Kurul Başkanlığına yeniden seçilen Veyis Avcı, geçen yıl Don’dan zarar gören çiftçilere destek istedi.
Mersin’de faaliyet gösteren Ziraat Odalarının başkanlarından oluşan Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu toplantısı Tarsus Ziraat Odası’nın ev sahipliğinde toplandı.
Yapılan toplantıda Tarsus Ziraat Odası Başkanı Veyis Avcı, Mersin Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanlığına 4 yıllığına yeniden seçilirken, toplantıya Silifke Ziraat Odası Başkanı Cafer Doygun, Erdemli Ziraat Odası Başkanı Rasim Şahin, Akdeniz Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz, Mut Ziraat Odası Başkanı Muharrem Yılmaz, Erdemli Genel sekreteri Aydın Çiftçi, Akdeniz Genel sekreteri Emine Çınar, Tarsus Ziraat Odası Genel sekreteri Kübra Dursun, Tarsus Ziraat Odası yönetim kurulu üyeleri Ali Kuren, Tevfik Ekiz, İsmail Kıvrak katıldı.
Toplantıdan sonra konuşma yapan Kooridansyon Kurulu ve Tarsus Ziraat Odası Başkanı Veyis Avcı, “Tarım ve Orman Bakanlığı, Çiftçi Kayıt Sistemi‘ne (ÇKS) kayıtlı üreticilerin tarımsal amaçlı su kullanım bedellerinin yüzde 50’sini karşılayarak, güzel bir hizmeti hayata geçirmişlerdir. Bu uygulamadan çok memnunuz. Ancak daha önceki yıllarda 30 hazirana kadar olan ÇKS kayıt sistemi yeni uygulamayla 31 aralık itibariyle son buldu. Çiftçilerimizin önemli bir bölümü kayıt yaptırmadı ve mağdur duruma düştü. Bu mağduriyetin giderilmesi için sürenin 30 Hazirana kadar uzatılmasını istiyoruz. Böylece mağduriyetler de giderilmiş olacaktır” dedi.
Sert çekirdekli ürünler olan erik, kayısı, şeftali ve nektarinde hasat döneminin başladığını ifade eden Başkan Avcı:” bu ürünlerin fiyatlarında çok hızlı düşüş var. Bunun önlenmesi için ihracatın önünün açılması gerekir. Bu kapsamda İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Karantina Müdürlüğü’nün analiz bedellerinin cüzi yani uygun bir rakama çekilmesi ve fix fiyat uygulaması yapılması gerekmektedir. Zaten bu analiz raporlarını AB ülkeleri kabul dahi etmiyor. Bu uygulamayla üreticilerimize yük olarak yansımaktadır. Bunun mutlaka düzenlenmesi kaçınılmazdır” diye konuştu.
Başkan Avcı, 2022 yılında bölgemizde meydana gelen don afeti nedeniyle Mersin il genelinde çiftçilerin 647 milyon Tl. zarar ettiğini, bu zararın karşılanması için mağdur olan üreticilere herhangibir ödeme yapılmadığını vurgulayarak, “Ancak aynı zararı gören Adana’daki çiftçilere 7-8 ay önce 52 milyon Tl. ödeme yapıldı. Mersin’de faaliyet gösteren Ziraat Odaları olarak geçen yılki don afetinden zarar gören çiftçilerimize Adana’ya uygulanan desteğin Mersin’imizdeki çiftçiler için de zarar miktarları oranında zarar ödemesi yapılmasını bekliyoruz” şeklinde sözlerini tamamladı.