Valimiz Ali Hamza Pehlivan, Ticaret Bakan Yardımcısı Volkan Ağar ve Eski Ticaret Bakan Yardımcısı Mustafa Sever ile birlikte Mut İlçemizde Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği(AKİB) tarafından organize edilen “Taze Kayısı Üretim ve İhracatını Değerlendirme Toplantısı”na katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda; ülkemizin dünya tarımsal üretim ve ticaretinde ilk sıralarda yer almasına katkı sağlayan ürünlerden olan kayısı üretiminin başkenti, zeytinyağının yanında yaş kayısıda da Coğrafi İşaret Tescil Belgesi’ne sahip Mut İlçemizde kıymetli sektör temsilcileri ile bir araya gelen Vali Pehlivan, kayısı özelinde tarım sektöründen sağlanan katma değeri daha üst seviyelere nasıl çıkarabileceği, üretim ve pazarlama sürecinde karşılaştığımız sorunlar ve bunlara yönelik çözümlerin üretilmesi kapsamında bilgi alışverişi ve değerlendirmelerde bulunuldu.
Çiftçi, üretici ve tacirlerimizin bu yoğun emeği neticesinde Mersin olarak 329 bin hektarlık tarım arazimizi en etkin ve verimli şekilde değerlendirerek milletimizin gıda ihtiyacını karşılamada ve ülkemize döviz girdisi sağlamada önemli bir rol üstlendiğini belirten Vali Pehlivan; “Mersin olarak 12 ay boyunca meyve ve sebze üretimi yapabilme başarısı göstermekte, bu başarıyı da;
2007 yılında ‘Mut Kayısısı’ adı ile tescillenen ve 101.523 dekar alanda en fazla üretimin 77.800 dekar alanda 127.006 ton ile Mut İlçemizde üretildiğini,
Ülkemizin gerçekleştirdiği yaş kayısı ihracatında İl olarak ülke 1.’si,
yaş meyve sebze ihracatının yaklaşık 4’te birini, Narenciye ihracatının da %40’a yakınını gerçekleştirerek bu alanda da Ülke 1.’si,
Meyve ve örtü altı meyve üretiminde Ülke 1.’si,
Sebze ve örtü altı sebze üretiminde Ülke 2.’si,
29 bitkisel üründe Ülkemiz üretiminde 3.’sü ve 76,3 milyar TL’lik bitkisel üretim ile Mersin olarak tarımdaki potansiyelimizi, gücümüzü kanıtlıyoruz.” diyen Vali Pehlivan; ”Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü 2021 yılı verilerine göre dünya genelinde 552 bin hektar alanda 3,9 milyon ton üretimi yapılan kayısıda Ülke olarak hem üretim alanında hem de üretim miktarında dünyada 1.’si, toplam kayısı üretimin yaklaşık %10’unun ihracata konu olduğu taze kayısı ihracatında ülke 1.’si, gerek bulunduğumuz uygun iklim kuşağı gerekse de sahip olduğumuz ekolojik avantajlarla dünya üzerinde kültürü yapılan 138 meyve türünden 80’den fazlasının üretimini yapabilme, iç ve dış piyasalara sunma imkanına sahip olduğumuzu, 2022 yılı verilerine göre dünya toplam taze kayısı ihracatı olan 352 bin tonun yaklaşık %28’i olan 97 bin tonu Ülkemiz tarafından yapıldığını ifade etti.
Vali Pehlivan; “Ülkemiz, alan ve üretim tarafında sağladığı birinciliği yıllık 464 milyon dolar ihracat tutarı ile ihracat tarafında da göstererek kayısının üretim ve ticaretinin merkezi konumuna gelmiştir.
140 bin ton olarak gerçekleşen kuru kayısı ihracatında 75 bin tonluk ihracat miktarı ile yine dünyada 1.sıraya yerleşmiştir.
Dünya toplam kuru kayısı ihracatının %53,3’ ile yarıdan fazlasını Türkiye tek başına üstlenmek suretiyle kuru kayısı ihracatında da söz sahibidir.
TÜİK verilerine göre Ülkemizde 2023 yılında zerdali dahil 767 bin ton olarak gerçekleşen kayısı üretiminde İl olarak 157 bin tonla 330 bin ton olarak üretim yapan Malatya İlinden sonra 2. Sıraya gelmiştir. ”dedi.
Sofralık kayısı üretimin merkezi olmakla beraber %85’i Mut ilçemizde üretilmektedir
2023 yılında Ülkemiz 87 bin ton olan yıllık yaş kayısı ihracatının 71 bin ton ile %82’si Mersin ilimizden yapıldığını belirten Vali Pehlivan “İlimizin tarım sektöründe ve Mut ilçemizin kayısı üretiminde gösterdiği başarıyı önümüzdeki süreçte daha çok pekiştirilmesine, elde edilen katma değerin artırılmasına, ihracatın daha da geliştirilmesine yönelik çalışmalarımız, çiftçilerimiz, üreticilerimiz, kooperatiflerimiz ve meslek kuruluşlarımızla el birliği ve işbirliği içerisinde kararlılıkla devam edecektir” dedi.
Ticaret Bakan Yardımcısı Özgür Volkan Ağar, Ak Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Sever ve Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (AKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ferhat Gürüz birer konuşma gerçekleştirdi; kayısı üretim ve pazarlama sürecine ilişkim düşüncelerini, değerlendirmelerini paylaştı.
Toplantıda Mut ilçesindeki kayısı üreticiliği yapan çiftçilerin ve tarım sektör paydaşları talep ve önerilerini dile getirdi, yönelttikleri sorular cevaplandı.
Toplantıya, Mut Kaymakamı İhsan Ayrancı, Mut Belediye Başkanı Murat Orhan, İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, Odaların, Meslek Kuruluşlarının, Birliklerin, Kooperatiflerin temsilcileri ve çok sayıda çiftçi katıldı.