Ana Sayfa Eğitim, Gündem, Teknoloji, Yaşam 27 Ağustos 2024 17 Görüntüleme

Mersin Büyükşehir Çocukları Bilime Yönlendiriyor

Mersin Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi bünyesinde hizmet veren Kadın ve Çocuk Bilim ve Teknoloji Atölyelerindeki etkinliklerin bir araya getirildiği ‘Dijital Köy Buluşmaları’ projesinin bir durağı da, Akdeniz ilçesi Barış Mahallesi oldu. Robotik kodlama, stem, ahşap işleme, 3D tasarım, VR gözlük deneyimi ile çocuklar birçok farklı etkinlikle buluşturuldu.

Büyükşehir Belediyesi’nin Mezitli ve Tarsus’ta faaliyet gösteren, geleceğin mühendisleri ve bilim insanlarının yetiştiği Kadın ve Çocuk Bilim ve Teknoloji Atölyelerinde robotik kodlama, oyun geliştirme ve 3D tasarım eğitimleri veriliyor. 7-17 yaş aralığındaki öğrencilerin yaşadığı deneyimlerin tamamı, kırsal mahallerde yaşayan çocuklarla buluşturuluyor. Atölyelerde eğitim alan öğrenciler, gidilen kırsal mahallelerdeki etkinliklerde çocuklara gönüllü öğretmenlik de yapıyor.

Barış Mahallesi’nde 7’den 70’e her yaştan vatandaşın katıldığı etkinlikte çocuklar; Kadın ve Çocuk Bilim ve Teknoloji Atölyelerinde yapılan robotları kullanıp, ahşap işleme stantlarında ahşap figürlerden anahtarlık yaptı. Stem çalışmaları da yapan çocuklar için ayrıca yüz boyama etkinliği de gerçekleştirildi. Büyükşehir ekipleri çocuklara patlamış mısır, pamuk şeker ve limonata ikramında da bulundu.

Aşkın: “Büyükşehir olarak, çocuklara bilim ve teknolojiyi ulaştırıyoruz”

Kadın ve Çocuk Bilim ve Teknoloji Atölyesi Sorumlusu Emre Aşkın, muhtar talebi üzerine Barış Mahallesi’ne geldiklerini ve çocukları teknolojiyle buluşturduklarını anlatarak, “Dijital Köy Buluşmaları kapsamında, 13 ilçemizdeki bütün taleplere ulaşmaya çalışıyoruz. Daha önce Arslanköy, Çamlıyayla ve birçok yere gittik. Gitmeye de devam edeceğiz. Şu anda yoğun bir talep var. Bilim otobüsümüz aracılığıyla, çocuklara bilim ve teknolojiyi ulaştırıyoruz. Son zamanlarda yaptığımız çalışmalarla teknolojinin ne kadar önemli olduğunu, çocuklarda ne kadar fark yarattığını gözlemledik. Biz de ekibimizle mobil olarak, özellikle kırsal ilçelere gitmeye çalışıyoruz” dedi.

Talepleri Teksin üzerinden aldıklarını ve her talebe de yanıt verdiklerini anlatan Aşkın, “Bu kapsamda Mezitli ve Tarsus’taki atölyelerimizde bulunan imkanları sahaya çıkarmış oluyoruz. Ahşap atölyemiz var, sanal gerçeklik gözlüklerimiz var. 3D kalem atölyemiz var. Robotik kodlamayla ilgili etkinlikler sunuyoruz. Buradaki amacımız, onlara etkinliklerle farkındalık kazandırmak ve atölyemizi tanıtmak. Mezitli ve Tarsus’ta eğitimlerimiz devam ediyor. Bu projelerle daha fazla çocuğa ulaşıp, belediyemizin bilim alanında yapmış olduğu çalışmaları tanıtıyoruz” ifadelerine yer verdi.

