Ana Sayfa Eğitim, Gündem 11 Eylül 2024 13 Görüntüleme

VALİ ALİ HAMZA PEHLİVAN 2024-2025 EĞİTİM ÖĞRETİM YILININ İLK GÜNÜNDE İLKÖĞRETİM HAFTASI PROGRAMINA KATILDI,İLK DERS ZİLİNİ ÇALDI

Vali Ali Hamza Pehlivan, 2024–2025 Eğitim Öğretim yılının ilk gününde düzenlenen İlköğretim Haftası programına katıldı, öğretmen ve öğrencilerle bir araya geldi,ilk ders zilini çaldı
Toroslar İlçesi Şehit Fikri Dilsiz İlkokulu’nda düzenlenen ve saygı duruşu ile İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlayan programda konuşma gerçekleştiren Vali Pehlivan; “Bugün başlayan 2024-2025 eğitim öğretim yılının hayırlı ve uğurlu olmasını temenni ediyorum.
Mersin İlimiz genelinde; 1.383 okulumuzda 30.421 öğretmenimiz, 428.692 öğrencimiz ders başı yaptı. 35 binin üzerinde öğrencimizin ilk okula başladı.
Bugün, İlköğretim Haftası törenimizi Şehit Fikri Dilsiz İlkokulu’nda gerçekleştiriyoruz. Bu vesileyle Fikri Dilsiz Şehidimizi, dün Tunceli’de meydana gelen kazada Şehit olan 4 Jandarma personelimizi ve onların manevi şahsında bugünlere gelmemiz, bu toprakların ebedi vatan olması için canını veren, göğsünü siper eden bütün Şehitlerimizi, Gazilerimizi ve Cumhuriyetimizin kuruluşunun yolunu açan Kurtuluş Savaşı’nda mücadele eden Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere bütün milli mücadele kahramanlarımızı saygıyla, minnetle, rahmetle yad ediyorum.
Kıymetli öğretmenlerimiz, sevgili öğrenciler, değerli katılımcılar, yeni eğitim öğretim sezonunda eğitimde kalite ve başarı düzeyini daha da arttırmak için Milli Eğitim Bakanlığı’mızın yeni mevzuat düzenlemeleri, buna istinaden yayınlanan genelgeleri yürürlüğe girmiştir.
Sayın Cumhurbaşkanımızın tensipleriyle yürürlüğe giren Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli, ‘Mesleki ve Teknik Eğitim Politika Belgesi’ gibi yeni adımlar atılmıştır. Yeni eğitim öğretim yılı için Milli Eğitim Bakanlığımız tarafından üç ana başlık belirlenmiş durumdadır. 1.’si Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli, 2.’si Mesleki ve Teknik Eğitim Politika Belgesi, 3.’sü de ailelerin eğitim öğretim süreçlerine her zamankinden çok daha fazla dahil edilmesidir.
‘Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ne baktığımızda; yıllardan beri eğitim öğretim hizmetlerinden elde edilen tecrübelerin, tespitlerin değerlendirildiği, dünyadaki örneklerin incelendiği, çağın gereklerinin dikkate alındığı, öğrencilerin yeteneklerinin, ortaya çıkarılması ve geliştirilmesi konusunda yönünde rehberliğin ön planda olacağı, becerilerin çağın gerektirdiği bilgilerle donatılıp, geliştirileceği, erdem, değer, eylem yaklaşımıyla geleceğin inşa edilmesinin hedeflendiği bir model ortaya konulmuş olduğunu görmekteyiz.
Çocuklarımızın, gençlerimizin, bilgiyle donatılması, bunu yaparken de ‘Kökümüz Mazide, Gözümüz Atide’ ifadesinde olduğu gibi, köklerimizden, değerlerimizden de güç almak suretiyle erdem, değer, eylem olarak ifade edilen bir anlayışla çocuklarımızın milli manevi değerlerini bilen, tanıyan, bizi biz yapan, vatan, bayrak, devlet, inanç değerleri, kültürel değerler, geleneklerimiz, göreneklerimiz gibi bütün kıymetlerimizi öğrenmesi, idrak etmesi ve bunları ilimle, bilimle harmanlamak suretiyle geleceğe yol güçlü bir şekilde yol alınması hedeflenmektedir.
Bu bağlamda Türkiyemize özgü bir model ortaya konulduğunu görüyoruz. Bize düşen okullarımızda; -ki bu sene ana sınıflarında, ilkokul birinci sınıflarda, ortaokul birinci sınıflarda ve lise birinci sınıflarda- uygulanacak olan ve müfredat yükünün nispeten azaltılmakla birlikte öğretmenlerimizin ve okul idarecilerimizin rehberliğinde çocuklarımızın kendini bulacağı, kendini daha iyi ifade edeceği, yaparak yaşayarak öğreneceği bir model çerçevesinde bu konuda başarılı neticeler elde edileceğine inanıyoruz. Süreç içerisinde öğretmenlerimizin katkıları, tespitleri, değerlendirmeleri; onlardan gelen geri dönüşler alınacak ve gelecekteki uygulamalar da buna göre güncellenecektir.
