Ana Sayfa Gündem, Tarsus, Yaşam 5 Mart 2024 46 Görüntüleme

Çukurova’nın Yıldırım Bayezid’i “Veli Haşim Çiftçi”

Mersin’in Toroslar ilçesi sınırları içerisinde, köy eşrafından Molla Veli Oğlu Hacı Osman Ağa ile Emine Hanım’ın oğlu olarak 1891 yılında dünyaya gelen Veli Haşim Çiftçi, Türk milletinin kahramanları arasında özel bir yere sahiptir.

Üç yılı Birinci Dünya Savaşı’nda geçiren ve askerlik görevini tamamlayarak 1917 yılında köyüne dönen Veli Haşim Bey, Mondros Mütarekesi sonrası işgal altındaki şehri kurtarmak için harekete geçer. Kendi köyü Musalı ve çevre köylerde teşkilatlanarak Tozkoparan Müfrezesi’ni kurar.

Veli Haşim Bey’in savaşlara katılımı, Türk milletinin direniş ruhunu ve vatan sevgisini en yüksek düzeyde temsil eder. Sadece 15-27 Temmuz 1920 tarihleri arasındaki on iki günde üç ayrı cephede savaşarak “Çukurova’nın Yıldırım Bayezid’i” unvanını fazlasıyla hak eder. Bu savaşlarda gösterdiği kahramanlıklar ve cesaret, Türk ordusunun moralini yükseltir ve düşman üzerinde büyük bir etki bırakır.

Özellikle Kavaklıhan Savaşı’nda, zaferin büyük şeref hissesini kahraman arkadaşlarına ve halkına veren Veli Haşim Bey, alçak gönüllülüğüyle dikkat çeker. Kendi ifadesiyle, “Şeref Türk’ün, Çukurovalıların” olduğunu vurgular ve görevini yerine getirmenin onurunu taşır.

Mustafa Kemal Atatürk’ü evinde misafir eden ve savaş meydanlarında cepheden cepheye koşan Veli Haşim Bey, vatanseverliği ve fedakarlığıyla Türk milletinin gurur kaynağı olmuştur.

Veli Haşim Çiftçi’nin kahramanlığı, Türk tarihindeki önemli bir döneme ışık tutar ve onun cesareti ve özverisi, gelecek nesillere ilham kaynağı olmaya devam eder.

 

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Hazır Site by Uzman Tescil webmaster