İçel
Ana Sayfa Eğitim, Gündem, Kültür, Son Dakika 28 Ekim 2023 66 Görüntüleme

ALİ HAMZA PEHLİVAN, MERSİN ÜNİVERSİTESİ 2023 – 2024 AKADEMİK YILI AÇILIŞ TÖRENİNE KATILDI

Valimiz Ali Hamza Pehlivan, Mersin Üniversitesi 2023 – 2024 Akademik Yılı Açılış Törenine katıldı
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’mızın okunmasıyla başlayan programda bir konuşma yapan Vali Pehlivan; “Mersin Üniversitemiz 1992 yılında kurulmuş olup bugün 17 fakültesi, 5 enstitüsü, 7 yüksekokulu, 11 meslek yüksekokulu ile 46.187 gencimize hizmet veren önemli bir eğitim yuvasıdır. 1.764 akademik personelinin geleceğimizin teminatı gençlerimize büyük bir özveri içerisinde geleceğe hazırladığı üniversitemiz kurulduğu günden bugüne kadar 117.977 gencimizi mezun etmiştir.
Üniversitelerimiz bilgi,bilim,ilim yuvalarıdır. Pek çok kişi “bilgi güçtür” der. Peki bu bilginin gücü nereden kaynaklanır veya nasıl tezahür eder veya etmelidir? İşte bu nokta çok önemlidir. Dünyanın büyük bir kesiminin bilgiyi insanlığın lehine değil, maalesef aleyhine kullanıldığını, kendi mutluluklarını birilerinin mutsuzlukları üzerine inşa ettiklerini görüyoruz. Bunu asla tasvip etmiyoruz. Çünkü bizim medeniyet anlayışımız sadece yanımızda, yakınımızda olana değil, bütün insanlığı ve bütün mazlumları koruyup kollamayı esas alır. Masum insanların canına kastedenleri lanetliyoruz, bu yaptıklarını asla kabul etmiyoruz. Devlet olarak da millet olarak da geçmişten bu yana taşıdığımız bu konudaki misyonumuzu,kardeşlikten,insan hakkını, yaşam hakkını savunmaktan yana tavrımızı bugün de ortaya koyuyoruz.
Üniversitelerimiz nitelikli insan yetiştirmek için fırsat sunan bilgi ve bilim yuvalarımızdır. Sayın Cumhurbaşkanımızın “Her İlde Üniversite Projesiyle” üniversitelerimiz artık çok yakınımızdadır. Bu yapıların kurulması yetmiyor, içini hep birlikte doldurmamız icap ediyor. Sağlanan imkanları en iyi şekilde değerlendirmemiz gerekiyor. Bu sorumluluğu da üniversite çatısı altında bulunan kıymetli akademisyenlerimizin ve öğrencilerimizin en iyi şekilde taşıdıklarına inanıyoruz.
Sevgili gençler, bilgiyi sadece bir araç olarak değil hikmetli bir değer haline getirmek suretiyle yaşamınıza tatbik ettiğimiz, eserlere dönüştürdüğümüz sürece işte bilginin gerçek manada güç olduğunu idrak etmiş ve idrak ettirmiş oluruz.
Ülkemiz çok büyük bir gelişim süreci içerisindedir. Sanayide, teknolojide, bilimde, bilişimde çok önemli mesafeler katetti. Bugün artık savunma sanayisinde % 80 yerli ve milli oranından bahsediyorsak işte bu devletimizin bu konuda öncülük etmesi ve milletimizin gayreti ile olmuştur.
Artık kendi otomobilimizi üretebiliyoruz, kendi insanımızı uzaya gönderme aşamasına geldik. Teknolojiyi alan değil üreten konumuna geldik. Köklerimizi unutmuyoruz,aziz ecdadımızın bırakmış olduğu vatan emanetine sadakatle sahip çıkıyoruz ve bu anlayışla, Sayın Cumhurbaşkanımızın ifadeleriyle ülkemizin 2. Yüzyılına “Türkiye Yüzyılı”na adım atıyoruz. Devlet ve millet olarak ortaya koyduğumuz eserlerle yarınlara güvenle bakıyoruz.
Hayatın her alanında bilimde teknolojide, sanayide, tarımda, eğitimde, sporda, sanatta eserler ortaya koymak suretiyle gelecek yüzyılın inşallah “Türkiye Yüzyılı” olmasını hep birlikte sağlayacağız.
