Ana Sayfa Gündem, Tarsus 30 Mayıs 2024 85 Görüntüleme

Tarsus Tarım Kampüsü’nde Çalışmalar Anlatıldı

Tarsus Sayköy Mahallesinde Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından geçtiğimiz yıl faaliyete geçirilen “Tarım Kampüsü”nün bölgede tarımın geleceğine yön verecek şekilde hazırlandığı ifade edildi.

Tarsus İlçe Tarım ve Orman Müdürü Hayri Erdoğan, ilçeye bağlı Sayköy mahallesinde 56 dekar alanda hayata geçirilen Tarım Kampüsü’nün kapılarını Gazetecilere açarak, burada yapılacak olan çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu.

Tarsus Tarım Kampüsü’nde bölgeye özgü keçi boynuzu olarak bilinen ve organik olarak yet,işen harnup, Tarsus’un coğrafi işaretli organik ürünü olan Sarıulak Zeytini, Amerikan Asma olarak bilinen ürünlerle endemik bitkilerin üretimi ve fidanlarının yetiştirileceğini belirten ilçe Tarım ve Orman Müdürü Hayri Erdoğan, Milli Emlak Müdürlüğü tarafından tahsis edilen 56 dekar arazide faaliyetini sürdürdüğünü söyledi.

Kampüs’ün ilk etapta 19 dekarlık kısmında kurulan fidan üretim tesisinde, bölgede ihtiyaç duyulan endemik bitkilerden halk arasında harnup olarak bilinen keçi boynuzu, Sarıulak Zeytin ve asma anacı gibi ürünlerin yanı sıra çok sayıda bitkilerin üretimi ve fidan üretimini yapmaya başladıklarını belirten Müdür Erdoğan, hazırladıkları projeyle bağda entegre üretim, erken uyarı sistemi gibi sistemlerle de bölge bağcılığının gelişmesi için demonstrasyon çalışmaları yaptıklarını ifade etti.

Ziraat Mühendisleri Koray Kalem ve Veysel Gümüş’ün sorumluluğunda bir ekip tarafından çalışmaların bir proğram dahilinde sürdürüldüğünü vurgulayan Erdoğan, “Tarım Kampüsümüz toplamda 56 dekarlık bir alan içerisinde kuruldu. 2021 yılının Eylül ayında Milli Emlak’tan burayı tahsis aldık ve hemen çalışmalara başladık. Akabinde toplam 19 dekar alan içinde 4 dönüm eğitim binamızın ve 1.5 dekarlık üretim seramızın olduğu alanı oluşturduk. 15 ayrı dekarlık alanda ise bölgemizde hakim olan bağcılığın özellikle Amerikan asma ağaçlarının iki çeşidin damızlık parselini oluşturduk. Akabinde yine 17 dekar alan içinde birebir entegre üretimin yapıldığı, biyolojik mücadelenin yapıldığı bağlarımız mevcut. Erken uyarı sistemimiz var.Çiftçilerimize uygulama yapıyoruz her türlü hastalıkla ilgili. Eğitim çalışmalarımız var üreticilere yönelik.

Uygulamalı Çiftçi Eğitim Merkezi’miz var. Tarsus’a özgü coğrafi işaretli Sarıulak çeşidi organik zeytin üretim çalışmamızı yapıyoruz. Burada hem Çelik hem aşı gözü üretimi yapılıyor. Tarsus Tarım kampüsümüzde özellikle bölgemizdeki çiftçilerimize eğitim merkezi oluşturmak, biyo çeşitliliği sağlamak ve akabinde ise bölgemize özgü endemik bir ürün olan Sarıulak zeytini ve harnup çeşitlerini yetiştirmek ve ekonomiye ciddi katkı sağlamak istiyoruz. Bu bağlamda bağlarımızı ciddi anlamda hastalıklara karşı korumak, çiftçilerimizi bilgilendirmek, Çiftçi Eğitim Merkezi kurmak, gerek sivil toplum kuruluşları, meslek odaları, üniversiteler, sanayici ve girişimcilerle ortak projelerle eğitim çalışmaları yapmak istiyoruz. Keza bölgemizde pazarlama açısından çok önemli bir noktada bir çalışmamız olacak. Pazarlama konusunda üreticilerimize yardımcı olmak amacıyla konunun uzmanları ile birlikte ve Milli Eğitim işbirliği içindeyiz. Onlarla birlikte öğrencilerimizi buraya getiriyoruz. Böylece öğrencilerimize bu kampus kanalıyla toprağa dokunmayı, fideye dokunmayı, tarımın ne olduğunu, çevrenin ne olduğunu, çevre bilincini öğretiyoruz” diye konuştu.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Hazır Site by Uzman Tescil webmaster