır. Bir önceki yılla kıyasladığımızda çalışma ve operasyon sayılarında % 24 nispetinde artış, yakalanan şahıslarda % 23 nispetinde artış, tutuklama oranında ise % 45 nispetinde artış gerçekleşmiştir. Bu konuda da olayların tamamı aydınlatılmıştır.
Uyuşturucuyla mücadele en etkin şekilde tam saha 7/24 anlayışıyla ekiplerimizin üzerinde durduğu, özellikle gençlerimizin, çocuklarımızın ve bütün vatandaşlarımızın bu bataklığa sürüklenmemesi için diğer birimlerle iş birliği ve koordinasyon içerisinde çalışmalar yürüttüğümüz bir alandır. Her basın toplantımız vesilesiyle bu konunun bilinç, bilgi, eğitim boyutunu da önemsediğimizi ve bu konularda da çalışmalar yürüttüğümüzü hep ifade ediyoruz.
Bağımlılıkla Mücadele Komisyonumuz, ilgili bütün kurum kuruluşlarımızın katılımıyla etkin bir şekilde yürütülmektedir. Bu konuda görev, sorumluluk sahibi bütün kurumlar, sivil toplumla da iş birliği halinde çalışmalarını yürütmektedir. Bu bağlamda İçişleri Bakanlığımızın yurt genelinde uygulamakta olduğu ‘En İyi Narkotik Polisi Anne’ uygulaması ve dijital platformda olan ‘Uyuma’ uygulaması kapsamında eğitimler verilmektedir. Nitekim içinde bulunduğumuz yılın ilk 7 ayında 20.223 kişiye eğitim verilmiştir ve bir önceki yılın aynı dönemiyle kıyasladığımızda eğitim verilen kişi sayısında % 100 nispetinde artış gerçekleşmiştir. Bundan sonraki süreçte de bu konuda sahada eğitim, bilinçlendirme, farkındalık oluşturma çalışmaları artarak devam edecektir.
Uyuşturucu madde deyince değişik adlarla bilinen maddeler ilgili yakalamalar oluyor. Zaman içerisinde de bunlarla ilgili operasyon bazlı veriler sizlerle ve sizin vasıtasıyla, kamuoyuyla paylaşılmaktadır. Bundan sonra da paylaşılacaktır.
GÖÇMEN KAÇAKÇILIĞI İLE MÜCADELE KAPSAMINDA;
Bu konu da ilgili ekiplerimizin azami hassasiyetle üzerinde durduğu bir konudur.
Organizatörler, bu kapsamda ekiplerimizin üzerinde yoğun bir şekilde çalışma yürüttüğü ve bu konudaki gayri yasal girişimlerin kaynağında kurutulması ve önlenmesiyle ilgili çalışmaları takip ettiği bir alan olarak karşımızda duruyor. Göçmen kaçakçılığı organizatörleriyle mücadele kapsamında da 7 ay içerisinde 59 göçmen kaçakçılığı organizatörü yakalanmış ve bir önceki yıla kıyasladığımızda bu alanda da % 55 nispetinde bir artış yaşanmıştır.
Bu konuda Mobil Göç araçlarımız İçişleri Bakanlığımız tarafından tahsis edilmiş durumdadır. Sürekli sahada denetimler yapılmaktadır. Şu an itibariyle 2 aracımız sahada bulunuyor. Göç İdaresi İl Müdürlüğümüzün personeli, emniyet, jandarma ve sahil güvenlik personeli koordineli bir şekilde çalışmaktadır. Bakanlığımız tarafından ilave araçlar da yakında tahsis edilecektir. Sahada bu konuda etkin çalışmalar yürütülmektedir, yürütülecektir.
TERÖR İLE MÜCADELE KAPSAMINDA;
Terörle mücadele 7/24 esaslı ve yoğun bir şekilde ilgili ekiplerimizin sürdürdüğü çalışmaları kapsamaktadır. 2024 yılının ilk 7 ayında 214 operasyon yapılmış, bu terör operasyonlarında 390 kişi yakalanmış, bu kişilerden 141’i tutuklanmıştır. Operasyon sayılarında bir önceki yılın aynı dönemine göre % 168 oranında artış, yakalanan şahıslarda % 47 artış, tutuklama oranlarında da % 70 artış yaşanmıştır.
Terörle mücadele bütün yurt sathında olduğu gibi Mersin İlimizde de yoğun bir şekilde yapılmaktadır. Hiçbir terör örgütüne, terör örgütünün uzantılarına alan bırakmayacak şekilde, onların toplumumuzun birliğini, beraberliğini, bütünlüğünü, huzurunu, esenliğini bozmasına asla müsaade edilmeyecektir. Gerek istihbarat boyutuyla gerek operasyon boyutuyla sahadaki çalışmalar etkin ve yoğun bir şekilde devam etmektedir.
