Ana Sayfa Ekonomi, Gündem, Son Dakika, Yaşam 8 Mayıs 2023 123 Görüntüleme

EYT’lilere İkinci Emeklilik İmkanı: BES!

Bankalar, EYT’lilere, hem promosyon hem de kredi desteği vermek için adeta yarış içindeler. Şimdilerde de bireysel emeklilik şirketlerinin hedefinde EYT’liler var. Şirketler, EYT’den emekli olacakları BES’e çekmek için kampanyalara başladı bile. 

EYT’den emekli olacakların yaş ortalaması 48’lerde. Aralarında 45-46 yaşında olanlar bile var. Düzenleme çıkmasaydı bu kişiler ilk sigortalı olduğu tarihe göre değişmekle birlikte, 56-58 yaşında emekli olacaklardı. Şimdi 8-10 yıl erken emekli olacaklar. BES’in şartları neydi? Sistemde en az 10 yıl kalıp, 56 yaşında emekli olunduğunda; kendi birikimlerinizin yanında devletin yatırdığı katkıları da alabiliyorsunuz.

Demek ki, bugün 46 yaşında EYT’den emekli olan bir kişi BES’e girip, 10 yıl sistemde kaldığında, 56 yaşında emekli olabiliyor. Ya da EYT’den 48 yaşında emekli olan, BES’ten 58 yaşında emekliğe hak kazanıyor. Böylece ikinci emeklilik oluyor. Birincisi devletten, ikincisi BES’ten. Bu ne anlama geliyor? Kişi, ilk emekliliğinden, yani devletten, her ay emekli maaşı almaya devam ederken; ikinci emekliliğinden de, yani BES’ten, ister toplu para ister ikinci bir emekli aylığı alabiliyor.

Avantajı şöyle de anlatabiliriz. EYT’den emekli olacakların büyük bir çoğunluğu çalışmaya devam edecek ve maaşlarının üzerine bir de emekli aylığı alacak. Bu da aylık gelirlerinde görece bir artış anlamına geliyor.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Hazır Site by Uzman Tescil webmaster