Mersin Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi koordinesinde düzenlenen ‘2. Uluslararası Tarsus Festivali’ ikinci gününde de kentin her tarafında düzenlenen etkinliklerle dolu dolu geçti. 7’den 70’e her yaştan vatandaş için Tarsus’un her köşesinde düzenlenen etkinliklere söyleşiler damga vurdu.
Masterchef’in ünlü şefleri Somer Sivrioğlu ve Mehmet Yalçınkaya’nın düzenlediği ‘Yerel Mutfakların Şehirlerin Marka Değerine Katkısı’ isimli söyleşi büyük ilgi görürken, Usta Oyuncu Haldun Dormen’in Tarsus Müzesi’nde gerçekleştirdiği söyleşiye Tarsuslular akın etti. Gazeteci Oral Çalışlar ile İpek Çalışlar’ın ‘Gazetecilik, Gazetecilik Anıları’ isimli söyleşisi ise sevenleri tarafından hayranlıkla takip edildi. Dopdolu programıyla Tarsuslular için düzenlenen etkinliklere Tarsus dışında da çok sayıda vatandaş akın etti.
Karidesten yengece Mersin’in lezzetlerini usta şefler anlattı
Usta Şefler Somer Sivrioğlu ve Mehmet Yalçınkaya ‘Yerel Mutfakların Şehirlerin Marka Değerine Katkısı’ adlı söyleşi gerçekleştirdi. Söyleşide gastronomi kültürü ve Mersin’in yöresel lezzetleri üzerine sohbet eden şefler etkinlikte katılımcıların mutfak ve gastronomiyle ilgili merak ettikleri soruları tek tek yanıtladı.
Mersinli üreticilerle çok sık çalıştıklarını vurgulayan Şef Sivrioğlu ve Yalçınkaya, yerel üreticilerin markalaşması için ellerinden geleni yaptıklarını belirtti. Mersin’de narenciye üzerine çalıştıklarını söyleyen şefler, “Mersin’in karidesi çok lezzetli ama çok bulunmuyor. Aynı zamanda yengeç de burada çok kaliteli. Ürünler çok bulunmuyor, keşke çok bulunsa. Mersin tarım şehri aynı zamanda. Narenciye dışında buradan kullandığımız çok ürün var” ifadelerine yer verdiler.
Festivallerin daha da çoğalması gerektiğine dikkat çeken şefler, “Her şehrin gastronomik açıdan anlatacak çok şeyi var. Mersin de bu şehirler arasında en önemlilerinden biri. Bizi her sene davet ediyorlar, her davet edildiğimizde de kuşgözü yeriz” diyerek, bu festivallerin Tarsus’a büyük katkılar sağlayacağını vurguladılar.
Söyleşinin ardından; Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı Koordinatörü ve Opera Sanatçısı Bengi İspir Özdülger, Şef Sivrioğlu ve Yalçınkaya’ya çiçek ve şahmeran temalı dekoratif tabak takdim etti.
Oral ve İpek Çalışlar, gazetecilik anılarını paylaştı
Boğaziçi Üniversitesi Gözlükule Kazısı Araştırma Merkezi’nde Gazeteci-Yazar Ercan Güneş moderatörlüğünde gerçekleşen söyleşide Oral Çalışlar ve İpek Çalışlar, gazetecilik anılarını anlattı. Oral Çalışlar; mesleki hayatı ve Tarsus’la ilgili anılarını katılımcılarla paylaşırken, gelen sorular üzerine Türkiye ve dünyadaki siyasi gelişmelerle ilgili değerlendirmelerde bulundu. İpek Çalışlar da mesleki hayatı ile ilgili anılarını paylaşırken, ‘Latife Hanım’ kitabının yazılış öyküsünü anlattı.
Oral Çalışlar: “Tarsus bu festival sayesinde daha canlı bir şehir haline geliyor”
Gazeteci, Yazar Oral Çalışlar, festivalin Tarsus’a değer kattığını ifade ederek, “Bir Tarsuslu olarak son derece mutluyum. Tarsus; dünyanın ilgisini çekmesi gereken olağanüstü güzel bir şehir. Olağanüstü bir tarihi var. Bu tarihin bir parçası olarak ben de bu şehirde doğdum, büyüdüm. Tarsus böyle bir festivale sahip olduğu için başta Başkan Vahap Seçer’e teşekkür ediyorum. Bunun kıymetini bilen bir Başkanımız var, şehrimize kıymet veriyor, kendisine teşekkür ediyoruz. Tarsus ölü toprağını atıyor ve canlı bir şehir haline dönüşüyor. Bunda bu festivalin de rolü olduğunu düşünüyorum” dedi.
İpek Çalışlar: “Festival sayesinde Tarsus anılarımız bir kere daha canlanmış oluyor”
İpek Çalışlar da festivalle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Çalışlar, “Gayet güzel geçiyor. Tarsus’a gelmek, etrafta gezmek, aynı yolları görmek hoşuma gidiyor. Ben buralı değilim aslında ama Oral buralı, bütün yolları hala ezbere biliyor. Festival sayesinde Tarsus anılarımız bir kere daha canlanmış oluyor. Festivaller, konserler, sergiler her zaman bulundukları yere büyük bir canlılık ve keyif katıyor. Güzel şeyler oluyor” ifadelerini kullandı.
Dormen: “Festivallerin şehre büyük katkısının olduğuna inanıyorum”
Usta tiyatrocu Haldun Dormen de Tarsus Müzesi’nde ‘Yaşlanmaya Vaktim Yok’ adlı söyleşisiyle yer aldı. Dormen’in söyleşisini Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ve eşi Meral Seçer, CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, Usta Hat Sanatçısı Etem Çalışkan da izledi. Söyleşiyi dinleyen Başkan Seçer, söyleşi sonunda Haldun Dormen’e Festival Onur Ödülü’nü, çiçeğini ve hediyesini takdim etti. Seçer, Şebnem Özinal’a da hediye ve çiçeğini takdim etti. Dormen, söyleşisinin ardından katılımcıların sorularını yanıtladı.
Söyleşi sonrası değerlendirmelerde bulunan Dormen, festivallerin çok önemli olduğunu vurgulayarak, “Festivallere ve festivallerin şehre katkılarına çok inanıyorum. Aslında Mersin doğumluyum ama 6 aylıkken İstanbul’a geldim. Onun için Mersin’i pek tanıyamadım ama sahnelerim ve turnelerimle Mersin’i çok sevdim. Çok güzel bir şehir ve tekrar dolaştım. Mersin’e bayılıyorum. Tarsus da en son gördüğüm haline göre çok gelişmiş. Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlemiş olduğu bu festival harika” diye konuştu.
İki günde de birden çok etkinliğe ev sahipliği yapan ve Tarsus’un her tarafını renklendiren Uluslararası Tarsus Festivali, üçüncü ve son gününde de tüm hızıyla devam edecek.