Mersin’in Tarsus ilçesinin yanı sıra birçok ilde enerji yatırımlarıyla dikkat çeken KTM Şirketler Grubu, depolamalı rüzgar ve güneş enerjisi santrali kurulmasının önünü açan düzenlemeyle birlikte depolamalı Güneş Enerjisine 250 milyon dolarlık yatırım için EPDK’ya başvurusunu yaptı.
Özel sektörden yüzlerce firmanın yeni nesil enerji yatırımı olarak bilinen ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından hazırlanarak 19 Kasım 2022 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren düzenlemenin ardından, depolamalı güneş enerjisi santrali kurmak için EPDK’ya başvuruda bulunan enerji devleri arasında yer alan KTM Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Halil Gök, Finans Müdürü Alparslan Gök ve Teknik İşler sorumlusu Şahin Serttaş, “KTM Şirketler Grubu olarak yenilenebilir enerji alanında dev yatırımlar yapmak için başvurumuzu yaptık. Pandemiyle birlikte, maliyeti en çok artan girdilerin başında enerji gelmektedir. Yüksek enflasyonun kendisini neredeyse dünyanın her yerinde hissettirmesinin ana nedenlerinin başında enerji maliyetleri gelmektedir. Ülkemiz adına hem enflasyonun ve hem de cari açığın ana sebeplerinden birisi enerjide dışa bağımlılıktan kaynaklanmaktadır. Tüm bu sorunlar gündemi meşgul ederken, Mersin ve diğer bazı kentlerde enerjiye ciddi yatırımlar yapmaktayız” dediler.
KTM Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Halil Gök, finans müdürü Alparslan Gök, teknik işler sorumlusu Şahin Serttaş özellikle, gündemde olan depolamalı güneş enerji santrali konusunda 480 MW lisans başvurusu yaptıklarını ve proje sahaları konusunda Mersin, Konya, Burdur, Denizli, Aydın ve Muğla illerinde 250 milyon dolarlık bir yatırım gerçekleştireceklerini belirterek, şöyle konuştular:
“Bu yatırımımız yılda 450 bin hanenin elektrik ihtiyacının bedava ve temiz enerjiden karşılanması demektir. Bu projelerde Çinli enerji firmasıyla ortaklık yapıyoruz ve ayrıca enerji depolama bataryaları konusunda da yine bir Çinli firmayla partnerlik yapacağız. Önümüzdeki yıllarda batarya üretimini Türkiye’ye kaydırarak, ülkemiz adına büyük adımlar atmış olacağız.
Jeotermal, biyokütle ve hidro elektrik alanlarında devam eden projelerimizin yanı sıra 10 yıllık hedeflerimizin içinde bulunan projelerimizin finansmanları da hazır.”