‘Mesleki ve Teknik Eğitim Politika Belgesi’ bu eğitim öğretim yılının en önemli başlıklarındandır.
Özellikle iş dünyasıyla bir araya geldiğimizde sürekli gündeme gelen, İlimizde de belli aralıklarla topladığımız mesleki eğitim ve istihdam kurullarımızda görüştüğümüz bir konu olan mesleki eğitimin geliştirilmesi hususu en temel konularımızdan birisidir. Bu konuda da Sayın Cumhurbaşkanımızın tensipleriyle; ‘Mesleki ve Teknik Eğitim Politika Belgesi’ onaylandı ve yürürlüğe girdi. İlk cümlesinden, ne amaçlandığı çok iyi bir şekilde aslında anlaşılmaktadır. Herkesin -ilgi alanına, bilgi alanına, yeteneğine, kapasitesine göre muhakkak- bir mesleği olmalıdır. Çocuklarımızın ve gençlerimizin; yeteneklerinin, becerilerinin keşfedilmesi ve geliştirilmesi çok önemli bir konudur. Öğretmenlerimizin velilerimiz ile birlikte sürekli iletişim halinde olarak, öğrencilerimizin durumunun iyi analiz edilmesi, bilgi ve beceri durumuna göre uygun alanlara yönlendirilmesi konusunda rehberlik etmesi gerekmektedir.
‘Eğitim; Öğretmeni ile Öğrencisi ile Velisi ile Büyük Bir Ailedir.’
Ailelerimizin her zamankinden daha etkin bir şekilde eğitim öğretim süreçlerine katılmasına büyük önem veriyoruz. Bu hep arzu ettiğimiz ve aslında büyük ölçüde de uyguladığımız ama önümüzdeki günlerde, yıllarda çok daha fazla etkinleştireceğimiz bir konudur. Öğrencilerimizin başarılarını artırmak amacıyla; hem ailede geçirilen zamanın iyi değerlendirilmesi hem de okulda oldukları dönemlerde de öğretmenlerimizle ve idarecilerimizle iletişim halinde, çocuklarımızın gelişimine katkı sağlanması hususu büyük önem arz ediyor.
Öğretmenlerimiz, bugün olduğu gibi çocukları teslim alıyorlar ve belli bir süre okulda onları eğitmeye çalışıyorlar. Ama bunun devamını biz evlerde sağlamak durumundayız. Özellikle de okuma alışkanlığının edinilmesini istiyorsak bizim de aile bireyleri olarak elimizde muhakkak bir kitap olmalıdır. Çocuklarımızı teknoloji bağımlılığından uzak tutmak için, teknoloji ürünlerini kullanırken daha dikkatli olmalıyız.
Aile, okul ve öğrenci işbirliğini sağladığımızda aslında başarıda da ardından gelecektir. İl olarak gerek akademik çalışmalarda, sınavlarda gerek projelerde, gerek yarışmalarda başarılıyız. Akademik olarak bu yıl üniversite sınavlarında tam puan alan, TYT’de birinci olan bir öğrencimiz Mersin’imizden çıktı. Bu örneklerin sayısını hep birlikte çoğaltma gayesi içerisindeyiz. Gerek lise gerekse üniversite sınavlarında ön sıralarda yer alan çok sayıda öğrencimiz oldu.
Teknofest yarışmalarında elde edilen başarılar, bu bağlamda güzel bir örnek teşkil etmektedir. Teknofest’e en çok proje üreten illerin başında geliyoruz. Geçtiğimiz yıllarda 100 binin üzerinde proje göndermiştik. Bu sene 160 bin civarında proje gönderdik.
Bu ay itibariyle Teknofest yarışmalarından; insansız denizaltı aracı, insansız su aracı ve drone yarışmalarına Mersin olarak ev sahipliği yapacağız.
Yeni bir yüzyıla girmiş durumdayız. Cumhuriyetimizin 1. yüzyılını tamamladık, 2. yüzyılına adım attık. Bu yüzyılı, Sayın Cumhurbaşkanımızın ifadeleriyle; ‘Türkiye Yüzyılı’ olarak addediyoruz. Bu yüzyılın her alanda ‘Türkiye Yüzyılı’ olması için nasıl ki dünün nesilleri bugünümüzün yollarını açtılar ve biz o yollardan yürüdük; biz de geleceğe doğru yeni yollar açacağız ve çok çalışacağız ki, geleceğin nesilleri de bu yollarda güvenli bir şekilde yürüsünler.
