Ana Sayfa Ekonomi, Gündem, Kültür, Sağlık, Tarsus, Yaşam 28 Nisan 2024 13 Görüntüleme

TÜRKİYE’NİN ‘PLASTİKSİZ TEK YERYÜZÜ PAZARI TARSUS’TA

Tarsus’ta faaliyet gösteren Slow Food Yeryüzü Pazarı, Türkiye’nin tek ‘plastiksiz’ yer yüzü pazarı olarak ön plana çıkıyor.
Kubat Paşa Medresesinin önünde her 15 günde açılan Slow Food Yeryüzü Pazarında (28 Nisan 2024 Pazar) bugün saat 15.30’da basın açıklaması gerçekleşti. Burada yapılan açıklamada, pazarda satış yapan üreticilere plastiksiz yaşam konusunda yöneltilen sorular dikkat çekti.
Slow Food Tarsus Yeryüzü Pazarı Derneği Başkanı Yasmina Lokmanoğlu, pazarda yer alan üreticilere plastiksiz yaşamın önemini vurgulayarak, nasıl başardıklarını sordu. Pazar, her 15 günde bir düzenleniyor ve plastik kullanımını minimuma indirerek sürdürülebilir bir yaklaşım benimsiyor.
Bu etkinlik, çevre dostu uygulamaların ve sıfır atık yaklaşımının önemini vurgulayarak, tüketicileri bilinçlendirmeyi hedefliyor. Slow Food Tarsus Yeryüzü Pazarı, sürdürülebilir tarım ve doğa dostu ürünlerin desteklenmesine yönelik önemli bir platform olarak öne çıkıyor.
Basın açıklamasını Yasmina Lokmanoğlu okudu. İşte o basın açıklaması;
Slow Food Tarsus Yeryüzü Pazarı; iyi, adil ve temiz üretim felsefesi ile tüketicilerine ulaşmaya devam ederken Türkiye’nin plastiksiz tek Yeryüzü Pazarı olarak da kendini ispatladı.
Slow Food Tarsus, hızlı yaşam temposuna karşı bir duruş geliştirmek ve yok olmaya yüz tutmuş yerel yeme-içme alışkanlıklarını korumak amacıyla İtalya’da başlatılan Slow Food hareketinin bir parçası. Sağlıklı ve hakkaniyetli beslenme kurallarını hayata geçirmek en büyük hedefi. Felsefesi ise sürdürülebilir gıda, küçük üreticiyi destekleme, yereli güçlendirme iyi, adil ve temiz üretim.
Tarsus Yeryüzü Pazarı, Slow Food Tarsus’un önderliğinde Tarsus Belediyesi, Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası, Tarsus Ticaret Borsası ve Tarsus Ziraat Odası’nın bir araya gelmesi sonucu imzalanan protokol ile kuruldu. Çok kısa sürede gastronomi dünyasının önemli konuklarına ev sahipliği yapan, yerli ve yabancı konukların uğrak yeri haline gelen ve her etkinliğiyle renkli görüntülere sahne olan Tarsus Yeryüzü Pazarı, yeni projelerle de Tarsus’un eşsiz kültürel değerlerini tüm Türkiye’ye ve dünyaya gösterme konusunda çalışmalarına devam ediyor.
Tarsus’ta tarihi Kubat Paşa Medresesi önünde ayda iki kez kurulan Slow Food Tarsus Yeryüzü Pazarı çok kısa sürede yaptığı çalışmalarla da kendini ispatladı ve Uluslararası Slow Food ağı tarafından ‘’Türkiye’nin En İyi Pazarı’’ seçildi. Geçen yıl 24 bin kişinin ziyaret ettiği pazarda halihazırda 50 üretici, Slow Food kuralları çerçevesinde ürettiği ürünleri tüketicilerle buluşturuyor.
Slow Food Tarsus Yeryüzü Pazarı son olarak UNDP (SGP) Küçük Destek Fonu kapsamında hayata geçirdiği proje ile Türkiye’nin plastiksiz tek Yeryüzü Pazarı olma özelliğini de kazandı. Slow Food Tarsus Yeryüzü Pazarı Derneği Başkanı Yasmina Lokmanoğlu, şunları kaydetti: ‘’Son 1 yıldır uyguladığımız proje sayesinde pazarımızda artık sıfır plastik kullanımı söz konusu. Projemizi pazarın her aşamasında hayata geçirmiş durumdayız. Yaptığımız kontrol mekanizması, bilgilendirme ve farkındalık çalışmaları sayesinde üreticimiz bilinçli. Ürünlerin üretim, sunum ve satış esnasında pazarımızda hiç plastik olmaması bize ülkemizin plastiksiz garantili ilk pazarı olma özelliğini kazandırdı. Bu pazarda hiç plastik yok. Bez çanta, ekmekten tabak, cam kavanoz, tahta çatal ve kaşıkla tüketiciye ulaşıyoruz. Sadece tüketim aşamasında değil üretim aşamasında yani topraktan tezgâha kadar geçen her süreçte uygulamaktayız. Bu proje sayesinde vizyonumuzda olan sürdürülebilir, ekolojik, doğa dostu ürünler kullanarak farkındalık yakaladığımıza inanıyoruz.’’     

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Hazır Site by Uzman Tescil webmaster