SİBER SUÇLARLA MÜCADELE KAPSAMINDA;
Siber Suçlarla Mücadele başlığına bakacak olursak; 7 aylık süre içerisinde 2.071 çalışma yapılmış, bu çalışma ve operasyonlar kapsamında 689 şahıs yakalanmış, bu şahısların 151’i tutuklanmıştır. Çalışma ve operasyon sayılarında bir önceki yılın aynı dönemine göre % 2 nispetinde artış, yakalanan şahıslarda ise % 407 nispetinde artış, tutuklama oranında % 251 oranında artış yaşanmıştır.
Siber saha, dijital ortamlar ve internet ortamı son yıllarda suç ve suçluların da giderek daha fazla dahil olduğu bir alandır. Bu da bizim ilgili birimlerimizin daha dikkatli, daha özenli, daha kapsamlı çalışmalar yürütmesini gerektiriyor. Rakamlardan da anlaşılacağı üzere bu konuda her geçen gün çok daha fazla çalışma, çok daha fazla operasyon yapılıyor.
Siber saha da ilgili ekiplerimizin dikkat ve özenle takip ettiği bir alandır. Orada da herhangi bir suç unsurunun oluşmasına müsaade etmeyecek veya oluştuktan sonra da gereğini yapacak şekilde ekiplerimiz teyakkuz halinde görevlerini yerine getirmektedir.
TRAFİK DENETİMLERİ KAPSAMINDA;
2024 yılının ilk 7 ayı içerisinde 1.896.964 araç kontrol edilmiştir. Trafikte kontrol edilen araç sayısında % 40 nispetinde artış gerçekleşmiştir.
Şu anda yaz dönemindeyiz ama 2024 yılının ilk 7 aylık döneminde toplam 14.830 okul servisi kontrol edilmiş ve geçen yılla kıyasladığımızda kontrol edilen araç sayısında % 31 nispetinde artış gerçekleşmiştir. Bu kapsamda 666 araca işlem yapılmış ve işlem yapılan araç sayısında da % 87 artış meydana gelmiştir.
Ticari taksiler ile ilgili denetimleri de ilgili ekiplerimiz geçen 7 aylık süre zarfında sürdürmüştür. Toplamda 13.556 ticari taksi denetlenmiş ve denetlemelerde geçen yıla kıyasla % 83 nispetinde artış gerçekleşmiştir.
Malumunuz trafikte men edilmesi gereken araçlar zaman zaman denetlemelerde ortaya çıkıyor. 2024 yılının ilk 7 ayında 13.094 araç bu denetlemeler neticesinde trafikten men edilmiştir. Trafikten men edilen araç sayısında da % 50 nispetinde artış gerçekleşmiştir.
Gönül arzu ediyor ki trafik kurallarına riayet edilsin. Yol şartlarının iyileşmesine, araçların kalitesinin ve konforunun artmış olmasına rağmen kazalarda hala artış yaşayabiliyoruz. Can ve mal kayıplı kazalar yaşayabiliyoruz. Bizim görevimiz öncelikle bu kazaları önlemektir. Bütün bu denetlemeler, trafikte kazaları önlemeye yönelik denetimlerdir.
Bütün vatandaşlarımızın, özellikle araçta trafikte seyrederken, lütfen ama lütfen çok dikkatli olmasını her vesile söylediğimiz gibi bir kere daha söylüyoruz. Hız limitlerine, işaretlere uyalım ve bu konuda özellikle yola odaklanmamızı engelleyen, dikkatimizi dağıtan cep telefonu ve benzeri aygıtlarla ilgilenmeyelim. Önce kendi can güvenliğimiz, sevdiklerimizin, ailemizin can güvenliği ve elbette ki seyir halinde olduğumuz yollardaki diğer vatandaşlarımızın güvenliğini hiçbir zaman unutmayalım. Bu konu hepimize görev ve sorumluluk düşen bir konudur.
Sadece sorumlu trafik birimlerimizin değil bir vatandaş olarak hepimizin sorumluluk alması ve her defasında kurallara uyma konusunda ısrarcı olmamız gereken bir konudur. Zerre misali dahi olsa ihlal girişimi büyük kazaların oluşmasına sebebiyet verebiliyor. Buna fırsat vermemeliyiz. Biz, trafik ekiplerimizle birlikte denetlemelerimizi giderek daha da arttırıyoruz ve arttıracağız. Devriye hizmetlerimizi arttırdık, arttıracağız. Motosiklet ekiplerimizi çoğalttık. Bundan sonra diğer devriye hizmetleri de zaten yoğun ve daha da artacak. Ama bir yandan da vatandaşlarımızı kurallara uymaya davet ediyoruz.
