Ana Sayfa Gündem, Kültür 13 Kasım 2023 107 Görüntüleme

VALİ ALİ HAMZA PEHLİVAN, 11 KASIM MİLLİ AĞAÇLANDIRMA GÜNÜ FİDAN DİKME ETKİNLİĞİNE KATILDI

Valimiz Ali Hamza Pehlivan; Cumhurbaşkanlığı himayelerinde düzenlenen “11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü” kapsamında “Geleceğe Nefes Cumhuriyete Nefes” temalı, Ülke genelinde
Cumhuriyetimizin 100. Yılı adına 2023 noktada eş zamanlı olarak gerçekleştirilen ve on binlerce vatandaşımızın milyonlarca fidanı toprakla buluşturduğu etkinliğe katıldı.
Yenişehir İlçesi Turunçlu Mahallesinde düzenlenen fidan dikim etkinliği, saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başladı. 15 Hektar alanda kızılçam, keçiboynuzu, badem ve servi fidanları olmak üzere toplam 5.000 fidan toprakla buluşturuldu. İlimiz genelinde 13 ilçenin 66 ayrı lokasyonunda toplamda 130.000 fidan dikimi gerçekleştirilmiştir.
Vali Pehlivan etkinlikte yapmış olduğu konuşmasında; “Bugün burayı güzelleştiren ve kendileri de birer fidan olan çocuklarımıza, gençlerimize onları buraya getiren öğretmenlerimize, okul idarecilerimize teşekkür ediyorum. Karşıdan bakıp, yamaçlara doğru yayılan gençlerimizi gördükçe daha bir gururlanıyoruz. Burayı çiçek bahçesine çevirdiniz.
Cumhuriyetimizin 100. yılındayız. Sözlerimin başında Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere milli mücadele kahramanlarımızı, aziz Şehitlerimizi, aziz Gazilerimizi saygıyla, rahmetle yad ediyorum. Nitekim bugün bu etkinliğimizi “Geleceğe Nefes ve Cumhuriyete Nefes” temasıyla gerçekleştiriyoruz. Cumhuriyetimizin 100. yılına erişmiş olmanın hep birlikte haklı gururunu, onurunu taşıyoruz.
Bu aziz vatanın her bir karış toprağı Şehitlerimizin kanıyla sulanmış. Cennet misali bir ülkemiz var. Ülkemize cennet misali diyebilmemizin kaynaklarından birisi de işte ormanlarımızdır. Ormanlarımız ülkemizin süsüdür. Ormanlarımız hem güzellik katıyor hem ekonomik değer üretiyor. Bu sayede de ülkemiz cennet misali olarak tanımlanabiliyor.
Mersin İlimizde bu bağlamda orman varlığı en çok olan ilk 3 ilimizden birisidir. Antalya, Kastamonu ve Mersin Türkiye’de orman varlığı en çok olan ilk üç ildir. İlimizin toplam yüz ölçümü 15.585 hektar yaklaşık 16 bin km²’dir. Oldukça büyük bu yüz ölçümün %53’ü de ormanlardan oluşmaktadır.
Doğal yapısı itibariyle ormanların varlığı, mevcudiyetini muhafaza ediyor ama ne yazık ki dünya üzerinde orman varlığı giderek azalıyor. Ama ülkemiz orman varlığını giderek arttırabilen ülkeler arasında yer alıyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde yıllara uzun yıllara sarih planlamalar çerçevesinde Türkiye’mizde orman varlığı ortalaması %29-30’lara varmış durumdadır. Birleşmiş Milletler’in kıstaslarına göre ülke yüz ölçümünün % 30 kadarı orman olan ülkeler orman varlığı açısından zengin kabul edilen ülkelerdir. Bu bağlamda ülkemizde bu standardı yakalamış durumda. Bu konuda yapılan çalışmalar sayesinde bu seviyelere ulaşılıyor.
