Tarsus Belediyesi bölge tarımına katkı sunmak amacıyla çalışmalarına devam ediyor.
Bu kapsamda Tarsus Belediyesi, Mersin Üniversitesi, Biyoteknolojik Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi, Tarsus Yaşam Derneği arasında imzalanan protokol kapsamında Mersin Üniversitesi Biyoteknoloji alanında öğrenim gören öğrenciler biyoteknolojik uygulama ile verim alınan silajlık mısır deneme alanını yerinde ziyaret ederek, ürünlerin hasadı öncesi verimlilik artışını incelediler.
Protokol kapsamında sahada ilk sonuçlar olumlu gözlemlenerek bölge tarımına ve çiftçiye katkı sağlanacak.
Tarsus Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü çeşitli iş birlikleri ile bölgede tarım verimliliğini arttırmayı başarıyor. Zehirsiz mutfaklar mottosuyla tarım konusunda hassasiyet gösteren Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan çeşitli protokoller ile bölge tarımını zenginleştiriyor.
Son zamanlarda yaşanan iklim krizi, pandemi ve savaş süreçlerinin oluşturduğu kötü koşullar sebebiyle tarıma önem verip, gıda güvenliğini arttırmak isteyen Tarsus Belediyesi, Mersin Üniversitesi, Biyoteknolojik Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi, Tarsus Yaşam Derneği ile protokol imzalamıştı. Bu kapsamda Mersin Üniversitesi Biyoteknoloji alanında öğrenim gören öğrenciler protokol kapsamında biyoteknolojik ürünler ile verimliliği artan silajlık mısır deneme alanını ziyaret ettiler. Uygulamanın yapıldığı ürünlerin, uygulamanın yapılmadığı ürünlere göre daha verimli sonuçlar alınacağını yerinde inceleyen öğrenciler, biyoteknolojik uygulama analizi gerçekleştirdiler.
Proje Koordinatörü Doç. Dr. Furkan Ayaz, biyoteknolojik uygulamalar ile ürünlerin veriminin arttığını ve insan ve hayvan sağlığına katkı sağlandığını belirtti. Tarsus Belediyesi, silajlık mısır, fideler, fidanlar ve üretim yapacağı diğer bitki çeşitlerinde Biyoteknolojik uygulama yaparak rekoltede yüzde 10 ile 50 arasında artış sağlıyor ve bu vesile ile çiftçilere de katkı sağlanıyor.
“BİYOTEKNOLOJİK UYGULAMALAR İLE ÇİFTÇİLERİMİZE DE KATKI SAĞLANACAK’’
Bölge tarımına katkı sağlamak için çalışmaların devam ettiğini belirten Tarsus Belediye Başkan Yardımcısı ve Orman Yüksek Mühendisi Osman Polat, ‘’Biyoteknolojik ürünler kullanılarak silajlık mısır deneme alanımızda bir uygulama yapıldı. Ve bu uygulamanın sonuçlarını görebilmek amacıyla buradayız. Öğrenci arkadaşlarımız uygulamaları yerinde inceledi, hem de bundan sonraki süreçlerde neler yapacağımızı konuştuk. Bu uygulamalar ile çiftçilerimize de katkı sağlanacak. Uygulama sonrası farkı ve faydayı gözle görebiliyoruz, kıyaslama yapıldığında yüzde 20 yüzde 30’lara kadar fark olduğunu gözlemliyoruz. Sosyal belediyecilik örneği de sergiliyoruz’’ diye konuştu.
“SONUÇLAR BİZİ MUTLU EDİYOR”
Proje Koordinatörü Doç. Dr. Furkan Ayaz,’’ Tarımsal verimliliği arttırmak ve bitkinin bağışıklık sistemini güçlendirmek için çeşitli uygulamalar gerçekleştirdik. Uygulama alanında yüzde 10 ile 50 arasında rekolte farkı yaşadık. Güzel sonuçlar elde ettiğimize inanıyoruz. Bugün de öğrencilerimizle alanı gezdik ve sonuçlar bizi mutlu ediyor. Daha doğal ve biyoteknolojik ürünlerin önemine değinmiş olduk. Süreçte emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz’’ diye konuştu.