Cumhuriyetimizin 100. yılını idrak ediyoruz. Bu hafta 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı, bütün yurtta olduğu gibi Mersin İlimizde de Pazar günü coşkuyla kutlayacağız. Bu yıl 100. yıl olması hasebiyle ayrı bir anlam ve önem arz ediyor.
Bugünlerde milli ve manevi duygularımızı, bizi ayakta tutan o ruhu hep birlikte bir kere daha pekiştiriyoruz. Yüzlerce yıllık devlet ve millet geleneği üzerine inşa edilen Cumhuriyetimizin kuruluş yıllarını, Kurtuluş Savaşı yıllarını hatırlıyor ve hatırlatıyoruz.
“Özgürlük ve bağımsızlık benim karakterimdir.” diyen Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde verilen Milli Mücadele neticesinde Milletimizin topyekûn, cansiperane vermiş olduğu mücadeleler sayesinde Cumhuriyetimiz kuruldu.
Malumunuz Torosların eteğinde Mersin’deyiz. Atatürk’ün, 100 yıl önce, Kurtuluş Savaşı yılları sırasında söylediği bir söz var. Diyor ki; “Arkadaşlar! Gidip, Toros Dağları’na bakınız, eğer orada bir tek Yörük çadırı görürseniz ve o çadırda bir duman tütüyorsa, şunu çok iyi biliniz ki bu dünyada hiçbir güç ve kuvvet asla bizi yenemez.”
Dün akşam 1200 rakım üzerindeki Torosların eteğinde yörük çadırlarını ziyaret ettik ve gururla memnuniyetle gördük ki yörük çadırlarının dumanı tütüyor. Bir önceki gün çiftçilerimizi ziyaret ettik, gördük ki çiftçi ailelerimizin yuvalarının bacaları da tütüyor. Esnaflarımızı, fabrikalarımızı ziyaret ettik gördük ki oralarda da bacalarda dumanlar tütüyor. Bugün Üniversitemizin çatısı altındayız ve yine memnuniyetle görüyoruz ki tabiri caizse üniversitemizin de dumanı tütüyor. Bacası tüten, yuvalar, evler, işletmeler, eğitim merkezlerimizin, toplumumuzun bütününün gayreti,emeği,çalışması,üretmesi sayesinde ayaktayız ve dimdik ayakta olmaya devam edeceğiz.
Gücümüzü tarihimizden, ecdadımızdan, köklerimizden alarak birbirimize destek olacağız. Şunu da ifade edelim ki; bizim Türkiye Cumhuriyeti Devletimizin ve Milletimizin varlığının, sadece kendimiz için değil bölgemizin, coğrafyamızın ve dünyanın geleceği için de önemli olduğunun bilincinde olmalıyız.
Mersin Üniversitesi’nin 2023-2024 eğitim ve öğretim yılının bir kez daha tüm eğitim camiasına, ilimize ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum. Bu vesile ile Üniversitemizin saygıdeğer yöneticilerine, değerli öğretim üyelerine şükranlarımı sunuyor, sevgili gençlerimize eğitim öğretim süreçlerinde başarılar diliyorum. Bu vesileyle bir kez daha Cumhuriyet Bayramımızı içten en iyi dileklerimle kutluyor, sizleri sevgi ve saygıyla selamlıyorum.” ifadelerini kullandı.
Programda Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erol Yaşar da bir konuşma gerçekleştirdi.
Konuşmaların ardından program, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Sistem ve Harekât Destek Başkan Yardımcısı Mustafa Murat Şeker tarafından açılış dersini vermesiyle sona erdi.
Mersin Üniversitesi Çiftlikköy Kampüsü – Akdeniz Kültür Merkezi konferans salonunda düzenlenen akademik yıl açılış törenine; Mersin Milletvekilleri Ali Kıratlı, Dr. Levent Uysal, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Sistem ve Harekât Destek Başkan Yardımcısı Mustafa Murat Şeker, Cumhuriyet Başsavcısı Tolgahan Öztoprak, Tarsus Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Aydın, Yenişehir Kaymakamı Nevzat Şengök, İl Jandarma Komutanı Tuğg. Ercan Atasoy, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutan V. Albay Zafer Çelik, Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanı V. Albay Oğuz Eryılmaz, MTSO Başkanı Hakan Sefa Çakır, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Hazır Site by Uzman Tescil webmaster