Ana Sayfa Gündem 9 Kasım 2024 120 Görüntüleme

SonDakika Tarsus TSO’da Tarihi Buluşma: “145 Yılda Bir İlk, İstanbul Sanayi Odası İlk Kez Tarsus TSO’yu Ziyaret Etti”

Özel Haber – Erdal Alakaş – Akkoza
Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası (TSO), 9 Kasım 2024 Cumartesi günü saat 10:00’da tarihi bir buluşmaya ev sahipliği yaptı. İstanbul Sanayi Odası, tarihinde ilk kez Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası’na bir ziyaret gerçekleştirdi.

Tarsus TSO’nun toplantı salonunda gerçekleşen buluşmada İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, İstanbul Sanayi Odası Meclis Başkanı Ender Yılmaz ve beraberindeki heyet, Tarsus TSO Başkanı Ruhi Koçak, Tarsus TSO Meclis Başkanı Hüsnü Yağcı ve Tarsus TSO heyeti ile bir araya geldi.

Toplantı, Başkan Ruhi Koçak’ın açılış ve selamlama konuşmasıyla başladı. İlk olarak özenle hazırlanmış, Tarsus’u tanıtan özel bir belgesel yayınlandı. İlgiyle izlenen belgeselin ardından Başkan Koçak, şunları söyledi:

“Tarsus, kesintisiz yaşamı olan 10.000 yıllık bir kent. Biz 10.024’ü yaşıyoruz; kadim bir kentiz. Adana ve Mersin’e yakınlığımız nedeniyle kendi kabuğumuzda kalmışız, tabelada 350.000 nüfus görünüyor. Ancak aldığımız göçlerle birlikte nüfusumuz 500.000’i aştı ve şu an 50 ilden büyük bir ilçeyiz. İl olmak istiyoruz, çünkü bir kaymakamlıkla yönetilecek bir kent değiliz, hızlı büyüyen bir kentiz. Tarsus ismini taşıyan 3 tane OSB’miz oldu. Bir tanesini en son biz kurduk; 8.500 dönümle başladık, anında doldu. Şişe Cam, dünyanın en büyük cam fırınını kurdu, 700 milyon Euro gibi büyük bir yatırım yaptı. Şu an tahsis edilecek yerimiz kalmadı; 3.000 dönümlük tahsis için bir başvuru daha yaptık. OSB’mizde yaklaşık 10.000 kişiye istihdam sağlıyoruz dedi.”

Koçak, iki üniversiteye sahip olduklarını belirterek, 14 km uzunluğundaki sahil şeridinin turizm yatırımıyla değerleneceğine dair umutlarını dile getirdi.
“Biz, Çukurova’nın başkenti olarak görüyoruz kentimizi. Geçmişte de Kilikya döneminin başkenti Tarsus’tu,” dedi.

Koçak konuşmasını, İstanbul Sanayi Odası’nı OSB’nin genişleme alanına ve özellikle turizm yatırımlarına davet ederek sonlandırdı. Ayrıca, 145 yıllık tarihlerinde ilk kez gerçekleşen bu ziyaret için teşekkür etti.

Ardından söz alan Tarsus TSO Meclis Başkanı Hüsnü Yağcı, “Tarsus’a gelmek ayrıcalıktır. Tarsus’a gelen yarı hacı oluyor,” diyerek konukları güldürdü. Yağcı, kapanan fabrikalara rağmen Tarsus’un hala gelişmekte olduğunu belirtti ve “Buraya gelenlerin işleri açılıyor,” dedi.

İstanbul Sanayi Odası Meclis Başkanı Ender Yılmaz ise ev sahipliği için teşekkür ederek, Tarsus ve Tarsus TSO hakkında çok değerli bilgiler edindiklerini vurguladı. “145 yıllık bir geçmişten bahsediyorsunuz. Burada çok kıymetli fabrikalardan, Berdan Tekstil ve Çukurova gibi isimlerden bahsedildi,” dedi.

Son olarak İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan söz alarak şöyle dedi:

“Çok değerli Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı, Yönetim Kurulu Başkanı kıymetli dostum Ruhi Başkan, çok kıymetli Adana Sanayi Odası Meclis Başkanı, Yönetim Kurulu Başkanımız, çok değerli Tarsuslu dostlar; hepinize böyle güzel bir Akdeniz sabahında günaydın diyerek sözlerime başlamak istiyorum,” dedi ve devam etti:

“İki gündür Antakya’dan başlayarak İskenderun, Adana ve Tarsus’u, o güzel Akdeniz havasını, lezzetlerini tadını çıkararak, ölçümüzü kaçırmadan geçirmeye çalışıyoruz. Bugün de son durağımızda Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde bir aradayız. Öncelikle, gecikmiş olan iki odamızın bir araya gelmesini en azından biraz da olsa hafifletecek ve telafi edecek bir buluşma bu. Ruhi Başkan’la sık sık muhtelif platformlarda görüşüyoruz; ancak zaman yoğunluğundan dolayı ne yazık ki sık bir araya gelme fırsatımız olmuyor.

