Valimiz Ali Hamza Pehlivan başkanlığında, Orman Bölge Müdürlüğü’nde, Orman Yangınları ile Mücadele Komisyon toplantısı gerçekleştirildi
Mersin İlimizin yüz ölçümünün yaklaşık yüzde 53’ünün 835.534 hektar alanın ormanlık alan olduğunu belirten Vali Pehlivan, orman alanlarımızın tamamının yangına 1.Derecede hassas olduğunu açıkladı.
Bölge Müdürlüğü’nün toplantı salonunda değerlendirme ve açıklamalarda bulunan Vali Pehlivan:
“Orman yangınlarında hızlı ve etkin müdahalenin önemi büyüktür.
Önleyici eğitim çalışmaları planlandığı şekilde devam etmekte olup, uyarıcı tedbirlere bu aydan itibaren, yaz ayları boyunca devam edilecektir.
Orman yangınları ile etkin mücadele kapsamında; 5 adet helikopter, 72 adet arazöz, 21 adet su ikmal aracı, 1 adet su tırı ,90 adet ilk müdahale aracı ,20 adet devriye motosikleti (10 adedi su atar) ,10 adet dozer ,12 adet greyder ,11 adet ekskavatör , 5 adet treyler 104 adet su tankı hizmet etmek üzere değişik yerlerde konuşlandırılmaktadır.
12 adet gözetleme kulesi faal olup iki görevli ile 24 saat gözetleme yapılmaktadır. 6 adet gözetleme kulesinde ilaveten kameralı gözetleme yapılmaktadır.
34 ayrı noktadan, yaz aylarında saat başı meteorolojik veriler izlenmektedir. Ayrıca, Meteoroloji Genel Müdürlüğünden her gün 3 günlük risk haritası alınmaktadır. Bu sayede 3 günlük hava durumu izlenerek genel ve yerel tedbirler alınabilmektedir.
Özellikle kritik havalarda ormanlık alanlara yakın köyü ve mahallerde muhtarlar, din görevlileri, orman gönüllüleri ve görevli personele cep mesaj uygulaması yapılarak dikkatleri çekilmektedir.
Ormanlık alanlarda İnsansız Hava Aracı ile de gözetleme yapılmaktadır.
Haberleşme hizmetinde kullanılmak üzere eski analog telsiz sistemine ilave olarak sayısal telsiz sistemi kurulmuştur.
305 araç, monte edilen araç takip sistemi ile 24 saat izlenmekte olup, bütün orman yollarımız sayısallaştırılmış, arazöz ve su ikmal araçlarımıza tablet dağıtılarak yangın ihbarına en kısa yoldan ve sürede ulaşmaları sağlanmaktadır.
2023 yılı sonu itibariyle İlimizde Orman Genel Müdürlüğü tarafından 264 Yangın Havuzu yapılmıştır. Ayrıca yerleşim yeri içme suyu şebekelerine ilimizin farklı yerlerinde 200 adet yangın vanası tesis edilmiştir.
Mersin İlimizde son 3 yıl içinde ağaçlandırılan alanlar ve toprakla buluşturulan fidan miktarları:
2021 yılında; ağaçlandırılan alan 3.876 hektar, dikilen fidan ve ekimden elde edilen fidan 30.089.796 adettir.
2022 yılında; ağaçlandırılan alan 7.646 hektar, dikilen fidan ve ekimden elde edilen fidan 28.893.381 adettir.
2023 yılında; ağaçlandırılan alan 4.035 hektar, dikilen fidan ve ekimden elde edilen fidan 39.237.245 adettir.
Mersin İlimizde son 3 yıl içinde üretilen fidan ve fidan üretimi için toplanan tohum miktarları:
2021 yılında; üretilen fidan sayısı 5.279.826 adettir.
2022 yılında; üretilen fidan sayısı 6.000.000 adettir.
2023 yılında; üretilen fidan sayısı 6.000.000 adettir.” dedi.
Toplantıda; Orman yangınları ile mücadelede etkinliği artırmak, orman teşkilat başta olmak üzere ilgili kamu kurum kuruluşları,orman gönüllüleri ile yakın işbirliği ve koordinasyonun içerisinde çalışmaların yürütülmesini sağlamaya yönelik hususlar ele alındı.
Orman Bölge Müdürü Mustafa Yalçın’ın yapılan faaliyetler, orman yangınlarına ait istatistiki veriler ile orman yangınlarıyla mücadele stratejileri hakkında bilgi verdiği toplantı, yangınla mücadelede paydaş kurumların ve görevli personellerin yerine getireceği vazife ve sorumluluklara ilişkin olarak konular karara bağlandı.