Ülke genelinde son 15-20 yıllık süre içerisinde milyarlarca fidan ve ağaç toprakla buluşturuldu ve yüz ölçümü itibariyle orman varlığımız 23 milyon hektarın üzerine çıktı. Mersin İlimizde de ilgili kurum ve kuruluşlarla iş birliği halinde, Orman Bölge Müdürlüğümüzün çalışmaları sayesinde 425 milyon fidan ve ağaç toprakla buluşturuldu. Bu sayede orman varlığımız geçmiş yıllara oranla büyük ölçüde artış gösterdi. Elbette üzülerek de orman yangınlarına tanık oluyoruz. Bununla da mücadeleyi de başta orman teşkilatımız olmak üzere ilgili kurumlar yapıyor. Hemen akabinde de yanan alanların rehabilitasyonu, yeniden yeşillendirilmesi ve ağaçlandırılması çalışmaları sürdürülüyor.
Sayın Cumhurbaşkanımızın, 2019 yılında 11 Kasım’ı Milli Ağaçlandırma Günü İlan etmesiyle Türkiye’de aynı anda bütün İllerimizde ağaç dikme faaliyeti gerçekleştiriliyor. Biz de bugün itibariyle 15 bin fidanı ve ağacı toprakla buluştururken İlimiz genelinde de 13 İlçemizde de 66 lokasyonda toplam 130 binin üzerinde fidan dikmiş olacağız. Sezon içerisinde de güz dönemi ağaçlandırma, bahar dönemi ağaçlandırma çalışmaları kapsamında 5 milyona yakın fidan daha dikeceğiz.
Dikilen bu fidanlarımızı da kendi fidanlıklarımızda yetiştiriyoruz. 3 fidan şefliğimiz ve 6 fidanlığımız var. Bu fidanlıklarda yılda ortalama 5 milyon fidan üretiyoruz. Bu fidanların tamamını da yıl içerisinde muhakkak toprakla buluşturuyoruz. Beraberinde de endüstriyel ağaçlandırma, erozyonla mücadele, gençleştirme gibi çalışmaları ilgili ekiplerimiz yıl boyunca devam ettiriyor. Bir yandan yeni fidanları toprakla buluştururken bir yandan da mevcut orman yapımızın sağlıklaştırılması, ömrünün uzatılması, gençleştirilmesi ve erozyonla mücadele faaliyetleri de kesintisiz bir şekilde devam ediyor.
Sevgili çocuklar, sevgili gençler, hepiniz birer fidansınız. Şanlı bayrağımızı hepiniz gönderde tutuyorsunuz. Biz o şanlı bayrağın gölgesinde o şanlı bayrağın ilelebet dalgalanması için canla başla çalışmaya söz vermiş aziz milletimizin birer ferdiyiz. Ağaçlandırma da doğayı korumada yapılabilecek en anlamlı ve en önemli hizmetlerden birisidir.
Sevgili çocuklar, bugün hepinizin birer dikili bir fidanı olacak. Her bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının ömrü hayatında muhakkak bir dikili fidanı olmalıdır. Hepimiz bu günler vesilesiyle en az bir fidanı doğayla öncelikle Türkiye’mizle ama aslında bütün dünyayla buluşturmuş ve bütün dünyadaki insanların sağlığına, esenliğine katkı sağlama inancıyla yetişiyorsunuz. Sakın bundan geri durmayın. Çevreyi, doğayı, sevgiyle, ilgiyle koruma anlayışınızı daim kılın ki öğretmenlerimizin de sizi bu doğrultuda yetiştirdiğine inanıyorum.
Öncelikle ormanla ilgili böyle çalışmalarda A’dan Z’ye emek ortaya koyan bütün mesai arkadaşlarımıza, orman teşkilatının mensuplarına ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde bugün bütün yurtta “Geleceğe Nefes Cumhuriyete Nefes” temasıyla Cumhuriyetimizin 100. yılında yapılan fidan dikme faaliyetinin hem İlimiz, hem ülkemiz, hem de bütün dünya için hayırlara, iyiliklere, güzelliklere vesile olmasını temenni ediyorum.” ifadelerini kullandı.
Programda Orman Bölge Müdürü Mustafa Yalçın da bir konuşma gerçekleştirdi.
Düzenlenen etkinliğe, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Murat Fırat, Vali Yardımcısı Dr. Mehmet Ali Özkan, Yenişehir Kaymakamı Nevzat Şengök, İl Emniyet Müdürü Mehmet Aslan, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Ercan Atasoy, kamu kurum ve kuruluşlarının yetkilileri, çok sayıda öğrenci, öğretmen ve vatandaşlar katıldı.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Hazır Site by Uzman Tescil webmaster