2024 yılının ilk 7 ayında üzülerek ifade ediyoruz ama 4.545 trafik kazasında maalesef 60 kişi hayatını kaybetti. Hayatını kaybeden bütün vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyoruz. Bu kazalarda 6.497 kişi de yaralandı. Trafik kazası sayılarında % 1’lik azalış, hayatını kaybeden kişi sayılarında % 5 azalış, yaralı kişi sayılarında % 4 azalış kayıtlara geçmiştir. Bir canın dahi kaybolmasını asla istemeyiz. Bu yüzdendir ki denetlemelerimizi giderek daha da sıkılaştıracağız.
SAHİL GÜVENLİK AKDENİZ BÖLGE KOMUTANLIĞI’NIN YÜRÜTTÜĞÜ ÇALIŞMALAR KAPSAMINDA;
Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanlığımızın yürüttüğü çalışmalara da değinecek olursak; 2024 yılının ilk 7 ayda 10.067 saat göre icra edilmiş ve bir önceki yılın aynı dönemine göre % 20 nispetinde artış gerçekleşmiştir. 3.119 tekne kontrol edilmiş ve % 13 nispetinde artış gerçekleşmiştir.
Kaçak avlanmalara yönelik yapılan balıkçılık denetim faaliyetleri kapsamında 2.713 denetim yapılmış ve bu alanda da denetleme sayılarında % 46 nispetinde artış gerçekleşmiştir.
Yasa dışı su ürünleri avcılığıyla ilgili 34 deniz aracına idari para cezası uygulanmış, 6 deniz aracı da savcılığa sevk edilmiştir.
Aynı dönemde 15.781 kişinin sorgulaması yapılmış. 30 kişinin arandığı tespit edilmiştir. Sorgulama sayısında da % 114 artış gerçekleşmiştir
Sahil Güvenliğimizin bir görevi de kurtarma faaliyetleri gerçekleştirmektir. Bu kapsamda da 2024 yılının ilk 7 ayında denizde çeşitli vesilelerle zor durumda kalan 9 kişi kurtarılmıştır.
Mavi Vatan’ımızda Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanlığımızın etkin faaliyetleri bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da devam edecektir.
Özet olarak muhtelif başlıklar halinde asayiş, güvenlik, operasyon ve elde edilen neticelere ilişkin verileri sizlerle paylaştık. Toplantımızın sonunda şunu ifade etmek isterim ki; İl Emniyet Müdürlüğümüzde görevli 7.600, İl Jandarma Komutanlığımızda görevli 2.865, Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanlığımızda görevli 619 personel olmak üzere toplam 11.084 personelimiz ile güvenlik ve asayiş hizmetleri kesintisiz bir şekilde devam etmektedir. Duaları da güvenlik birimlerimizle beraber olan Mersinli saygıdeğer hemşehrilerimiz bizi takip ediyorlar, biliyoruz.
Biz, devletimize ve milletimize hizmet etmek adına, ilgili birimlerimiz ve personelimizle, mesai mefhumu gözetmeden, saat gözetmeden, gece, gündüz, haftanın 7 günü, yılın 365 günü toplumumuzun huzurunu, güvenliğini, birlik ve beraberliğini daim kılmaya yönelik çalışmalarımızı, buna halel getirme girişiminde olan suça ve suçluya yönelik çalışmalarımızı en etkin şekilde yürütmeye bundan sonra da devam edeceğiz.
Vatandaşlarımız müsterih olsunlar. Onların can ve mal güvenliğini, huzurunu, esenliği korumak devletimizin ve ilgili birimlerimizin temel görevleri arasında yer almaktadır. Bunu bütün arkadaşlarımız en iyi şekilde yerine getirme gayreti içerisindedirler. Bu konuda kıymetli hemşehrilerimize duyarlılıklarından dolayı teşekkür ediyorum.
Kıymetli hemşehrilerim, sizler de görüyorsunuz. Her geçen gün bilgilerini sizlerle paylaştığımız operasyonlar neticesinde İlimizin huzuru, esenliği, güvenliği, daha da iyi noktalara gelmektedir. Çok şükür huzurlu bir İlimiz var ama bunun daim kılınması da çok önemlidir. Bu konuda kesinlikle tavizsiz bir şekilde suça ve suçluya karşı mücadelemiz devam etmektedir, edecektir.
Toplumumuzun asayişini bozmaya yönelik hiçbir unsura, hiçbir terör örgütüne, hiçbir suç örgütüne, hiçbir şer odağına asla müsaade edilmemiştir, bundan sonra da edilmeyecektir. Bu konuda çalışmalar ilgili birimlerimiz tarafından 7/24 esaslı bir şekilde devam edecektir.
Bu vesileyle siz kıymetli Mersinli hemşehrilerimizi, arkadaşlarımızla birlikte ve bütün bu konuda hizmet eden personelimiz, şahsım ve Valiliğimiz adına sevgiyle, saygıyla selamlıyorum. Güvenli, huzurlu, birlik beraberlik içerisinde nice günler, nice yarınlar temenni ediyorum.” dedi.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Hazır Site by Uzman Tescil webmaster