Ana Sayfa Gündem, Sağlık, Yaşam 16 Haziran 2023 166 Görüntüleme

Büyükşehir’in İlaçlama Faaliyetleri Gece-Gündüz Sürüyor

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in önemle üzerinde durduğu ilaçlama çalışmalarına tüm hızıyla devam eden ekipler, kentin tüm yeşil alanlarında planlı bir şekilde haşere ve larva mücadelesi yürütüyor.

Mersin Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı ekipleri, sıcaklıkların artmaya başladığı andan itibaren ilaçlama çalışmalarına hız verdi. Gündüz ve gece olmak üzere 2 vardiya olarak ve haşerenin türüne göre süren ilaçlama çalışmaları, vatandaşların yaz aylarını rahat geçirmesini sağlıyor. Gündüz saatlerinde; larva, rezidüel (haşere) ve yeşil alan ilaçlaması yapan ekipler gece boyunca da uçkun ilaçlaması yapıyor. 443 personel, 124 ilaçlama aracı, 8 araç üstü termal fog ilaçlama aracı, 60 atomizer, 92 adet el tipi termal fog, 102 ULV, 16 Mistblower, 27 adet holder ile çalışmaları devam ediyor.

100 binden fazla üreme noktası var

İlaçlama çalışmalarını periyodik aralıklarla yaparak, tüm yıl boyunca devam ettiren ekipler, 160 binden fazla üreme noktasında, kaynağın türüne göre mücadele yürütüyor. İlaçlama konusunda doğal hayat ve biyolojik dengeyi göz ardı etmeden hareket eden ekipler, haşerelerin üreme alanlarında Dünya Sağlık Örgütü tarafından önerilen ve Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılan ilaçlar ile bilimsel programlar doğrultusunda uygulamalar yapıyor.

Göletlerden havuzlara, menfezlerden kanallara kadar her alan ilaçlanıyor

Ekipler, tüm bunların yanı sıra Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde yer alan göletler, havuzlar, rögar ve bataklıklar, doğal çukurlarda biriken yağmur suları, sulama kanalları, su kuyuları, inşaat temeli çukurlarında biriken sular, su varilleri, eski otomobil lastikleri, fosseptikler, menfezler, kanallar, durgun su birikintileri, dere yatakları, metruk alanlar ve çöp konteynerleri gibi yerlerde de haşere ile mücadele çalışmaları yapıyor.

Vatandaşlara da önemli sorumluluk düşüyor

İlaçlama çalışmalarında tam zamanlı mücadele eden Büyükşehir Belediyesi ekipleri, vatandaşlara da önemli sorumluluklar düştüğünü ifade ediyor. Ekipleri en çok zorlayan noktaların başında da içerisinde su bulunan ve gelişi güzel bırakılan kovalar, lastikler, su birikintileri. 1 bardak su içerisinde rahatlıkla 6 bine yakın sivrisinek ürediğini ifade eden ekipler, sivirsinek oluşumuna sebebiyet vermemenin de etkin bir mücadele yöntemi olduğunu söylüyor.

“Larva ve yumurta mücadelemiz devam ediyor”

Mersin Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı’nda saha amiri olarak görev yapan Ziraat Mühendisi Bülent Gül, ilaçlama birimi olarak yılın 12 ayı larva ve sivrisinek mücadelesine devam ettiklerini belirterek, “Bizim kış aylarında yaptığımız larva mücadelemiz yazınki sinek popülasyonunun azalışında etkili oluyor. Ondan dolayı ekiplerimizle sahada yılın 12 ayı fosseptiklerde, lağımlarda, bodrumlarda, menfezler gibi bazı kaynak noktalarımızda larva ve yumurta mücadelemiz sürüyor” dedi. Yaz aylarında bu çalışmaların daha da hızlandığını aktaran Gül, “Hava sıcaklığı arttıkça sivrisineklerin yumurtadan çıkış, pupadan çıkış süreleri kısalıyor, bizim ilaçlama döngülerimiz de haliyle hızlanıyor” diye konuştu.

“Yağışların devam etmesi demek,  üreme noktalarının yeniden su dolması demek”

Gül, iklim değişikliğinden dolayı da bu sene tüm yurt genelinde ve Mersin’de de görülmemiş bir mevsim yaşadıklarına dikkat çekerek, “Haziran ayının ortasında bile yağışlar devam ediyor. Yağışların devam etmesi demek,  bizim kaynak noktalarımızın tekrar su dolması demek. Biz ilaçladıktan sonra su sirkülasyonu değiştiği için tekrardan ilaçlanması gerekiyor. Bundan dolayı arkadaşlarımız azami şekilde çaba göstererek, tekrar tekrar ilaçlama yapıyor” ifadelerine yer verdi.

