Ana Sayfa Gündem 30 Aralık 2023 110 Görüntüleme

MERSİN VALİLİĞİMİZİN HİMAYESİNDE “NARENCİYE TÜKET SAĞLIKLI YAŞA” KAMPANYASI BAŞLATILDI

Vali Ali Hamza Pehlivan, Mersin Valiliği himayesinde; İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Mersin Ziraat Odası Başkanlığının iş birliği ve koordinasyonunda başlatılan “Narenciye Tüket Sağlıklı Yaşa” etkinliğine katıldı.
Toroslar İlçesi Ziraat Odası Ortaokulu’nda düzenlenen etkinlikte saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından konuşma yapan Vali Pehlivan; “Sözlerimin başında Pençe-Kilit operasyon bölgesinde Şehit olan kahraman askerlerimizi, Mehmetçiğimizi rahmetle yâd ediyorum. Bu sabah Sakarya’da elim bir trafik kazası neticesinde kaybetmiş olduğumuz vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet yakınlarına sabırlar, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Bu vesile ile bir kere daha bütün vatandaşlarımıza trafik kurallarına, mevsim şartlarını da dikkate alarak azami hassasiyet gösterilmesini önemle istirham ediyorum.
Bugün narenciye üretimi ve narenciye tüketimine dikkat çekmek için “Narenciye Tüket Sağlıklı Yaşa” kampanya etkinliğimizi gerçekleştiriyoruz. Malum üretim süreçlerinin çeşitli boyutları var. Tarımsal üretimin toprak boyutuna, toprağın verimine, çiftçilerimize, çiftçilerimizin emeğine, üretim hasılasına, üretilenlerin pazarlanmasına, dış piyasaya ihracat yoluyla ulaştırılmasına yönelik çeşitli projeler, çalışmalar, faaliyetler organizasyonlar gerçekleştiriliyor. Bu süreçlerin en önemli yönlerinden birisi de tüketimdir.
Mersinimiz için narenciyenin ve özellikle limonun başkenti diyoruz. Geçtiğimiz yıl narenciye üretimi 880 bin ton civarındayken bu sene 1milyon 600 bin tona yükseldi. Üründen ürüne değişmekle beraber ortalama %90’lık bir artış oldu. Türkiye genelinde de geçtiğimiz yıl ve son birkaç yılın ortalaması 5 milyon ton civarında iken bu sene rekolte beklentisi 7,8 milyon tonlara kadar çıktı. Ürünlerde arz fazlası olunca ekonominin arz-talep dengesi gereği fiyatların da düşmesi söz konusu oluyor. Tarım Bakanlığımız nezdinde sektör paydaşlarının da girişimleriyle geçtiğimiz haftalarda ihracata yönelik olarak Sayın Cumhurbaşkanımızın tensipleriyle özellikle bir teşvik-destek paketi açıklandı. Bu açıklanan desteklerle sektöre yaklaşık 2.5 -3 milyar TL’lik bir katkı yapılmış olacak. Bununla birlikte geçtiğimiz yıl yaklaşık 2 milyon tonu ihracata kalan 3 milyon tonu da iç tüketime giden narenciye ürünlerinde bu yıl arz fazlası oluşmuştur. İşte bu noktada sağlık açısından ziyadesiyle çok kıymetli olan, özellikle de kış mevsiminde tüketilmesinin birçok faydaları olan narenciyenin gerek limon gerek mandalina gerek portakal gerek greyfurt tüketimini teşvik etmek için değişik faaliyetler yapmak üzere ilgili arkadaşlarımızla değerlendirmelerde bulunduk.
İlimizde ‘Narenciye Festivali’, ‘Vitamin Şenliği’ gibi organizasyonları vesilesiyle çocuklarımızın, gençlerimizin, ailelerimizin, narenciye tüketimiyle ilgili belli bir bilinç düzeyine ulaşmasına yönelik çalışmalar yapılıyor. Biz de bugün ‘Narenciye Tüket, Sağlıklı Yaşa’ temalı bir etkinlik düzenleyerek mineral kaynağı; C vitamini, kalsiyum, potasyum kaynağı lifli bir gıda ve meyve olan A ve B vitamini grubunu barındıran ve kalp damar rahatsızlıklarından, kanser hastalığına, hipertansiyona karşı olumlu etkileri olduğu uzmanlar tarafından ifade edilen narenciye tüketimini teşvik ediyoruz. Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftasında da benzer mesajları vermiştik.
Bugün itibariyle Valilik olarak 250 ton civarında bir alım yapacak, aldığımız ürünleri ise 6 Şubat’ta deprem ve depremler yaşadığımız bölgelere ve özellikle kış mevsimini ağır hisseden illerimize göndermek üzere oralara sevkini gerçekleştireceğiz. Büyükşehir Belediyesi de okullarımızda dağıtılmak üzere ilk etapta 100 ton bir alım gerçekleştirdi. Ticaret ve Sanayi Odası, Deniz Ticaret Odası, Ziraat Odaları, Ticaret Borsası, AKİB gibi odalarımızdan da benzer alımları bekliyoruz.
İlimizin genelinde bu sektörde faaliyet gösteren 450 firmamız var. Bu firmalarımızdan, her ne kadar bu ürünlerin paketlemesini, pazarlamasını yapıyor olsalar da ilave alımlarda sektöre olumlu bir katkı vermelerini istiyoruz.
Bununla da kalmayıp bütün kamu kurum ve kuruluşlarımızda, okullarımızda, okul kantinlerinde, narenciye tüketiminin, artırılmasına teşvik edilmesine yönelik çalışmalar yapılmasını önemsiyoruz.
Bununla birlikte gerek kamu birimlerinde gerek özel sektör kuruluşlarında çay veya kahve ikramı yanında narenciye ürünlerinin ikram edilmesinin bir farkındalık oluşturacağına inanıyoruz.
Narenciye üretimi yapan 15 bin civarında çiftçimiz var. Bu çiftçilerimizi aileleriyle birlikte düşündüğünüzde ciddi bir nüfusa tekabül ediyor. İstiyoruz ki çiftçimizin emeği her geçen gün daha da fazla değerlensin. Daha da fazla karşılığını bulsun.
Tarım Bakanlığımızın başlatmış olduğu planlı üretim ve ürün arz temini çalışmalarıyla önümüzdeki yıllarda hem üretim hem pazarlama süreçlerinde hem de fiyatlarda daha istikrarlı bir gidişat olacaktır.
Bu etkinliğin oluşumunda katkısı bulunan bütün kurum ve kuruluşlarımıza teşekkür ediyorum. Etkinliğimizin hayırlara, iyiliklere ve olumlu gelişmelere vesile olmasını diliyorum. Son söz olarak ‘Narenciye tüket, sağlıklı yaşa’ diyor, sizleri sevgi ve saygıyla selamlıyorum.” ifadelerini kullandı.
Programda Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz da bir konuşma gerçekleştirdi. Protokol konuşmalarının ardından Vali Pehlivan, beraberindeki heyet ile birlikte stantları gezdi, Narenciye ürünleri hakkında bilgiler alarak meyve sıkımı gerçekleştirdi ve beraberindekilere ikram etti.
Programa Toroslar Kaymakam Vekili Zeyit Şener, Erdemli Kaymakamı Aydın Tetikoğlu, Yenişehir Kaymakamı Nevzat Şengök, Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşin Yılmaz, İl Milli Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş, İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz, MTSO Başkanı Hakan Sefa Çakır, AKİB Yaş Meyve Sebze Birlik Başkanı Ferhat Gürüz, odaların, birliklerin, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Hazır Site by Uzman Tescil webmaster