İçel
Ana Sayfa Ekonomi, Gündem, Politika, Siyaset, Yaşam 13 Ekim 2022 3207 Görüntüleme

MESİAD’den Hükümetimize, Basına ve Kamuoyuna Duyuru

HÜKÜMETİMİZE, BASINA ve KAMUOYUNA;

Mersin Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (MESİAD) olarak uzun zamandır Mersin’e yapılması için uğraş verdiğimiz Mersin Ana Konteyner Limanı’nın Mersin’ den başka bir bölgeye yapılmasını tüm Mersin dinamikleri ve kamuoyu olarak kabul etmiyoruz. Kentimizi; başta Mersin Valimizi Ankara’ da TBMM’ de temsil eden iktidar ve muhalefet milletvekillerini, yerel yönetimlerimizi, STK’lar ve tüm Mersinlileri projenin Mersin’ de yapımına başlanması için birlik olma çağrısında bulunuyoruz.

Türkiye; Ortadoğu, Asya, Avrupa üçgeni içinde yük trafiği açısından son derece dinamik ve stratejik bir bölgede yer almaktadır. Ülkemiz, gelişen global dünya ekonomisindeki fonksiyonelliğini artırmayı amaçlayarak yeni stratejileri hayata geçirebilmek için çağdaş planlamalara gereksinim duymaktadır. Mersinimiz ise ihracat, tarım, sanayi, lojistik ve turizm başta olmak üzere birçok sektörde ülkemize değer katmaktadır. Son yıllarda artan dış ticaret ve üretim hacmi ile Mersinimiz önemli kentlerin başında gelmektedir. Devlet maliyesine vergi vermede Türkiye 5’incisi iken yatırım almada 25. Sırada olan kentimiz bu yatırımı hak etmiştir.

Mersin Ana Konteyner Limanı’ nın etüt, proje ve ÇED çalışmalarının 10’uncu 5 yıllık kalkınma planından önce tamamlandığını biliyoruz. 1/100 binlik planlara Ana Konteyner Limanı’nın Mersin’e yapılacağı işlenmişti. 10’uncu Kalkınma Planı’nda olduğu gibi Ana Konteyner Limanı’nın yeri Mersin’dir. Ancak 11. Kalkınma Planı’nda ‘Doğu Akdeniz Ana Konteyner Limanı’ ifadesi kullanıldı. Durum üzerine TBMM’ de açıklama yapan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sn. Fuat OKTAY, Ana Konteyner Limanı’nın Mersin’den başka yere yapılmayacağını ifade etti. Sn. Fuat OKTAY’ın sözü devlet sözüdür. Konu ile ilgili Ulaştırma Altyapı Bakanımızdan açıklama bekliyoruz. MESİAD ve Mersin kamuoyu olarak başka alanlara yapılmasını istemiyoruz.

Mersin Körfezi rüzgar yönü ve derinlik yönünden en uygun alandır. HUB limanı olarak hizmet vermek üzere yıllık 12 milyon TEU konteyner elleçleme kapasitesiyle 355 milyon Euro bedelle inşa edilecek yeni konteyner limanının Mersin dışında bir yere yapılması bu yatırımı tehlikeye sokacaktır. Mersin; İç Anadolu, Güneydoğu Anadolu başta olmak üzere birçok bölgemizdeki dökme yük, tarımsal ürünler ve madensel ürünlerimizin ihracatı için en iyi lokasyonda yer almaktadır. Mersin, Akdeniz bölgesinin kalbi; ekonomisi, ticareti ve lojistiğinin merkezidir. Yıllık 8 bin geminin yanaşması ve binlerce kişinin istihdam edilmesi beklenen Cebelitarık Boğazı ve Süveyş Kanalına kesintisiz ulaşım sağlayan, 400 hektarlık deniz alanına inşa edilecek olan Mersin Konteyner Limanı’nın yapılmasıyla kentimiz; Avrupa, Ortadoğu, Uzakdoğu ve Orta Asya’nın liman merkezi olacaktır. MESİAD ve Mersinliler olarak konuyu gündemde tutmalı, bu konuda birbirimize kenetlenmeli, sesimizi yetkililere ve ilgili mercilere duyurmalıyız.

Hükümetimiz, tıpkı Filyos ve Çandarlı limanlarını yaptığı gibi Mersin Ana Konteyner Limanı’ nın yapımına başlamalı ya da yatırımcıların yapmasına imkan sağlamalıdır. Kentimizin, ülkemizin çıkarlarını gözeterek Mersin Ana Konteyner Limanı’ nın Mersin’ de yapımına başlanması için kamuoyunu sağduyulu ve ısrarcı olmaya, tüm STK’ ları, Mersin Milletvekillerini Ankara’ya Bakanlık ve TBMM’ ye konu üzerine buluşmaya davet ediyoruz.

MERSİN SANAYİCİLERİ VE İŞ İNSANLARI DERNEĞİ

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Hazır Site by Uzman Tescil webmaster