Ben de ilk kez Tarsus’un merkezine geliyorum, gerçekten kadim bir şehir. Anadolu topraklarının denizle buluştuğu ve lojistik anlamda tarih dolu bölgelerinden biri. Tarsus deyince bizim kuşakta ilk akla gelen şeylerden biri Tarsus Amerikan Koleji oluyor, çünkü birçok arkadaşımız burada eğitim aldı ve hâlâ da varlığını sürdürüyor. Amerikalılar gelip Tarsus’a kendi eğitim kurumlarını kurdularsa, demek ki burada bir ışık gördükleri içindi; başka bir şey aramaya gerek yok. Yani burası, bölgenin insan gücünün göz önünde olduğu bir yer.

Tabii keşkelerle fazla oyalanmamak lazım, ama ne yazık ki biz bu topraklarda fırsatları koruma ve geliştirme noktasında, geçmişten ders almayı ihmal ederek büyük hatalar yapıyoruz. Tarsus da bunlardan biri… İnsanlık tarihinde ve Anadolu’nun tarihinde bu kadar önemli bir coğrafya, ne yazık ki hak ettiği yeri zaman zaman alamamış. Ancak sizin gibi Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası gibi Tarsus’u seven, buradan kopmayan, Tarsus’a inanan kıymetli dostlarımız sayesinde bu değer ayakta tutuluyor. Bu değeri yaşatmak ve hak ettiği konumu elde etmesi için gösterdiğiniz gayret takdire şayan.

İstanbul Sanayi Odası olarak, sizlerle yakın ilişkiler kurmak, bu bölgenin sinerjisinden ve fırsatlarından faydalanmak bizim için çok önemli. Her zaman birbirimizden öğreneceğimiz şeyler var, birikimlerimizden paylaşımlar yapabileceğimiz kıymetli konular mevcut. Eminim bu odanın tarihine insek, arşivlerini incelesek, bize Ticaret ve Sanayi Odası tarihi açısından da çok değerli bilgiler sunacaktır. Oda olarak tarihimizden ders almak hepimizin sorumluluğu; bu arşivleri geliştirmek ve geleceğe ışık tutmak açısından büyük bir değer.

Tabii bazı konularda daha hızlı hareket etmemiz lazım; neden bazı işlerde bu kadar gecikiyoruz? Mesela, Tarsus’un turizm projesi yıllardan beri neden erteleniyor? Adana’nın lojistik ve enerji projesi neden gecikiyor? Bu konuları çok daha hızlı çözmemiz lazım. İnşallah bizler de bu konuları toplantılarda gündeme getirip sizlere destek olmak adına elimizden geleni yaparız. Çünkü bu coğrafya ve bu bölge, burada büyük fırsatlar bizi bekliyor ve çok daha atik olmamız gerekiyor. Biz de elimizden geldiğince çaba göstereceğiz, sizlere desteğimizi, sorumluluğumuzu ve görevimizi yerine getirmemiz lazım.”

Son olarak Başkan Bahçıvan, “Ben de bu nazik ev sahipliğiniz için çok teşekkür ediyorum. Umarım, uzun yıllar sonra gerçekleşen bu ziyaretin ardından, daha sık bir araya geliriz. Sizleri de İstanbul’a, komite üyelerinizle bekleriz. Sektörlerimizin yakınlaşması, komitelerimizin kendi içlerinde farklı konularda iş birliği yapabilmesi ve bilgi paylaşımı noktasında bir temas kurulursa, eminim ki bu konuda da sektör bazlı fırsatlar doğacaktır,” diyerek konuşmasını tamamladı.

Toplantının sonunda Tarsus TSO, İstanbul Sanayi Odası heyetine karşılıklı hediyeler takdim etti. Ruhi Koçak, misafir heyeti Tarsus’un tarihi yerlerini gezdirerek Tarsus Gastronomi Merkezi’ne davet etti. Toplantı, Tarsus TSO önünde hatıra fotoğrafı çekilmesiyle sona erdi.

#AkkozaMedya #AkkozaGazetesi #TarsusTSO #TSO #İSO #İstanbul #Sanayi #Odası #TarsusTSO145

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Hazır Site by Uzman Tescil webmaster