Etkinlikte Kadın ve Çocuk Bilim ve Teknoloji Atölyeleri öğretmenlerinin hazırladığı ‘Bilimin İzinde Geleceğin Peşinde’ dergisi de çocuklara dağıtıldı. Atölye Sorunlusu Emre Aşkın, derginin yapay zeka destekli ilk çocuk dergisi olma özelliği taşıdığını, dileyen herkesin atölyelerden temin edebileceğini söyledi. Aşkın, atölyelerde eğitim gören 13 öğrencinin de etkinliklerde gönüllü yer aldığını ve her birinin de teknoloji temelli bölümlere yerleştiğini sözlerine ekledi.

Muhtar İlkyaz:  “Z kuşağı için oldukça ideal bir etkinlik gerçekleşti”

Barış Mahallesi Muhtarı Metin İlkyaz, Büyükşehir Belediyesi’ne ‘Dijital Köy Buluşmaları’ projesi kapsamında mahallelerine gelmeleri talebinde bulunduğunu ve 1 hafta içinde gerçekleştiğini belirtti. Muhtar İlkyaz, “Bu zor süreçte çocuklarımıza, ailelere böyle güzel bir etkinlik yapıldığı için çok mutluyum. Gençlerimiz Z kuşağı. Onlar için ideal bir etkinlik oldu. Büyükşehir Belediye Başkanımız Vahap Seçer ve ekibine, bu etkinliği bize sağladığı için çok teşekkür ediyoruz. İyi ki varlar” dedi.

Aileler, etkinliğin çocukları için çok yararlı olduğunu düşünüyor

Etkinliğe 2 çocuğu ile birlikte katılan Çiğdem Tekin, “Çocuklarımız yeni şeyler keşfediyorlar. Onların gelişimi için çok faydalı olduğunu düşünüyorum. Kızım ve oğlumla geldim. Gayet mutluyuz. Teknolojik alanlar var. Çocukların hoşuna gidecek yüz boyama var. Hem evlerimize yakın gelin gelmemiz çok kolay oldu, hem de hoşumuza gitti” dedi.

Anne Sevim Yumlu, “Ortam çok güzel. Çocuklarımıza bu etkinliği yapan herkese teşekkür ediyoruz. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanımıza, muhtarımıza sonsuz teşekkürler. Çocuklarımız eğleniyor ve bilgi sahibi oluyorlar” diye konuştu.

Nesrin Danış ise torunlarını etkinliğe getirdiğini ve çok mutlu olduğunu ifade ederek, “Torunlarımla, çocuklarımla hepimiz büyük küçük buradayız. Bu etkinlikleri yaptığı için Vahap Bey’e teşekkür ederiz” ifadelerine yer verdi.

Çocuklar, bilimsel projeleri eğlenerek öğrendiler

Bilime ilgi duymaya başladığını belirten Elanur Kısa, “Arkadaşlarımla oyun oynadım. Ahşaptan kalp anahtarlık yaptım. Robotla oynadık. Pamuk şeker, mısır yedik. Bilime ilgim yoktu, ama şimdi daha çok sevmeye başladım” dedi.

Miniklerden Levent Bucaklar, tüm etkinlikleri yaptığını anlatarak, “Ahşaptan şekiller yaptım. Sayıları bulmaya çalıştık. Oyun oynadık. Bilim projeleri gördük. Robotlar yapmışlar. Çok güzel eğleniyoruz” diye konuştu.

Hem eğlendiğini, hem de öğrendiğini söyleyen Muhammet Can Ercan, “Sanal gerçeklik gözlüğünü kullandım. Lunaparkta eğlendiğimden daha fazla burada eğlendim. Büyükşehir Belediyesi bizi bilime yönlendiriyor. Gerçekten çok eğlendik” ifadelerine yer verdi.

Çocuklardan Fatma Ercan ise, “Bence çok güzel bir ortam. Çocuklar eğlendi, çok mutlu oldular” dedi.

 

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Hazır Site by Uzman Tescil webmaster