Bunu da eğitimle ve elbette ki diğer bütün kamu hizmet alanlarıyla birlikte topyekun bir şekilde kararlılıkla,özveriyle çalışarak yapacağız. Bu, pırıl pırıl çocuklarımızı, gençlerimizi en iyi şekilde yetiştirmek boynumuzun borcudur. Bu uğurda A’dan Z’ye eğitimin bütün paydaşlarıyla birlikte hareket ederek eğitim öğretim hizmetlerinde kalite ve başarı düzeyini daha da artıracağız. Tek hedefimizin sınavlarda başarı olmadığının altını bir daha çizmek istiyorum. Hedefimiz; hem kendisine, hem ailesine, hem toplumumuza, Türkiye’mize ve dünyamıza fayda üretecek ‘iyi insanlar’ yetiştirmektir. Atatürk’ün ifadesiyle; ‘İlköğretim davası, insan olma, millet olma davasıdır.’ Biz her anlamda iyi, bilgili, becerili ve değerlerine sahip insan yetiştirdiğimizde gözümüz asla geride kalmayacaktır.

‘Yeni Yeni Okullar İnşa Ediyoruz’
Mersin İlimizde devletimizin imkanlarıyla eğitim öğretim altyapımızı her geçen gün çok daha iyi noktalara getiriyoruz. Milli Eğitim Bakanlığımızın yatırım programları çerçevesinde, yeni okullar inşa ediyoruz. 6 Şubat 2023’te büyük bir deprem yaşadık. Allah bir daha öyle afetler göstermesin. Kaybettiğimiz vatandaşlarımıza bir kere daha Allah’tan rahmet diliyorum.
İlimizde çok şükür yıkım, can kaybı olmadı ama özellikle okul binalarımızın etkilendiğini tespit ettik. Depremden zarar gören bazı okullarımızı birleştirmek durumunda kalmıştık. O günden itibaren geçen 1,5 yıl içerisinde 40 okulumuzun yeniden yapımını tamamladık. 13 okulumuzun yapımı da 2 ay içerisinde bitecek ve bu yıl çıkmadan 53 okulumuzun yapımını tamamlamış olacağız. Ayrıca yapımı devam eden 21 okulumuzu da 2025 yılının ilk çeyreğinde tamamlanmış olacağız.
Dolayısıyla çok süratli bir şekilde, İlimiz genelinde 73 okulumuzun yeniden yapımını gerçekleştirmiş olacağız. 20 okulumuzun da güçlendirme çalışmalarını tamamladık. Dolayısıyla toplamda 93 okulumuza dokunmuş oluyoruz.
Devam eden ve planladığımız işleri de tamamladığımızda önümüzdeki yıl sonu ve bir sonraki yılın başı itibariyle toplamda 150’ye yakın okulumuzu yenilemiş olacağız. Bu sayede de yaklaşık 2.700 yeni derslik kazanmış olacağız. Çocuklarımızın en güzel, en donanımlı, en sağlıklı ve en güvenli ortamlarda eğitim öğretim almaları için canla başla çalışıyoruz,çalışmaya devam edeceğiz.
Bu konuda, bizlere sağlamış oldukları desteklerden dolayı başta Sayın Cumhurbaşkanımıza Mersinimiz adına şükranlarımızı arz ediyorum. Milli Eğitim Bakanımıza, Sayın Bakanımızın şahsında bütün Bakanlık birimlerine teşekkürlerimi sunuyorum. Aynı şekilde İlimizde Valiliğimizin himayesinde İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz, ilgili birimlerimiz, Yatırım ve İzleme Koordinasyon Başkanlığımız adım adım bu süreci takip ediyor. Bütün bu süreçlerin en ince detaylarına kadar ilgilenmeye çalışıyoruz. Eğitim, gerçek manada toplumumuzda, bütün diğer konuların temelini teşkil etmektedir. Azami hassasiyetle takip edilmesi gerekmektedir.
Bu duygularla, yeni eğitim öğretim sezonumuzun bir kere daha öğretmenlerimize, öğrencilerimize, ailelerimize, ülkemize ve milletimize hayırlı, uğurlu olmasını temenni ediyorum. Okullarımızı çiçek bahçesine dönüştüren çocuklarımıza gönülleri, kalpleri gibi güzel ve başarılı bir gelecek diliyorum.” dedi.
Programda İl Milli Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş, Okul Müdürü Cengiz Yusuf Küpeli birer konuşma gerçekleştirdi.
4. Sınıf öğrencilerinin 1. Sınıf öğrencilerine “Okula Hoşgeldiniz Çiçeği”nin verilmesinin ardından Vali Pehlivan, protokol üyeleri ile birlikte sınıfları gezerek öğrencilerle sohbet etti, çeşitli hediyeler verdi.
Daha sonra öğretmenler odasına geçen Vali Pehlivan ile protokol üyeleri, burada öğretmenler ve okul idarecileri ile görüştü. Okul Müdürü Cengiz Yusuf Küpeli’den okul hakkında bilgiler alan Vali Pehlivan, eğitim ve öğretimde öğretmenlerin özverili çalışmalarıyla lokomotif görevi üstlendiğinin altını çizerek tüm öğretmenlere yeni eğitim ve öğretim döneminde başarılar diledi.
Programa; İl protokolü, kamu kurumlarının ve STK’ların temsilcileri, öğretmenler, öğrenciler ve öğrencilerin aileleri katıldı.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Hazır Site by Uzman Tescil webmaster