Mersin Büyükşehir Belediyesi; kent genelinde hem vatandaş memnuniyetini ön planda tutmak, hem de personelinin daha etkin ve verimli bir şekilde çalışmasını sağlayıp, hizmet kalitesini en iyi şekilde sunabilmesi amacıyla kurumsal gelişme ve hizmet kalitesi çalışmalarını sürdürüyor. Bu doğrultuda Mersin’i doğal, kültürel, turizm ve çevre değerleri ile daha yaşanılabilir bir kent yapmak için çalışmalarını aralıksız sürdüren Büyükşehir, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından 3 gün boyunca dış tetkike tabi tutulacak. TSE’den katılan baş tetkik görevlileri ve uzmanlar tarafından hizmet kalitesi denetlenecek olan Büyükşehir Belediyesi, yönetim sistemi belgelerinin yenilenmesi için tetkiki başarıyla geçmeyi hedefliyor.
Büyükşehir’in tüm birimlerinin denetleneceği tetkik 3 gün sürecek
TSE yetkililerince 3 gün boyunca sürecek olan Çevre Yönetim Sistemi ve Yol Trafik Güvenliği Yönetim Sistemi Gözetim Tetkiki, açılış toplantısıyla başladı.
Kent Konseyi Toplantı Salonu’nda yapılan açılış toplantısına; Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı ve Yönetim Temsilcisi Ali Rıza Özdemir, Genel Sekreter Yardımcıları Tarık İrde ve Serdal Gökayaz, TSE Baş Tetkik Görevlisi Gökcen Bircan Değerliyurt, TSE tetkik görevlileri, Mersin Büyükşehir Belediyesi daire başkanları ve şube müdürleri katıldı. Büyükşehir Belediyesi’nin tüm birimlerinin denetleneceği tetkik, 27 Ekim Perşembe günü son bulacak.
Özdemir: “Tetkiklerin kurum için faydalı olduğunu ve katkı sağladığını görüyoruz”
Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak kurumsal gelişmeye önem verdiklerini ve TSE tarafından belgelendirilen 4 yönetim sistemine sahip olduklarını belirten Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı ve Yönetim Temsilcisi Ali Rıza Özdemir, “Amacımız vatandaş memnuniyetini ön planda tutmak, maksimum faydayı ve personelimizin daha etkin ve verimli çalışmasını sağlamak. Kurum olarak TSE tarafından belgelendiren Kalite Yönetim, İş Sağlığı Güvenliği, Yol Trafik Güvenliği ve Çevre Yönetim Sistemi belgelerine sahibiz. Son olarak da başvurusunu yeni yaptığımız ve yılbaşından önce belgelendirmek istediğimiz enerji yönetim sistemi başvurumuz da tamam” ifadelerini kullandı. Yapılan tetkiklerin kurum için çok faydalı olduğunu ve kuruma önemli katkılar sağlayacağını dile getiren Özdemir, “Bu anlamda çalışma arkadaşlarım ve TSE tetkik heyeti ile birlikte, inşallah güzel bir çalışma ve tetkikin olacağına inanıyorum” diye konuştu.
Başer: “Başarılı ve verimli bir tetkik için tüm hazırlığımızı yaptık”
Mersin Büyükşehir Belediyesi Kalite Yönetim ve Kent Araştırmaları Şube Müdürü Ezgi Başer, TSE tarafından 4 belgenin birinin yenileme birinin ise gözlem tetkikinin yapılacağını kaydederek, “Yaklaşık 3 gün boyunca bir dış tetkik sürecimiz olacak. Kurumumuz, bu yönetim sistemleri özelinde neler yaptı, sürdürülebilirliği devam ediyor mu diye tetkik geçirecek. Başarılı ve verimli bir tetkik geçireceğimize inanıyorum. Tüm hazırlıklarımızı yaptık. Bunun öncesinde iç tetkiklerimizi, yönetimi gözden geçirme toplantılarımızı yaptık. Verimli olacağını umuyorum” dedi.
“Yönetim sistemini kalite kültürü haline getirip, devam ettirmeyi hedefliyoruz”
Yönetim sistemlerini, kent kültürünü oluşturmak ve hizmet kalitesini de bu doğrultuda şekillendirmek için oluşturduklarını ve bu süreçte bu belgelerin devamlılığını hedeflediklerini aktaran Başer, “Kalite birimi ve yönetim sistemleri hem çalışan odaklı, özellikle kurumun refahını da üst seviyeye çıkaran yol trafik güvenliği açısından hem şehri, hem kurumu, hem de çalışanların olduğu bir sistem oluşturmaya çalışır. Çevre yönetim sistemi de adından da anlaşılacağı üzere; hem birim içerisinde, hem yerleşkelerimizde ve şehre uygulayacağımız politikalarda çevrenin önemini ön plana çıkaran bir yönetim sistemi. Biz bunu belgelendirerek, bir kalite kültürü haline getirdik. Bu belgelerin devamıyla da bu süreci yönetmeyi ve devam ettirmeyi hedefliyoruz” ifadelerine yer verdi.
Değerliyurt: “Mersin Büyükşehir Belediyesi, görebileceğiniz en istekli ve en hevesli kurum”
TSE Baş Tetkik Görevlisi Gökcen Bircan Değerliyurt, 2 sene önce Mersin Büyükşehir’e geldiğini ve yeniden bir arada olmaktan memnun olduğunu dile getirerek, “Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne ilk defa giden arkadaşlarım sordukları zaman, ‘görebileceğiniz en istekli, en hevesli kurum’ dedim. Gerçekten de bizde 2 sene önce öyle bir algı yarattınız. 3 gün boyunca çevre yönetim sisteminde ekip olarak beraberiz. Yol trafik güvenliğinde sadece ben olacağım. Geçen seneden bu yana sistemde ne tür iyileşmeler yaptınız, kendi oluşturduğunuz dokümanlara ne kadar uydunuz, ne kadar farkındalık yaratıldı bunlara bakacağız. Bu kapsamda tetkik kelime olarak biraz soğuk olduğu için, sizlerle beraber gözden geçireceğiz” ifadelerini kullandı.
“Değerlendirme aşamasında Majör ve Minör uygunsuzluklara odaklanıyoruz”
Değerlendirme aşamasında odaklanacak noktalarla ilgili de bilgi veren Değerliyurt, temelde 2 prensibe odaklandıklarını ve bunları majör ve minör uygunsuzluk olarak kategorize ettiklerini belirterek, “Majör uygunsuzluk dediğimiz, standart maddelerinden herhangi bir tanesinin hiç uygulanmaması veya yasal bir mevzuata uyulmama halidir. Çevre yönetim sistemi belge yenileme, yol trafik güvenliği gözetim tetkiklerinde eğer böyle bir hususla karşılaşılırsa, belli bir süre veriliyor. Bunların giderilmesinden emin olunduktan sonra, belgenin geçerliliği devam ediyor. Minör uygunsuzluk ise, sistemin genelini etkilemeyen ama artık alarm veren ‘dikkat et’ denilen hususlardır. O da belge elemelerinde veya gözetim tetkiklerinde sıkıntı yaratmıyor” şeklinde konuştu.