Yeşil alan ilaçlamasında da, ilaçlama yaptıktan sonra yağan yağmurun yapılan ilaçlamayı zayıflattığını ifade eden Gül, “Onun için arkadaşlarımız tekrar bir daha uygulama yapmak kaydıyla bu sorunun ortadan kaldırılması için çalışıyorlar. Gece uçkun mücadelesini de, hava şartları el verdiği sürece yapıyoruz. Gece kullandığımız ilaçlar belli bir hava sıcaklığında patlama yapıyor. Bir bulut tabakası oluşturup, sivrisinek mücadelesinde önemli bir yol kat ediyoruz. Ama hava sıcaklığı belli bir derecenin altına düştüğü zaman, şiddetli yağış, fırtına ya da rüzgar olduğu zaman gece ilaçlamamızla ilgili de zora giriyoruz. Hava muhalefetiyle de yoğun bir şekilde mücadele ediyoruz” diye konuştu. Personelin alanında uzman ve sertifikalı olduğunu de ekleyen Gül, “Vatandaşlarımız rahat olsunlar. Sahadayız. Sivrisinek, yakağan, mucuk ve diğer haşerelerle gerekli mücadeleleri yapıyoruz” dedi.

“Vatandaşlarımız kendi kendilerine kaynak oluşturmasın”

Haşere ile mücadele konusunda vatandaşlara düşen görevlerden de bahseden Gül, sivrisineğin durgun suda kolaylıkla ürediğine dikkat çekerek, özellikle kırsal bölgedeki vatandaşların sulama ya da farklı amaçla biriktirdikleri suların ağzını kapatmalarını rica ederek, “Bu tempo arasında bunlar da bizi yoğun bir şekilde meşgul ediyor. Bunun için vatandaşlardan ricamız; durgun su olan kovaların üstüne kapak kapatalım, yani sivrisineğin yumurta bırakacağı bir ortam oluşturmamaya çalışalım” diye konuştu.

“Çok sağlıklı ve temiz bir yaz sezonu geçireceğiz”

Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı olarak haşere ile mücadele ettikleri gibi çevreyi de korumakla mükellef olduklarını vurgulayan Gül, “Sivrisinek, haşere, karasinek gibi türleri sıfıra indirip, yaşam döngüsü içinde onların kökünü kurutmak gibi bir misyonumuz yok. Biz kontrol altına alıyoruz. Vatandaşlara zarar vermeyecek, rahatsız etmeyecek şekilde bunları kontrol altında tutup, bu haşerelerle mücadele ediyoruz. Dolayısıyla ekosistemi de bozmadan, doğa dostu ilaçlar kullanarak, doğa dostu bir şekilde mücadele ediyoruz. Çok sağlıklı, çok temiz bir yaz sezonu geçireceğiz” ifadelerine yer verdi. Hava yağışlı ve nemli olduğu için hamamböceğinde de artış olduğunu söyleyen Gül, lağım kapaklarında jelleme ve dumanlama çalışmaları yaptıklarını aktardı.

“İlaçlamalar periyodik ve hızlı bir şekilde yapılıyor”

Yenişehir Muhtarlar Derneği Başkanı ve İnönü Mahallesi Muhtarı Adnan Giray Atilla, ilaçlama çalışmalarının sürekli ve etkin bir şekilde yapıldığını belirterek, “İlaçlamalar, Büyükşehir Belediyemiz tarafından güzel yapılıyor. Biz, vatandaşlarımızı 185’e de yönlendirdiğimizde de muhtar olarak ben talep ettiğimde de ekiplerimiz randımanlı bir şekilde, anında müdahale ediyor. Hem sahil tarafında hem benim mahallemde ilaçlama çalışmalarından memnunuz. Periyodik olarak gece de ilaçlama yapılıyor. Hatta gece ilaçlaması yapan arkadaşlar; ‘muhtarım biz ilaçlamaya başladık’ diye bilgi mesajı da gönderiyorlar. Bu yönden de güzel çalışıyorlar. İlaçlama konusunda Vahap Başkanımıza teşekkür ederiz. Büyükşehir Belediyemiz elinden geldiğince bu hizmeti sonuna kadar layığıyla yapıyor” diye belirtti.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Hazır Site by Uzman Tescil webmaster